Hardlopen in de ochtend kan je fitter maken. Daarnaast is hardlopen effectiever in de vroege ochtend is, in tegenstelling tot hardlopen later op de dag, in het verlagen van je bloeddruk. En alsof dat niet genoeg voordelen zijn, slaap je als ochtendloper ook beter.
Zo presteren hardlopers die 's ochtends sporten het beste vijf tot zes uur nadat ze wakker zijn geworden, avondmensen pas elf uur nadat ze wakker geworden zijn! Voor jouw slaap is 's ochtends sporten ook beter. Als je regelmatig 's ochtends sport meteen nadat je wakker bent, zal je slaap zelfs verbeteren!
Wanneer je na het ontbijt gaat hardlopen beschik je over een optimale voorraad glycogeen, waardoor je langer én harder kunt lopen dan wanneer je niet ontbeten hebt. Echter, het is hierbij wel weer noodzakelijk dat je twee tot drie uur wacht voordat je deur uitgaat om maag- en darmproblemen te voorkomen.
Wanneer je sterker wil worden door hard te lopen, raden we je aan om in de late namiddag of in de vroege avond te gaan trainen. Dankzij het hormoon testosteron heb je tussen 2 uur 's middags en 6 uur 's avonds de meeste energie. Dat merk je meteen terug tijdens je training.
Door op je nuchtere maag te trainen, leer je je lichaam om de vetreserves aan te spreken. Tijdens een wedstrijd (bv. een halve of volledige marathon) zal dit je helpen om je suikerreserves zo lang mogelijk te 'bewaren' voor op het einde, zodat je nog een tandje kan bijsteken en kan knallen tot aan de eindmeet.
Hardlopen kan helpen om een calorietekort te creëren, waardoor het laagje op je buik kan verminderen (maar onthoud wel dat een beetje vet noodzakelijk is om belangrijke organen te beschermen). Vooral bij sprinten moeten je buikspieren sterker samentrekken, waardoor de spieren groter kunnen worden, zegt Buckingham.
Voordelen van nuchter lopen
Je verbrandt tijdens een nuchtere ochtendloop tot 50% meer vetten dan bij een gewone training. De hele dag zal jouw vetverbranding hoger zijn. Bovendien wordt de lactaatproductie onderdrukt door nuchter te trainen.
Hardlopen, joggen en stevig wandelen blijken beter tegen buikvet dan krachttraining, zo blijkt uit een onderzoek. Vooral het buikvet dat zich diep in het lichaam bevindt, verdwijnt er door. Het Duke University Medical Center bestudeerde bijna 150 mensen gedurende 8 maanden.
Als je direct na het opstaan flink gaat sporten, snappen je hersenen meteen dat je wakker bent. Hierdoor geeft je brein ook 's avonds beter aan wanneer het tijd is om te gaan slapen. 's ochtends sporten laat tevens je bloeddruk dalen, waardoor je 's avonds een dipje krijgt als het tijd is om te gaan slapen.
Het blijkt dat je lichaam in de ochtend beter vetten kan losmaken en dus vet kan verbranden. Sporten in de ochtend is voor jou dan het beste moment. Echter, je lichaam is in de ochtend nog wel aan het opstarten, waardoor je nog wat minder kracht hebt. Je kunt letterlijk nog niet al je energie leveren.
Hardlopen kent een hoger blessurerisico dan andere duursporten. Hartlopen is belastend omdat het gehele lichaam gedragen wordt en het tegelijkertijd een herhalende eenzijdige belasting is. De belangrijkste oorzaken van blessures zijn, onvoldoende herstel en rust en een gebrek aan loop specifieke belastbaarheid.
Hardlopen verbetert je bloedsomloop doordat je bloedvaten wijder worden en je longinhoud toeneemt. Belangrijk is dat je het hardlopen blijft volhouden. Want wanneer je een tijdje aan hardlopen doet, raakt je lichaam gewend aan een hoger energieverbruik en gebruikt het je energie steeds efficiënter.
Een expert geeft antwoord. 's Ochtends rol je uit bed, trek je je sportkleding aan, ga je een rondje hardlopen of yogaën en kan je daarna vol energie aan het werk.
Maar is elke dag hardlopen eigenlijk wel goed? Het simpele antwoord is: nee, je hebt minstens één rustdag per week nodig om je spieren te laten herstellen. Bovendien kan overtraining leiden tot overbelasting, met blessures, stress of langdurige vermoeidheid tot gevolg.
Het is belangrijk om ongeveer 2 uur voordat je gaat hardlopen geen maaltijd meer te eten. Het verteren van voedsel vraagt om een constante aanvoer van zuurstof en bloed naar het maag-darmkanaal. Als je tegelijkertijd sport, vragen je spieren ook om zuurstof en bloed.
Qua cardio is niet alleen je hartslag belangrijk, maar ook de afstand die je aflegt. Nieuw onderzoek wijst uit dat een gemiddeld 5k per week hardlopen voldoende is om af te vallen. Niks halve marathons, jij doet vanaf nu lekker rustig aan en gaat voor kwaliteit.
Denk maar aan mensen die na een stressvolle werkdag hun hoofd 'leeglopen' of lopen als middel tegen depressie. Maar elke dag sporten kan niet gezond zijn.” De sportarts raadt dan ook iedereen aan om niet iedere dag te gaan sporten. Het is belangrijk dat je lichaam tenminste 1 rustdag per week krijgt.
De fysieke vermoeidheid die je ervaart na sport of lichamelijke arbeid, is een gevolg van verzuurde spieren en een laag bloedsuikergehalte; natuurlijke reacties van je lichaam op de inspanning die het heeft geleverd.
Het lichaam heeft na het sporten een aantal uren nodig voor die aanpassing, zodat u goed kunt inslapen. Algemeen wordt het dus aanbevolen om niet te sporten net voor het slapen. Probeer om minimaal één uur voor u gaat slapen geen sport te beoefenen. Lees meer over het beste tijdstip om te trainen.
Driemaal per week hardlopen is een mooi begin. Het geeft je veel voordelen op het gebied van gezondheid en de opbouw van je conditie. Tussen die trainingen heb je voldoende herstelruimte om het risico op blessures of overtraindheid laag te houden.
Als je puur kijkt naar het aantal calorieën wat je verbrandt tijdens het sporten, dan is cardio de winnaar. Onder cardio vallen sporten zoals fietsen, hardlopen, zwemmen. Afhankelijk van je tempo en de intensiteit kun je al snel 300 tot 800 calorieën per uur verbranden.
Met een uur stevig doorlopen (5 kilometer per uur) verbrand je ongeveer 260 kilocalorieën (bij een gemiddeld lichaamsgewicht van 65 kilogram). Wie dagelijks een half uur wandelt kan daarmee één kilo in twee maanden en zes kilo in een jaar afvallen.
Begin rustig met opbouwen
Een algemene regel om dat te doen, is om elke week niet meer dan 10 procent meer kilometers te maken dan de week ervoor. Liep je vorige week bijvoorbeeld 5 kilometer, dan loop je deze week maximaal 5,5 kilometer. Maar voel je je goed, dan zou je wat soepeler met die regel om kunnen gaan.
Wat is een vetloopje? Een vetloop is een zeer rustige, korte duurloop die je 's ochtends op een lege maag uitvoert. Je loopt in de hartslagzone LSD (Long Slow Distance, 70 – 75% van je maximale hartslag). Via deze trainingsvorm ben je er zeker van dat de energie geleverd wordt door de verbranding van vetten.
De gangbare regel is dat u niet meer mag eten vanaf middernacht als uw operatie gepland is voor de volgende ochtend. Drinken van water, koffie en thee zonder melk, niet-koolzuurhoudende vloeistoffen en energiedranken, en ook fruitsap zonder pulp (bijv. appelsap) mag tot 2 uur vóór de start van de anesthesie.