De belangrijkste maaltijd van de dag. Vergeet de yoghurt en havermout, op Curaçao kiezen we altijd voor een goed vullend ontbijt. Een van onze favoriete ontbijtproducten is de pastechi. De pastechi is een pasteitje gevuld met kip, kaas, rundvlees of vis (kabeljauw of tonijn).
De traditionele keuken van Curaçao
Creoolse invloeden voeren de boventoon; het is grotendeels comfortfood en veel gerechten worden gestoofd. Kip, papaja, geit en zelfs cactus - van alles is wel een stobá, ofwel stoofgerecht, te vinden. Een rondje eiland leert je echter dat de vegetatie divers is.
Kosten voor eten en drinken in Curaçao zijn prijzig, hoewel de kosten afhankelijk zijn van waar je eet en drinkt. Het is logisch dat je op populaire plekken zoals Jan Thiel Beach of het Wilhelminaplein in Willemstad meer betaald.
De mode op het eiland is heel licht en luchtig. Het wordt hoogstwaarschijnlijk warm en zonnig tijdens je verblijf op Curaçao, dus neem gepaste kleding mee. Korte broeken, tanktops, bedekkingen voor zwemkledij, lichte jurken en ruime broeken zijn typisch tropische kledij.
De wijken Koraal Specht, Souax, en Seru Fortuna staan bekend als arme en daardoor minder veilige wijken. Je kunt hier op zichzelf prima met een auto doorheen rijden maar het is niet raadzaam om een van deze wijken te voet te verkennen, zeker niet na zonsondergang.
De goedkoopste maand om naar Curaçao te vliegen is meestal juni.
Vlees is een stuk goedkoper dan je in Nederland gewend bent. Groente en fruit is juist weer (flink) duurder en soms daarbij ook nog veel slechter van kwaliteit. Let ook heel goed op de houdbaarheidsdatum, daar zijn ze op Curaçao iets minder moeilijk mee.
De ritprijs bedraagt meestal tussen de NAF 3,00 en NAF 5,00.
'Kon ta' of 'Kon ta bai' (hoe is het of hoe gaat het) hoor je vaak achter de begroeting aan.
Dan betaal je een koersopslag van vaak iets van 2% (afhankelijk van jouw bank). Reken ongeveer op minimaal 100 euro per persoon per dag (inclusief huurauto) wanneer je naar Curaçao gaat.
Uiteten en uitgaan op Curacao
Bij het wilheminaplein is het mogelijk om voor 50 gulden per persoon uitgebreid te eten en drinken. natuurlijk zijn er ook duurdere gelegenheden en kan het zo duur gemaakt worden als u zelf wilt. Maar gemiddeld gezien ligt het uiteten wel rond de zelfde prijs als in Nederland.
Het drinkwater van Curaçao komt daarom noodgedwongen van ontziltingsinstallaties en dat maakt het erg duur. Kost een kubieke meter water in Nederland 87 cent, op Curaçao betaal je voor duizend liter 5,19 euro.
Een van de meest gestelde vragen die ik krijg als het over m'n geliefde eiland gaat: is Curaçao duur? Mijn antwoord: Curaçao is zo'n eiland waar je het zo duur kunt maken als je zelf wilt. Je hebt er de luxe hotels en resorts, de meest mooie restaurants en meest prachtige stranden en dito beach clubs.
Curaçao heeft een semi-droog, tropisch klimaat. De koudste maand is januari met een gemiddelde maandtemperatuur van 26,5 °C en de warmste maand is september met een gemiddelde maandtemperatuur van 28,9 °C.
De beste reistijd voor Curaçao is tussen januari en juni. Tijdens de eerste helft van het jaar heb je altijd zon, een lekkere bries en valt er nauwelijks een druppel regen.
Mambo beach met een lengte van ongeveer 800 meter is een bewaakt, schoon en veilig strand. De golfslag van de zee wordt gekeerd door een stenen dam voor de kust waardoor het ook voor kleine kinderen veilig is. De onderwater wereld is niet spectaculair maar je kunt met gebruik van een snorkel leuke vissen spotten.
Als we moeten kiezen tussen het strand van Mambo of Jan Thiel dan vinden we Mambo Beach wel een stuk mooier doordat het wat ruimer is. Ook bij Jan Thiel zal je in de avond kunnen dansen met je tenen in het zand.
Vrijwel alle activiteiten op het eiland kun je uitstekend in je eentje doen. Doordat er veel Nederlanders zijn en ook de lokale bevolking Nederlands spreekt, heb je veel aanspraak.
Het water op Curaçao is niet alleen veilig om te drinken, het is ook nog eens van de beste kwaliteit. Rond 1890 zijn er op Curaçao windturbines ingevoerd, ten behoeve van de irrigatie. In 1928 is er een zeewaterdistilleerderij in werking gesteld om drinkwater te produceren.
Je hebt een reisstekker nodig op Curaçao, als je in Nederland woont. Je kunt ook een spanningsomvormer nodig hebben.