Lavendel verspreidt een heerlijke geur, en laat deze nou ook nog eens de muggen verdrijven. Een goed idee dus om bij je terras lavendel in de border of in plantenbakken te planten. Lavendel schijnt ook goed te werken tegen wespen. De lavendel kan best wat hebben, maar staat wel graag in de zon.
Muggen houden niet van de geur van lavendel, citroengras, rozemarijn, munt en kattenkruid. Het voordeel van lavendel is dat het niet alleen helpt bij het verjagen van muggen, maar het er ook voor zorgt dat je beter slaapt!
Lavendel (Lavandula)
Dat is vanwege de (heerlijke) geur, die ook muggen afschrikt. Er wordt zelfs beweerd dat lavendel het reukvermogen van een mug belemmert. Dat vermogen heeft hij hard nodig om jouw bloed te vinden. Vandaar dat de essentiële olie van lavendel ook met regelmaat wordt gebruikt als anti-muggenmiddel.
Afrikaantjes (Tagetes)
Ze worden ook wel eens stinkertjes genoemd, maar daarmee doe je afrikaantjes (Tagetes) tekort. De vrolijke gele, rode en oranje bloemen zijn namelijk geweldige planten in de moestuin, omdat ze diverse plagen op afstand houden – en op je terras weren ze muggen.
Mensen houden dus ontzettend van lavendel. Vliegen, muggen, wespen, mieren, motten en slakken blijven liever weg van de plant. Lavendel is een heerlijk geurende én groenblijvende heester. Het is bovendien een sterke plant die goed tegen droogte en felle zon kan, maar ook bestand is tegen een beetje vorst.
HILLEGOM – Lavendel behoort tot die groep van planten die gek is op bijen, hommels en vlinders. Ze bieden deze onmisbare insecten een feestmaal, de hele zomer door. En als klap op de vuurpijl verspreidt lavendel ook nog eens een heerlijke geur.
Lavendelolie is op verschillende manieren te gebruiken. De etherische olie kan tegen kwaaltjes gebruikt worden, zoals: emotionele stress, vermoeidheid, depressie, angst, spierpijn, reuma, rugpijn, vastzittende ademhaling of menstruele pijnen. Maar ook kan lavendelolie dienen als muggenwering of als luchtverfrisser.
Lavendel (Lavandula angustifolia)
Deze paarsbloemige vaste plant is al jaren heel populair in de tuin. Lavendel verspreidt een heerlijke geur, en laat deze nou ook nog eens de muggen verdrijven. Een goed idee dus om bij je terras lavendel in de border of in plantenbakken te planten.
Het ruikt lekker, staat mooi en heeft een vrolijke kleur. Wat zou het fijn zijn als we de bloemen ook binnenshuis kunnen groeien. Gelukkig kan dit op deze manier. Lavendel is een natuurlijke luchtverfrisser voor in huis én een prachtige kamerplant.
Vlooien en teken houden niet van sterk geurende kruiden. Zorg voor wat munt, rozemarijn, citroengras of kattenkruid in je tuin. Deze kruiden zijn namelijk wél veilig voor je kat of hond, maar weren de vlooien en teken. Vergeet deze heerlijke kruiden niet te gebruiken in de keuken!
Als je voldoende planten in je natuurlijke tuinvijver zet, trekt dat de vijanden van muggen(larven) aan, zoals kikkers, salamanders en libellenlarven. Ook vissen eten graag muggenlarven.
Muggen komen op mensengeur af en citroenplanten neutraliseren onze geur waardoor de muggen ook wegblijven. Planten met citroengeur zijn: citroengeranium, citroengras, citroenmelisse en citroentijm. De geur van een lavendelplant heeft hetzelfde effect als de citroengeur. Je kan ze buiten neerzetten of in de slaapkamer.
Mensen met 'zoet bloed' worden sneller gebeten
Muggen worden vooral aangetrokken door de koolstofdioxide die wij uitademen. Vrouwen die zwanger zijn, lange mensen of mensen met overgewicht zijn hierdoor vaker de pineut, omdat zij de meeste koolstofdioxide uitstoten.
U kunt kiezen voor citroeneucalyptusolie, met de actieve stof citriodiol of voor DEET. Eucalyptusolie is op natuurlijke basis en niet schadelijk voor de gezondheid. DEET is wat agressiever en minder goed voor de gezondheid, maar beide middelen zijn behoorlijk effectief.
Het is bekend dat muggen de geur van citroenzuur verschrikkelijk vinden. Azijnzuur kan echter hetzelfde effect hebben. Smeer jezelf lichtjes in met azijn of leg een doekje met azijn in de kamer. De muggen blijven nu graag op afstand.
Muggen hebben een heel goede neus en blijven bij sommige geuren graag ver uit de buurt. Zo houden ze echt niet van de geur van lavendel, goudsbloemen, citroenmelisse, kattenkruid, munt en rozemarijn. Plant dus een aantal van deze kruidachtige planten in je tuin of zet ze in potten op je terras, balkon of tuintafel.
Plant lavendel nooit in bemeste tuinaarde. Bemeste tuinaarde is namelijk dodelijk voor de plant. Lavendel bemesten is sterk af te raden, de plant kan hiervan doodgaan. De plant bloeit het beste in kalkrijke grond.
Lavendelgeur zou een patroon in je hersenen van rust en kalmte creëren. Gebruik etherische lavendelolie als je last hebt van nervositeit of slapeloosheid. De geur van lavendel heeft een rustgevende werking. Onder invloed van lavendelgeur voelen mensen zich daadwerkelijk minder depressief en meer ontspannen.
Wat zon betreft is de volle zon de meest ideale standplaats voor jouw Lavendel. Maar halfschaduw of een schaduw standplaats is ook geen enkel probleem. Wel moet je rekening houden met het feit dat jouw Lavendel minder uitbloeit zoals die dat wel doet in de volle zon. Ook zal de Lavendel minder bloemen bevatten.
Ieder insect heeft wel een geur waar hij niet van houdt, zoals pepermunt, cederhout, kruidnagel of tea tree olie. Verspreid deze geur door je huis met een diffuser of breng de olie aan op je huid. Vervolgens zal je merken dat insecten liever niet bij je in de buurt komen.
Ooit is uit onderzoek gebleken dat huidverzorgingsproducten zoals deodorants onze 'aantrekkelijkheid' voor muggen kan beïnvloeden. Met name de verbinding isopropyl-tetradecanoate in deodorant zou ervoor zorgen dat muggen minder geïnteresseerd raken om hun 'tanden' in onze huid te zetten.
Zo kom je Lavendel tegen in diverse gebruiksvoorwerpen zoals; parfum en zeep. Naast de heerlijke geur, is de plant ook nog eens groenblijvend. Dit betekent dat in de wintermaanden de plant er ook mooi bij staat. Helaas niet met kleurrijke bloemen maar wel volle groene bladeren.
De lavendel heeft niet heel veel water nodig. Lavendel in pot kun je het beste, als het niet geregend heeft, 2x per week water geven. Wanneer de lavendel in de tuin staat geef je hem alleen water als het erg warm en droog is. Let wel op dat je bij aanplanten in het begin ruim water geeft.
Het ASPCA merkt lavendel aan als toxisch voor honden, katten en paarden (9).