Als particulier mag je in ons land niet in het bezit zijn van P1 artikelen. Al sinds 1980 staat in het vuurwerkbesluit opgenomen dat knalvuurwerk met
Het product is uitsluitend bedoeld voor het verjagen van vogels, andere toepassingen zijn niet toegestaan!
De aangescherpte vuurwerkregels die op 1 december 2020 ingingen omvatten onder meer het verbod op de verkoop en het afsteken van knalvuurwerk met verpakkingscode F3 of F4, vuurwerk met middelmatig tot hoog gevaar. Daaronder vallen rotjes, knalstrengen, vuurpijlen en Romeinse kaarsen.
Het is wel toegestaan om vuurwerk uit categorie F1 en bepaald vuurwerk uit categorie F2 af te steken. Het is toegestaan om legaal vuurwerk af te steken tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 02.00 uur. Vuurwerk afsteken buiten bovenstaande tijden is strafbaar.
Dit vuurwerk moet buiten worden afgestoken. De politieman waarschuwt: "Vinden we meer dan 25 kilo, dan ben je alles kwijt, niet alleen de hoeveelheid boven dat maximum." Bij de controle is ongeveer 950 kilo vuurwerk in beslag genomen. Het gaat om voertuigen met meer dan 25 kilo of vuurwerk dat in ons land verboden is.
P1 producten vallen onder de Regeling overige pyrotechnische artikelen (ROPA) en zijn alleen toegestaan voor het doel wat ze dienen. Zo zijn harde knallers bijvoorbeeld officieel bedoeld voor het controleren van spoorwegen of om te kijken of aibags goed werken.
Lijst I betreft in Nederland toegestaan consumentenvuurwerk zoals aangegeven in de Regeling aanwijzing consumenten- en theatervuurwerk (verder te noemen RACT). Lijst II betreffen professioneel vuurwerk ingedeeld in categorie F2 of F3 en niet aangewezen in de RACT en daarnaast rookbommen T1/T2 en handfakkels.
In Nederland mag consumentenvuurwerk, in de categorie F2, alleen op bepaalde dagen verkocht worden. Dit is op 29, 30 en 31 december. Online kopen mag ook, maar dit mag alleen bezorgd worden bij ophaalpunten vanwege veiligheidseisen. Vuurwerk bij u thuis laten brengen, mag dus niet.
Categorie F3: vuurwerk met middelmatig gevaar (meestal alleen bestemd voor professioneel gebruik); Categorie F4: vuurwerk dat veel gevaar oplevert en uitsluitend bestemd is voor professioneel gebruik.
Sinds 1 december 2020 mogen vuurwerkverkopers en consumenten niet meer in het bezit zijn van sommige vuurwerkproducten. U mag deze producten ook niet meer afsteken: vuurwerk uit de categorie F3.
De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft een last onder dwangsom (LOD) opgelegd aan de importeur van het vuurwerk 'Thunderking', ook bekend als 'Trueno del Rey'. Reden is dat dit vuurwerk alleen maar knallading bevat en dat is voor deze categorie ('mijn') in Nederland verboden.
Thunderking Scream
Dit is categorie 2 vuurwerk. Dit kan uitsluitend 29, 30 en 31 december opgehaald worden.
Vanaf 16 jaar: CE Categorie 2 of F2 vuurwerk. Hieronder vallen alle vuurwerk cakes, pijlen, nitraten en vlinders tot 0,5 gram inhoud. Vanaf 18 jaar: CE Categorie T1 en P1 vuurwerk.
Vuurwerk kopen in Duitsland, mag dat? Ja! Vuurwerk kopen in Duitsland is in principe volledig legaal. De verkoopregels in Duitsland zijn wat betreft de zwaarte van het vuurwerk nagenoeg gelijk aan die van Nederland.
Het zwaarste knalvuurwerk dat men nog aan particulieren mag verkopen zijn de 'nitraten', 'vlinders' en 'strijkers'. Voor de particulier zijn tegenwoordig nog steeds 100.000-klappers te koop, maar dit zijn een aantal losse rollen die men met een kliksysteem aan elkaar kan klikken, waardoor een 100.000-rol ontstaat.
U moet minstens 18 jaar zijn en het vuurwerk moet vervoerd worden met de auto. Welk soorten vuurwerk mag een Particulier in Belgie kopen en is dit CE gekeurd ? Vuurwerk van de type F1/F2/T1/P1 mogen door een particulier gekocht worden, al het vuurwerk dat Alpeco verkoopt is CE gekeurd.
Consumentenvuurwerk uit de categorie F2 mag worden afgestoken vanaf 16 jaar, met uitzondering van het verboden vuurwerk uit deze categorie. Onder de categorie F2-vuurwerk vallen o.a. de populaire cakes, compoundboxen en fonteintjes.
Vaak worden producten uit de cobra-lijn Cobra's genoemd. De meeste Cobra's zitten in vuurwerkklasse F4. Vooral de Cobra 6 en Cobra 8 zijn bekend en veel verkocht in Europa.
Voor klasse 1.4G geldt dat 1 kg netto explosief gewicht (neg) overeenkomt met 3 punten. Vervoer van minder dan 1.000 punten komt overeen met maximaal 333 kg neg van klasse 1.4G. Netto explosief gewicht is het gewicht van de explosieve stof, exclusief verpakkingen.
Categorie 4 (F4) vuurwerk
Is de zwaarste categorie en is alleen voor professioneel gebruik. Dit is het type vuurwerk dat in professionele vuurwerkshows gebruikt wordt zoals mortieren en professionele cakes. Om Categorie 4 vuurwerk te mogen afsteken moet je een bezigingsvergunning hebben.
Onder deze categorie valt vuurwerk wat buitenshuis, maar ook in een besloten ruimte of binnenshuis gebruikt kan worden. Denk hierbij aan knalerwten, trektouwtjes, confettibommen en fonteinen (moet nadrukkelijk wel omschreven staan in de gebruikershandleiding 'voor binnenshuis').
Categorie T1: pyrotechnische artikelen voor podiumgebruik. Het gevaar is gering. Categorie T2: pyrotechnische artikelen voor podiumgebruik. Alleen personen met gespecialiseerde kennis mogen deze artikelen gebruiken.
Bij het bezit van 100 tot 200 stuks Cobra6 een maximale gevangenisstraf opgelegd kan worden van 6 maanden. Dit bij recidive vanaf 12 maanden is, tot een maximum van 72 maanden. Dit ook geldt voor het bezit van grote flowerbeds en mortieren. Er grote negatieve financiële gevolgen aan kunnen zitten.
Als u zich niet aan de regels houdt, kunt u een boete krijgen van minimaal € 100. U krijgt dan ook een aantekening in uw strafblad. Daardoor kunt u mogelijk geen Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) meer krijgen. Een VOG heeft u soms nodig voor een nieuwe baan, stage of opdracht als zzp'er of vrijwilliger.
Het bezitten van dit professionele (zware) vuurwerk is strafbaar en is zelfs een misdrijf. De gevolgen zijn hoge straffen, zoals gevangenisstraf en/of het krijgen van een strafblad in combinatie met een bestuurlijke maatregel zoals sluiting en uitzetting van de woning.