Waar kan een hortensia niet tegen? Een hortensia kan niet tegen te veel zonlicht. Te veel zonlicht kan er voor zorgen dat de bloemen gaan verbranden. Je krijgt dan droge bloemknoppen en brandplekken op de bloemen.
Halfschaduw is de ideale standplaats voor een hortensia, maar je kan hem ook in de schaduw planten. Sommige soorten (zoals de Annabelle) verdragen flink wat zonlicht (als er voldoende water wordt gegeven). Toch plant je een hortensia best in het noorden of westen voor de beste kans op succes.
In de volle zon doen met name pluimhortensia's en kleurrijke boerenhortensia's het goed. Witte boerenhortensia's en de populaire 'Annabelle'-soorten houden liever van een plekje in de (half)schaduw. Planten die in de volle zon staan, hebben over het algemeen iets meer water nodig dan planten op een donker plekje.
Zorg ervoor dat je struik in een vochtige grond staat of de droge grond goed extra water geeft. Anders laten de bloemen zich niet snel zien. Plant de struik ook op een plek waar zowel schaduw als zon komen. Ondanks dat de hortensia's fan zijn van de koelte kunnen ze goed tot bloei komen in de ochtend- of avondzon.
Te weinig water
Hortensia's staan er om bekend dat ze in droge en warme periodes veel water nodig hebben. Wanneer ze een te kort aan water hebben, laten ze dit ook direct zien door slap te gaan hangen. Het ziet er misschien ernstig uit, maar vaak is dit nog geen reden tot paniek.
❀ Bloei. Hortensia's bloeien bijzonder lang en weelderig: tot 5 maanden lang.
Wanneer je teveel water geeft, of wanner het water rond de plant stagneert (blijft staan), staat je hydrangea “met zijn voeten in het water”. Je loopt dan het risico dat de fijne haarworteltjes gaan rotten.
Hortensia combineren
Zo combineert de bladverliezende Hortensia goed met groenblijvende Rhododendron struiken, Skimmia, Bamboe, (dwerg)vlinderstruik, Viburnum of Ilex voor lage haagjes. Ook passen Lampenpoetsersgras, Zegge Carex en Leliegras siergrassen goed samen.
Een hortensia snoeien doe je bij voorkeur eind maart of in april. De kans op vorstschade aan je hortensia is dan nog maar klein. En door een goede snoeibeurt geef je hortensia's de ruimte om weer volop nieuwe takken boordevol uitbundige bloemen aan te maken.
Water geven tijdens het voorjaar/zomer
In de zomer kunt u uw tuinhortensia dagelijks aangieten en bij hitte tweemaal daags. Hortensia's verdampen niet alleen veel, maar wortelen ook erg oppervlakkig, waardoor water erg belangrijk is als voedingsstof.
Een hortensia houdt absoluut niet van droogte, je kan beter flink water geven dan afen toe.
Zon is niet goed voor hortensia
De zon brandt de bloemen van de hortensia kapot. Je merkt het als je 's avonds je hand over de bloemen haalt: ze knisperen van de droogte.
Het beste is om de hortensia met regelmaat water te geven, dan blijft hij het mooiste en groeit hij het beste. Mocht je het een keer vergeten, dan kan het blad slap gaan hangen. In dat geval moet je de plant direct water geven, dan herstelt hij zich vrij snel.
1 tot 1.5 meter. Om een Hortensia te planten, graaft u een gat wat ongeveer twee tot drie keer zo groot en diep als de pot is. U strooit wat potgrond onder in het gat (ongeveer de helft van het gat vullen). Bij blauwe Hortensia's kunt u beter Hortensiagrond (met tuinturf) gebruiken.
De Hydrangea arborescens (hortensia Annabelle)
De bloemen kunnen een doorsnede van wel 75 centimeter hebben. Dit is natuurlijk een prachtig gezicht, maar ook wel een nadeel. De grote bloemen dienen als een soort van paraplu voor de regen. Bij veel regenval wordt er veel water opgevangen.
Als u hem terug snoeit tot zo'n 20 á 30 cm boven de grond, kan hij in datzelfde jaar toch alweer uitgroeien tot zo'n 120 cm hoogte. Als u hem wat hoger laat, op zo'n 60 cm, krijgt u minder grote bloempluimen. Zou u helemaal niet snoeien, dan wordt deze struik al snel 250 cm hoog.
De uitgebloeide bloemen van een hortensia knip je af net boven de al gegroeide bladknoppen, het liefst zo hoog mogelijk. De uitgebloeide bloemen kan je er gedurende het gehele jaar uit knippen, maar als je ze in de winter laat zitten beschermen ze je plant nog de hele winter tegen de vorst.
Waarom bloeit mijn hortensia niet? Bloemknoppen en zelfs takken kunnen verdrogen in de winter tijdens langdurige 'droge' vorst. Nachtvorst in het late voorjaar is echter de grootste boosdoener, hierdoor sterven namelijk de bloemknoppen af wat als gevolg heeft dat er geen of minder bloemen aan te hortensia komen.
Wanneer je alleen schaduw hebt in de tuin is dat geen probleem voor de Hortensia. Het enige wat er kan gebeuren de Hortensia iets minder uitbundig zal groeien.
Knip in het vroege voorjaar (denk aan de maanden maart en begin april) alle takken van je hortensia tot 15 cm boven de grond af. Let op: Wil je dat je hortensia groter wordt, knip dan alleen de oude bloemen eraf in het voorjaar en breng de struik eventueel wat in model.
De meeste boerenhortensia's worden ongeveer 2 meter hoog en breed, sommige wat hoger, andere wat lager.
De Hortensia heeft een voorkeur voor een plaats in halfschaduw. Zon wordt ook verdragen als de grond voldoende vochtig is. Eikenbladhortensia staat graag in een voedzame bodem, die enigszins vochtig is. Hydrangea quercifolia kan goed tegen wind.
Hortensia zonder snoeiregels
Er zijn nieuwe hortensia's die zowel op overjarig als op eenjarig hout bloeien. Deze soorten kunt u dus gerust in het voorjaar snoeien. Snoeit u niet en knipt u alleen de oude bloemen weg, dan zullen ze toch hetzelfde jaar weer bloeien.
De hortensia is een zuurminnende plant en heeft dus een zure bodem nodig. Een speciale meststof voor hortensia's doet de pH-waarde van de bodem zakken om zich zo aan de behoeften van de hortensia's aan te passen.