Afhankelijk van jouw haardgrootte leg je er 2 tot 5 nachtbriketten op. (In het begin zal je met de hoeveelheid nog iets moeten spelen aangezien het lastig is om je een precies getal te geven vanwege de grote variatie aan haarden) Bij twijfel kan je altijd contact met ons opnemen.
,,De verhouding is 1 op 3. Als ik hier een volle mand briketten neerzet, dan doe ik daar drie avonden mee. Met een volle mand haardhout, ben ik er in 1 avond doorheen”, aldus Zuidersma.
Leg afhankelijk van de grootte van de haard 2-3 nachtbriketten (Schorsbriketten) op nog gloeiende kolen in de haard. Laat de nachtbriketten mooi branden tot ze rood beginnen te gloeien, schakel vervolgens over naar vrijwel minimale luchttoevoer. Na de gloeitijd kunt u opnieuw houtbriketten of brandhout aansteken.
Briketten gebruiken voor uw kachel of haard
Drie briketten zijn voldoende om een vuur mee te stoken. Deze plaatst u in uw kachel of haard met voldoende ruimte ertussen. Dit is namelijk belangrijk voor de luchtstroom, waardoor het vuur uiteindelijk genoeg zuurstof krijgt.
Eigenschappen houtbriketten
Door de zeer hoge druk (300 bar) waarmee briketten geperst worden hebben ze een veel hogere dichtheid dan normaal brandhout. Dit is tevens de reden dat ze veel langer branden (1 uur) en nagloeien (1 uur).
Zijn houtbriketten duurder of goedkoper dan haardhout? De aanschafprijs van briketten ligt over het algemeen iets hoger dan bij haardhout. Maar, omgerekend verkrijg je meer rendement en bespaar je dus juist geld!
Hoe lang en hoe koud zijn de wintermaanden? Goed geïsoleerde woningen hebben vaak voldoende aan 7,5 kuub per jaar. Bij slecht geïsoleerde woningen kan er wel 15 m3 per jaar doorheen aan.
Union bruinkoolbriketten zijn uitermate geschikt om uw houtkachel 's nachts of bij afwezigheid brandend te houden. Union bruinkoolbriketten worden tegenwoordig veel gebruikt in plaats van hout. U heeft er minder werk aan om uw kachel aan te stoken, omdat Union bruinkoolbriketten langer branden.
Ook makkelijk als de ruimte even warm genoeg is en u de kachel niet uit wil laten gaan. Door de langzame verbranding en de gloeiende werking blijft de kachel lang warm, brand-gloeitijd tot 12 uur!
De voordelen van RUF briketten zijn groot. Deze briketten geven slechts weinig asresten. Voor een vuur dat lang blijft smeulen en ook prima 's nachts kan blijven branden, zijn RUF briketten de brandstofsoort die u zoekt.
Haardblokken zijn ongeschikt. Ze zijn gemaakt van geperst papier of houtpulp. Papier en karton zijn vaak bedrukt, waardoor er bij verbranden schadelijke stoffen vrijkomen. Deze stoffen kunnen de haardkachel of de schoorsteen aantasten.
Houtbriketten zijn zeker geschikt om te gebruiken in een houtkachel. Er is echter wel een maar aan gebonden. Ondanks dat je dit materiaal kan gebruiken, raadt men aan om dit materiaal pas te gebruiken wanneer de kachel al op juiste temperatuur is. Zo heb je namelijk de zekerheid dat je een optimaal vuur krijgt.
Door eerst de kachel warm te stoken zal er een optimale verbranding van de briketten plaatsvinden. Wanneer de kachel warm is en goed brandt, raden wij aan om twee of drie blokken op het vuur te leggen. De briketten zullen snel aan gaan, waarna u kunt genieten van de warmte.
Ook het vermogen van de houtkachel bepaald hoeveel brandhout nodig is per uur. Het vermogen of capaciteit van de haard wordt uitgedrukt is kilowat en varieert doorgaans van 3 tot 16 kW. Een openhaard gebruikt 5 a 6 kilo per uur een moderne HR houtkachel gebruikt 1 a 1 1/2 kilo hout per uur.
Verwarming door houtkachels gestookt op zaagsel paraffine of bruinkool. Briketten van zaagsel, paraffine of bruinkool zijn uit milieuoogpunt derde keus.
Het heeft dus een paar procent meer CO2-uitstoot, maar veel verschil is er niet.” Verkooijen heeft drie criteria waarop hij brandstoffen beoordeelt en daarbij scoort bruinkool niet slecht. Het is goedkoop, want het wordt lokaal gewonnen en kent dus nauwelijks transportkosten.
Bruinkoolbriketten zijn briketten die zijn gemaakt van geperste bruinkolen. De bruinkolen worden onder zeer hoge druk samengeperst. Hierdoor ontstaat er een zeer brandbaar blok wat goed te gebruiken is om uw open haard mee aan te steken.
Nee, een houtkachel is niet verboden en op dit moment zijn er geen plannen om het stoken van hout te verbieden.
Hoelang mag je nog hout stoken? Zoals hierboven omschreven, mag er hout worden gestookt zolang de Europese regels niet veranderen. Wij hebben geen glazen bol, maar vooralsnog zijn er geen plannen voor een verbod op houtkachels.
RUF briketten en Pini Kay briketten zijn het best voor middelgrote tot grote houtkachels. Deze briketten hebben meer warmte en zuurstof nodig. NESTRO briketten zijn het beste voor de kleinere houtkachels.
Een kuub gedroogd hout kost bij de lokale handelaar zo'n 100 euro en staat qua energie gelijk aan ongeveer 220 m 3 aardgas.
Gemiddeld zul je per jaar zo'n zes maanden moeten stoken (herfst en winter).
In tegenstelling tot het stoken van gas kan een houtkachel 100% besparen, aangezien deze CO2-neutraal kunnen zijn. Op jouw energierekening is een besparing van wel 50% mogelijk. Jaarlijks begint men vaak met dezelfde missie, namelijk het besparen op de gaskosten.