Gemiddeld bleken mensen die in een blauwe kamer slapen, 7 uur en 52 minuten te slapen. Andere favoriete kleuren voor een goede nachtrust zijn geel, groen, zilver en oranje. Dat kleur een enorme impact heeft op de individuele psyche en emoties, is vrij bekend.
Wil je graag kleur toevoegen aan je slaapkamer? Kies dan voor de kleur blauw; blauw werkt rustgevend, verkoelt en geeft je een ontspannen gevoel. Dit zorgt voor een serene sfeer om lekker in slaap te vallen. Het is zelfs uit onderzoek gebleken dat mensen in een blauwe slaapkamer het langst slapen!
Sneller in slaap met rood licht
Volgens hem helpt blootstelling aan helder rood licht bij in slaap vallen. Hij constateerde dat zijn proefpersonen bij rood licht meer moeite moesten doen om wakker te blijven dan bij blauw licht en dat het lastiger voor hen werd om zich erna goed te kunnen concentreren.
Blauw. In de kleurenleer staan de kleuren blauw en groen aangemerkt als kalmerend en rustgevend. Dit gegeven wordt ondersteund door onderzoek van de Britse hotelketen Travelodge.
Sneller in slaap
Er werd getest wat voor effect blauw, groen en rood licht heeft op de slaap. In tegenstelling tot het groene en blauwe licht had het rode licht daadwerkelijk effect op de tijd voordat de proefpersonen in slaap vielen. Ze vielen namelijk iets sneller in slaap!
Regel 1: Biologisch gezien komt het erop neer dat blauwachtig licht de productie van melatonine onderdrukt. Melatonine wordt in de volksmond ook wel het slaaphormoon genoemd. Door dit licht wordt je dus eigenlijk meer alert, waardoor je dus makkelijker wakker blijft, wat natuurlijk niet gewenst is.
Bekend is dat blauw licht invloed heeft op onze biologische klok, en daarmee de slaap kan verstoren. Door een structureel slaaptekort kunnen mensen zich slechter concentreren en minder goed presteren. Ook kunnen gezondheidsproblemen ontstaan.
Blauw is een kleur die kalmerend werkt, de concentratie bevordert en de verbeelding stimuleert. Om deze reden wordt blauw veel gebruikt in kantoren. Het werkt ook goed voor slaapkamers, kinderkamers (vooral voor schoolgaande kinderen) en studeer- of werkkamers. De meest aanbevolen tint is zachtblauw.
Geel: Geel is de kleur van de zon, verwarmend, stimulerend en sprankelend. Geel straalt vrolijkheid en positieve sferen uit.
Kleuren die je doen relaxen
Er zijn twee kleuren die hierbij zouden kunnen helpen, namelijk paars, maar ook groen. Paars staat vooral voor het relaxen, groen meer voor gezondheid en fitheid.
De kleur geel stimuleert het zenuwstelsel welke zorgt voor ontspanning. Daarnaast zorgt geel voor een warme en knusse omgeving: iets waarbij men natuurlijk heerlijk in slaap valt.
Kleuren waar je beter je joker voor in kunt zetten, zijn grijs, bruin en paars. Heb je je slaapkamermuren in één van deze drie tinten geverfd, pak de kwast er dan maar bij.
Denk je aan rustgevende kleuren, dan kom je al snel uit bij de basics: wit, crème, grijs. Ze zijn rustig en zacht om naar te kijken, helpen je kalmeren en leggen slaperig worden geen strohalm in de weg.
Groen: natuur, jeugd en gezondheid
Eigenlijk heeft groen (bijna) alleen maar positieve betekenis in de psychologie van kleur. Het symboliseert groei, vernieuwing, natuur, jeugd, gezondheid, stabiliteit, creative intelligence en staat voor een evenwichtige en verjongde geest. Ook wordt het geassocieerd met zelfbehoud.
Daarom kiezen veel mensen automatisch rustige kleuren als basis voor de slaapkamer. Denk aan wit, beige, grijstinten en pasteltinten. Populaire accentkleuren zijn op dit moment grijs, wit en groen. Maar natuurlijk kun je ook gebruikmaken van blauwtinten, bruintinten en roze tinten.
In de kleur rood komen haast alle karaktereigenschappen samen, van zowel goed als kwaad. Denk aan warmte, woede, ruwheid, levendigheid, kracht, liefde, passie, vuur, bloed, extreme emoties en strijd.
Groen. Net als blauw heeft groen een rustgevend effect op het lichaam en de geest. Groen is overal in de natuur en beïnvloedt depressies en angststoornissen op een positieve manier. Groen helpt in geval van moeheid, en bij nerveuze wanorde.
In het Engels hebben ze een prachtige term voor depressieve gevoelens: 'feeling blue'.
Draag dan iets roods. Uit een recent onderzoek, gepubliceerd in de European Journal of Social Psychology, blijkt namelijk dat mensen zich fysiek aantrekkelijker voelen als ze de kleur van de liefde dragen.
Chique kleuren
Okergeel, olijfgroen, bruin en blauw zijn de woontrend voor een luxe uitstraling in je huis. Deze chique kleuren, zoals olijfgroen zorgen voor een gevoel van warmte en rijkdom.
Groen is een kleur die positieve associaties geeft. Natuur, groei, ontspanning, gezondheid en evenwicht. Het is een goede kleur om te gebruiken voor 'positief' en 'vooruitgaan'. Sommige merken zijn onlosmakelijk verbonden met een bepaalde kleur: voor groen is Interpolis daar een goed voorbeeld van.
Rood wordt geassocieerd met energie, opwinding, wilskracht, moed en vastberadenheid.
De led-technologie, die in huidige schermen van computers, laptops, tablets en smartphones zit, zendt meer blauw licht uit dan oudere beeldschermen. Dat dit blauwe licht invloed heeft op de biologische klok en zo de slaap kan verstoren, was al bekend.
Je kunt je voorstellen dat wanneer je telkens wakker wordt tijdens je lichte slaap, je de fase van diep slapen helemaal niet bereikt. Van licht slapen rust je alleen niet uit. Pas in je REM- en diepe slaap kan je lichaam herstellen. Het is dus belangrijk om wel alle slaapfases door te lopen in je slaap.
Een simpele oplossing om sneller en beter in slaap te vallen, is om 's avonds beeldschermen te vermijden. Zorg ervoor dat je anderhalf uur voordat je gaat slapen de televisie en de computer uit zet.