De overgang is over het algemeen goed te herkennen aan de typische symptomen / klachten in combinatie met een bloedonderzoek die de hormonen in het bloed bepaalt. Hierbij kunnen de verschillende hormonen bekeken worden in het bloed. Dit kan je helpen te bepalen of je in de overgang zit.
De diagnose van de menopauze is eenvoudig: u hebt al meer dan een jaar niet meer gemenstrueerd. In uw eierstokken zijn de laatste eicellen vertrokken en er komen geen vrouwelijke hormonen meer vrij. Natuurlijk moet uw gynaecoloog die diagnose bevestigen aan de hand van de nodige onderzoeken.
De overgang kan heel eenvoudig worden gediagnosticeerd door uw arts. Houd hierbij het volgende in uw achterhoofd. Waarheid #1: Huisartsen kunnen u helpen om vast te stellen dat de overgang is begonnen, op basis van opvliegers, stemmingswisselingen en desgewenst een bloedtest.
De duur van de overgang verschilt bij elke vrouw. De gemiddelde tijd tussen het onregelmatig worden van de menstruaties en de menopauze is 4 jaar. Overgangsklachten kunnen 5 tot 10 jaar of soms zelfs langer bestaan. Globaal is deze periode te verdelen in 5 jaar voor de laatste menstruatie tot 2 à 3 jaar erna.
Op het moment dat je lichaam minder progesteron en oestrogeen aanmaakt, dan wordt er minder gal geproduceerd. Gevolg hiervan is weer dat er minder spijsverteringssappen worden aangemaakt waardoor gassen zich ophopen. Ook kun je in de overgang meer vocht vasthouden, wat je het gevoel geeft van een opgeblazen buik.
De overgang begint vaak met een verandering in het menstruatiepatroon. De menstruaties komen korter na elkaar en worden vaak heviger; soms zijn er ook stolsels. Vervolgens wordt de pauze tussen de menstruaties steeds langer en uiteindelijk blijven ze helemaal weg.
Sommige vrouwen krijgen toch nog een menstruatie nadat zij meer dan een jaar geen menstruaties hebben gehad. De kans hierop is groter wanneer je nog niet zo lang in de overgang bent. Je herkent dan vaak hetzelfde patroon van menstruaties die je eerder had.
Doordat je lichaam na de menopauze nog op zoek is naar een nieuw evenwicht, kun je na je laatste menstruatie nog steeds last hebben van bepaalde overgangsverschijnselen, zoals opvliegers en stemmingswisselingen. Veel vrouwen ervaren daarnaast ook postmenopauzaal bloedverlies (PMB).
De leeftijd waarop de premenopauze begint, verschilt van vrouw tot vrouw. De ene vrouw merkt dit al in haar dertiger jaren, de ander als ze de veertig al ruim gepasseerd is. Weer anderen merken in de premenopauze vrijwel niets.
Huilbuien, opvliegers, nachtelijk zweten, stress en prikkelbaarheid. Veel vrouwen in de overgangsleeftijd denken dat ze last hebben van een depressie, maar meestal is dit niet het geval. De overgang kan namelijk geen depressie veroorzaken.
Overgangsklachten kunnen vijf tot tien jaar en soms zelfs langer bestaan, maar Thuisarts.nl geeft aan dat het vaak niet langer dan vijf jaar duurt voordat klachten minder worden. Er zijn ook vrouwen waarbij het korter duurt: zij merken maar een paar maanden of een jaar dat ze in de overgang zijn.
De vetverdeling verandert in de overgang
Het vet verhuist van de typische vrouwelijke rondingen naar een meer mannelijke vetverdeling2 rond de taille. Deze nieuwe vetverdeling heeft een reden. Je lichaam zoekt in de overgang naar nieuwe manieren om oestrogeen te maken en op te slaan.
Verschillende vitamines en mineralen kunnen van belang zijn tijdens de overgang. Zo helpen vitamine B6 en zink om de hormoonhuishouding in balans te houden. En vitamine B8, vitamine B12 en magnesium zijn goed voor de gemoedstoestand.
Een ander silhouet tijdens de overgang
Tijdens de overgang kan niet alleen je gewicht, maar ook je silhouet veranderen. Dit wordt veroorzaakt door de wisselingen in je hormonen. Oestrogeen zorgt namelijk voor de typische ronde vormen van vrouwen, vooral rond de dijen en billen.
Meer eiwitten eten om van je buikvet af te komen
Voldoende eiwit in je voeding stimuleert de vetverbranding terwijl het calorie-verbrandende spieren behoudt. Op deze manier krijg je ook minder last van een hangbuikje, omdat de spieren behouden blijven.
Rennie® Deflatine gaat de overmatige gasvorming in maag en darmen tegen en verlicht zo snel en effectief een opgeblazen gevoel of winderigheid.
Ook beïnvloedt oestrogeen de hoeveelheid droomslaap. Progesteron zorgt juist voor het slaperig worden en een diepe herstel slaap. Wanneer de concentraties van beide hormonen dalen tijdens de overgang, kan dit tot gevolg hebben dat je slechter en onrustiger slaapt.
Zijn er behandelmogelijkheden? Het spreekt vanzelf dat je alleen zwanger kunt worden als er eicellen aanwezig zijn. Maar zelfs als er waarschijnlijk nog wel wat eicellen zijn, is de kans dat je zwanger raakt, nadat is vastgesteld dat je vervroegd in de overgang bent, helaas erg klein.
Vanaf 45 jarige leeftijd worden vrouwen nog maar heel zelden zwanger. De vruchtbaarheid neemt af omdat zowel de hoeveelheid als de kwaliteit van de eicellen afneemt met het stijgen van de leeftijd. Deze afname begint al wanneer een vrouw 30 jaar is en vanaf 35 jarige leeftijd gaat deze afname steeds sneller.
Er is geen vaste leeftijd waarop vrouwen niet meer zwanger kunnen worden. Sommige vrouwen kunnen nog steeds zwanger worden na de leeftijd van 45 jaar, maar de kans hierop is wel klein. Daarnaast neemt het risico op complicaties, zoals een miskraam toe naarmate vrouwen ouder worden.
Kan je op je 57 nog zwanger worden? Ja, een zwangerschap in de overgang is nog steeds mogelijk. Wanneer je in de overgang komt, is namelijk niet meteen je menstruatie ten einde. Zolang je nog menstrueert – ook al heb je een onregelmatige menstruatiecyclus door veranderende hormoonspiegels – heb je nog een eisprong.
Neem een dekbed met warmteregulerende en anti-transpirerende eigenschappen, zoals het Lotus dekbed van Polydaun of een bamboe zomerdekbed. Hierdoor word je elke morgen wakker in een lekker fris en droog bed.