Hoe weet ik of mijn zonnepanelen er wel eens uitliggen? Dat kun je zien op de omvormer zelf of op de app die je zonnepanelen monitort.
Indien de gemiddelde maximale netspanning, gemeten over 10 minuten, meer dan 253,0 V bedraagt, moet er eveneens afgekoppeld worden.
Veel mensen hebben de afgelopen jaren naar die sirenenzang geluisterd. Nu blijkt dat de elektriciteitsnetten het aanbod van zonnestroom bij echt mooi weer helemaal niet aankunnen. Daar zijn de kabels niet dik genoeg voor. Gevolg: juist als het zonnetje lekker schijnt, worden de panelen uitgeschakeld.
Log in of meldt u op Mijn Liander om te zien of uw zonnepanelen al zijn aangemeld.
Deze boete kan oplopen tot meer dan 1000 euro. En ook het achterstallige prosumententarief zal je moeten betalen, vanaf de datum van je keuringsverslag. Meld je de installatie helemaal niet aan, dan kan je aansluiting op het distributienet worden geschorst, zowel voor afname als injectie.
Laat uw installatie controleren
Op zonnige dagen wordt soms teveel stroom opgewekt. Zoveel zelfs dat het stroomnet overvol raakt. Om te voorkomen dat de kabels overbelast raken schakelen uw zonnepanelen automatisch uit voor uw veiligheid.
Met de SOLARMAN Smart zonnepanelen app ziet u in een oogopslag wat de productie, de consumptie en de historie van uw zonnepanelen zijn. Dat maakt deze zonnepanelen app erg uniek! Houd de opbrengst van uw zonnepanelen eenvoudig bij met de SOLARMAN Smart app. Deze zonnepanelen app is beschikbaar op Android en iOS.
Uw PV systeem produceert dus gewoon stroom maar u kunt dit niet uitlezen in de portal. De omvormer heeft dus geen verbinding meer met het internet. Het allereerste wat u kunt nakijken is of andere apparaten wel verbinding hebben met uw netwerk, wanneer dit niet het geval is ligt het probleem dus bij uw thuisnetwerk.
U vindt de gegevens op de factuur, opleveringsrapport van de installateur of handleiding van de zonnepanelen of andere elektriciteitsopwekkers. Of neem contact op met uw installateur. De klantenservice van uw netbeheerder heeft deze gegevens niet.
Dat zit zo: De omvormer meet constant de frequentie en Voltage van het lichtnet en als dit juist is schakelt de omvormer in. Als er een storing in het elektriciteitsnet is, dan schakelt de omvormer zichzelf uit.
Waarom vallen mijn zonnepanelen soms uit? In wijken met veel zonnepanelen komt het weleens voor dat op erg zonnige dagen zonnepanelen automatisch uitgeschakeld worden. Dat komt omdat er dan te veel stroom tegelijkertijd op het net komt.
De oude zonnepanelen kun je bij de meeste gemeenten inleveren in de milieustraat. Daarnaast zijn er verschillende recycling-initiatieven, specifiek voor zonnepanelen, zoals Stichting Zonne-Energie Recycling Nederland en PV Cycle. Zonnepanelen worden gerecycled door het zonnepaneel uit elkaar te halen.
Resetten omvormer
Aan de onderkant van de omvormer zit een draaiknop of een switch waar on/off bijstaat. Deze op off zetten. Heel even wachten. De automaat in de meterkast weer aanzetten door het knopje van de automaat omhoog te zetten.
Storing (omvormer) zonnepanelen
Tijdens een stroomstoring kun je geen gebruik maken van je zonnepanelen.
Oudere modellen omvormers
Bij de oudere modellen kan je op het display van de omvormer zelf aflezen hoeveel je zonnepanelen in totaal al hebben opgebracht. Heb je een SMA-omvormer, dan kan je tegen het toestel tikken of kloppen om het scherm te laten oplichten.
Als je wifi niet werkt, dan doen jou zonnepanelen het nog wel! De zonnepanelen hebben geen wifi-verbinding nodig om te werken. De omvormer heeft slechts een wifi-verbinding nodig om de data naar de app te kunnen leveren zodat deze voor u te zien is op je telefoon of tablet.
Voor een optimaal resultaat moeten de kabels van de zonnepanelen tot de omvormer niet langer zijn dan 15 tot 20 meter.
Zonnepanelen zijn nog steeds een goed idee!
We lopen tegen de grenzen aan van ons net, maar er wordt hard gewerkt om het net klaar te maken voor de toekomst. Neem voordat u zonnepanelen koopt, altijd contact op met de netbeheerder. Zo weet u beter waar u aan toe bent.
Zonnepaneelhouders moeten btw betalen, omdat zij tegen een vergoeding stroom terugleveren aan hun energiemaatschappij. Particuliere zonnepaneelhouders kunnen deze verschuldigde btw aangeven door een vooraf vastgesteld bedrag: het forfait. Dit forfait wordt bepaald door het opwekvermogen van de zonnepanelen.
De omvormer is van belang
Er kunnen niet zo maar extra zonnepanelen geplaatst worden. Het belangrijkste onderdeel hierin is of de huidige omvormer geschikt is. Vanzelfsprekend moet er ruimte over zijn op het dak en moet de meterkast in orde zijn, maar de omvormer vormt in veel situaties het grootste probleem.
Met de ENGIE-app kun je gratis jouw slimme meter uitlezen. Hiermee heb je altijd en overal inzicht in je energieverbruik. De slimme meter wordt één keer per nacht uitgelezen en stuurt deze data door naar de ENGIE-app.
Zolang de wettelijke regels gelden en de limiet van 253 Volt geldt, blijven zonnepanelen soms uitvallen. Het probleem is helaas niet zelf op te lossen. Wil je toch actie ondernemen? Neem dat contact op met jouw netbeheerder.
Niet overal in Nederland geldt namelijk een beperking op teruglevering, want in een groot aantal gebieden is het energienet nog niet overbelast. In praktisch heel Friesland, Flevoland, Groningen en Drenthe moet er rekening worden gehouden met een terugleverbeperking.
Technisch kun je wel stroom terugleveren als je nog een oude analoge meter hebt. Je netbeheerder controleert dan of je meter automatisch terugloopt. In de meter zelf wordt de teruglevering afgetrokken van wat je verbruikt. De meter zie je dan 'teruglopen'.