Op een iPhone- of Android-toestel staat dit vaak standaard ingeschakeld. Het is wel verstandig om te controleren of dit ook zo is. Android: Instellingen -> Google -> Beveiliging -> Controleer op de opties De locatie van dit apparaat op afstand bepalen en Op afstand vergrendelen en wissen toestaan.
Doe binnen 24 uur aangifte van diefstal bij de politie.
Hiervoor hebt u uw IMEI-nummer nodig. Dat is een code van 15 tot 17 cijfers die op het doosje van uw toestel staat. Met dat nummer kan de politie uw toestel blokkeren waardoor de dieven het niet meer kunnen gebruiken.
Zo kan een gestolen mobiele telefoon direct worden verkocht op marktplaats voor een mooie prijs. Daarnaast kiezen sommige dieven ervoor om de telefoon uit elkaar te halen en de verschillende onderdelen te verkopen. Dat maakt de telefoon meteen onherkenbaar, terwijl criminelen er wel geld aan verdienen.
Je kan telefoons opsporen via de website van de dienst, android.com/find, of je kan de Vind mijn apparaat-app installeren op een ander Android-toestel. Vervolgens krijg je op een kaart de laatst bekende locatie te zien.
Op de Inboedelverzekering is je telefoon verzekerd als schade of diefstal in je woning plaatsvindt. Let op: vallen en (om)stoten van je telefoon is alleen verzekerd op de Inboedelverzekering All-Risk.
Blokkeren is helemaal uit. Zowel voor inkomen als uitgaand verkeer. Ook als je de simkaart in een ander toestel stopt kan er niet meer gebeld worden.
Mobiel.nl kan helaas je simkaart niet blokkeren, je kan hiervoor contact op nemen met je provider.
Als je een persoon belt die je geblokkeerd heeft hoor je maar één kiestoon gevolgd door de voicemail. Daarnaast kan ook direct de voicemail geactiveerd worden zonder dat deze voorafgaat aan een kiestoon. Let wel, als je direct de voicemail krijgt wil het niet altijd zeggen dat je geblokkeerd bent.
Ga naar com/find en log in op je Google-account. Selecteer je kwijtgeraakte telefoon (alleen nodig wanneer je meerdere Android-apparaten hebt). Op de kaart zie je waar je telefoon ongeveer uithangt. Van een uitgeschakelde telefoon zie je op de kaart wat de laatst bekende locatie was.
Het opsporen van een telefoon aan de hand van een IMEI-nummer is op dit moment nog niet mogelijk. Wel zijn er diverse anti-diefstal apps die je kunt installeren om je toestel te traceren of instellingen op je toestel. Vergeet tevens niet om je toestel tijdig te blokkeren.
De politie maakt na je een aangifte een proces-verbaal op, wat je nodig hebt als je eventueel een claim indient bij een verzekeraar. Ook als je niet verzekerd bent, doe je er goed aan om aangifte te doen. De kans is misschien klein, maar misschien vindt de politie je telefoon terug.
Mocht iemand een gebruikte smartphone willen kopen met dat IMEI-nummer, dan is duidelijk dat het om jouw gestolen telefoon gaat. Op deze manier kan de politie via het IMEI-nummer de gestolen telefoon traceren.
Geconcludeerd kan worden dat opsporingsambtenaren bevoegd zijn om in beslag genomen voorwerpen te onderzoeken. Om toegang te krijgen tot de smartphone moet deze vaak worden ontgrendeld. De vraag of een verdachte gedwongen kan worden om de smartphone te ontgrendelen hangt samen met het nemo tenetur-beginsel.
Bij verlies of diefstal van je mobiel toestel of tablet kan je best zo snel mogelijk je SIM-kaart laten blokkeren en er een nieuwe aanvragen. Op die manier vermijd je dat anderen op jouw kosten en in jouw naam bellen en sms'en. Om je SIM-kaart te blokkeren neem je contact met de klantendienst van je provider.
Blokkeer je sim!
Zo kan niemand misbruik maken van jouw toestel en/of abonnement. Dit kan op drie manieren: in My Vodafone, telefonisch via 0800 - 0094 (gratis) of in een winkel. Aangezien My Vodafone 24/7 beschikbaar is, ook vanuit het buitenland, raden wij deze optie aan.
Je wilt je simkaart blokkeren. Bel gratis 0800 - 0402. Wij zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
Wanneer u een telefoonnummer of contact blokkeert, kan deze u nog steeds bellen of een voicemail sturen, maar u ontvangt hiervan geen melding.
Je simkaart wordt definitief geblokkeerd wanneer je de PUK-code 10 keer verkeerd invoert. Wanneer dit gebeurt verschijnt er op je scherm het bericht: kaart geblokkeerd. Je kunt de simkaart helaas niet meer deblokkeren.
Het blokkeren van een nummer gebeurt in je toestel, en op basis van nummerherkenning. Elk ander nummer dan het geblokkeerde nummer kan jou nog steeds bellen. Er zijn telefoons met een instelling waarbij alleen nummers uit je adresboek worden doorgelaten, maar dat is erg onpraktisch.
Een inboedelverzekering voor uw mobiel
Als u all risk verzekerd bent, krijgt u de schade vergoed als u uw mobiel laat vallen. Bent u niet all risk verzekerd, dan krijgt u een vergoeding als de schade komt door bijvoorbeeld brand, bliksem, storm, neerslag, diefstal of wateroverlast.
Als u in uw brandverzekering een diefstaldekking hebt, dan bent u ook op vakantie verzekerd tegen diefstal van een smartphone, gsm, tablet, mp3-spelers of laptop. Toch checkt u best vooraf uw brandverzekering. De diefstaldekking in uw brandverzekering vergoedt u wanneer voorwerpen gestolen worden uit uw woning.
Wat houdt een diefstalverzekering in? Een diefstalverzekering verzekert de waarde van kleding, elektronica, meubelen… die uit uw woning worden gestolen. Een diefstalverzekering is altijd een optionele waarborg van de brandverzekering. Hij zit niet standaard in uw brandverzekering, u moet er dus zelf om vragen.