Een verzekeraar heeft de meldcode nodig voor het aanmelden van de auto bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Zonder een meldcode kun je ook geen autoverzekering afsluiten. Met de meldcode kan de RDW zien dat de auto (minimaal) WAM-verzekerd is.
Zonder meldcode geen verzekering
Je verzekeraar heeft de meldcode nodig om je auto te kunnen verzekeren. Als je een autoverzekering afsluit moet je dus de meldcode van je auto doorgeven aan de verzekeraar. De verzekeraar geeft deze code weer door aan de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW).
De meldcode bestaat uit de laatste 4 cijfers van het voertuigidentificatienummer . U vraagt een nieuwe tenaamstellingscode aan via de knop 'Tenaamstellingscode aanvragen'. U kiest voor 'Alleen tenaamstellingscode aanvragen'. U betaalt de kosten via iDEAL .
De meldcode verandert niet. Deze code is aan het voertuig gebonden en blijft daardoor altijd hetzelfde.
Dit zijn de laatste 4 cijfers van het chassis- of identificatienummer van je auto. Dit nummer vind je op je kentekenbewijs. Nadat je jouw autoverzekering hebt afgesloten, geven wij jouw meldcode en kenteken direct door aan het RDW.
Het werken met de meldcode is verplicht voor professionals in de gezondheidszorg, het onderwijs, de kinderopvang, maatschappelijke ondersteuning, jeugdhulp en justitie. De stappen in de meldcode helpen je vanaf het moment van signaleren tot aan het besluit over het al dan niet doen van een melding.
De Wet verplichte meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling trad op 1 juli 2013 in werking. Deze wet legt bij organisaties en zelfstandige professionals de verplichting neer een meldcode te hanteren en de kennis en het gebruik ervan te bevorderen.
Het chassisnummer heeft verschillende toepassingen. Eén daar van is het achterhalen van de voertuighistorie. Een toepassing die voor jou als koper erg handig kan zijn. Daarnaast worden de motor, remsystemen en transmissie geïdentificeerd aan de hand van het voertuig identificatienummer (VIN).
Zonder de volledige code kan je je auto niet verkopen of overschrijven. Gelukkig kan je hiervoor wel bij de Rijksdienst Wegverkeer (RDW) aankloppen.
Let op: bij een papieren kentekenbewijs hoort geen tenaamstellingscode. De tenaamstellingscode is opgesplitst in twee delen: deel 1 bestaat uit 4 cijfers en deel 2 bestaat uit 5 cijfers. De eerste 4 cijfers vind je op het tenaamstellingsbewijs, dit ziet eruit als een soort kassabon.
Login met je persoonlijke DigiD. In het RDW-scherm selecteer je het kenteken voor het voertuig waarvoor je de code wilt downloaden. Betaal de kosten met iDEAL. Na een succesvolle betaling ontvang je een e-mail van de RDW met een link naar de code.
De meldcode Huiselijk geweld en kindermishandeling helpt professionals met het signaleren en handelen bij (vermoedens van) huiselijk geweld of kindermishandeling. En bij psychisch of seksueel geweld en verwaarlozing.
Via de RDW kunt u schriftelijk uw kentekengegevens opvragen. De kosten hiervoor zijn € 4,50. U kunt ook iemand machtigen om namens u het kentekenregister in te zien.
Veilig Thuis is het advies- en meldpunt huiselijk geweld, ouderenmishandeling en kindermishandeling. Bij ons kunnen slachtoffers, daders, omstanders en professionals terecht voor deskundige hulp en advies.
Als je wilt, kun je anoniem blijven. Bel 0800-2000 (gratis). Wat gebeurt er als je Veilig Thuis belt? Je belt gratis 0800-2000 en krijgt een medewerker aan de lijn.
Kosten aanvraag
Wanneer je je meldcode bij de hand hebt, kun je beginnen met de aanvraag. Vul alle gegevens in en betaal met iDEAL. De kosten voor het aanvragen van een nieuwe kentekencard en tenaamstellingscode zijn € 34,50 (2023). Deze ontvang je vervolgens van de RDW per post.
U kunt een nieuw kentekenbewijs aanvragen bij de RDW. Ook kunt u een nieuwe tenaamstellingscode aanvragen via de website van de RDW.
Welke naam je het ook wilt geven, het chassisnummer is een unieke code die alle voertuigen moeten hebben. De code is altijd uniek. De code verandert nooit, ook niet als de auto bijvoorbeeld een nieuwe eigenaar krijgt.
De conclusie is dat kentekens bij de RDW persoonsgegevens zijn. Dit geldt ook voor daaraan gerelateerde gegevens, zoals de overige voertuiggegevens.
Voertuiggegevens online bekijken
Gegevens van een voertuig bekijkt u in het kentekenregister op de website van de RDW. Daar ziet u of het voertuig als gestolen staat geregistreerd. Maar bijvoorbeeld ook wat de vervaldatum is voor de apk.
De meldcode stelt professionals in staat om slachtoffers van huiselijk geweld, kindermishandeling, ouderenmishandeling of mensenhandel beter en eerder in beeld te krijgen, sneller te kunnen helpen en de veiligheid beter te kunnen monitoren over langere tijd.
Toezicht op de meldcode
Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd in oprichting; Onderwijsinspectie; Inspectie Veiligheid & Justitie. Gemeenten houden toezicht op de naleving van de Wet meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling voor wat betreft de maatschappelijke ondersteuning en de kinderopvang.
Onder lichamelijke kindermishandeling vallen alle vormen van lichamelijk geweld tegen het kind. Bijvoorbeeld slaan, schoppen, bijten, knijpen, schudden (van een baby) of het kind laten vallen. Ook de corrigerende tik valt hieronder. Deze is in Nederland sinds 2007 bij wet verboden.