Zijn ovenfrietjes gezonder? Het antwoord is kort en bondig: ze zijn iets gezonder dan gefrituurde als ze vers bereid zijn, voldoende dik gesneden zijn en gecoat werden met een dun laagje onverzadigd vet. Zelfbereide ovengebakken frieten bevatten gemiddeld 6,5 % vet, in de friteuse loopt dat op tot een dikke 11%.
Het Bintje staat aan de top. Het is een vrij bloemige aardappel die niet donker verkleurt na het bakken. Andere rassen waarmee je lekkere frieten maakt zijn Agria, Désirée, Première en Santé.
Bij verse friet scheelt het meer calorieën, dan bij voorbereide friet uit de diepvries of ovenfriet . En sommige producten worden zo aangepast, bijvoorbeeld om de knapperigheid te bevorderen, dat het aantal calorieën zelfs hoger kan zijn dan bij een reguliere variant.
Ja! Een airfryer is in de basis veel gezonder dan een frituurpan. Omdat de snacks niet liggen te sudderen in brandend vet of olie, trekt het vet er dus ook niet in en eet jij het uiteindelijk niet op. Het wordt niet voor niets 'gezond frituren' genoemd.
Zowel bakken in de airfryer als frituren hebben weinig invloed op de hoeveelheid koolhydraten in de friet. Hier zit er dus weinig verschil tussen de twee bereidingswijzen, behalve als je een speciale soort airfryerfriet of ovenfriet gebruikt.
'Friet' en 'patat' zijn allebei juist! In het noorden van Nederland wordt meestal patat gezegd, in het zuiden van Nederland bestellen mensen vaker friet.
Friet is best goed voor je lichaam blijkt uit een onderzoek gepubliceerd in Food Chemistry (lees hier trouwens even hoeveel frietsoorten er zijn). Er zitten namelijk veel meer antioxidantenten in gefrituurde aardappels, pompoen, tomaten en aubergine dan in de gebakken of gekookte versie.
Patat kan ongezond zijn, omdat: Je er dik van kunt worden wanneer je het vaak eet. Je met patat soms veel verzadigd vet binnenkrijgt.
De betere frituursnack is overduidelijk de varken- of kipspiesjes, deze bevat amper 99 kcal, 1,5 g koolhydraten en 3,7 g vet. Natuurlijk wel zonder satésaus. Let op voor de hamburgers in de friettent, deze lijken vaak gezonder omdat er wat groenten bij zitten maar vergis je niet!
De loempia komt als gezondste snack uit de test. En mocht je daar toch een sausje bij willen, kies dan voor ketchup in een apart bakje. Zo voorkom je dat je snacks verdrinken in de saus en kun je zelf bepalen hoeveel saus je eet.
De koolhydraatarme aardappelen van het ras 'Colomba' bleken zeer geschikt, mits de frieten waren omhuld met een geheel natuurlijke coating. Uiteindelijk, na een ontwikkelingsproces van zeven jaar, was het gelukt. En hoera: het revolutionaire product, Leon&León genaamd, ligt nu in de schappen.
Een patatje bevat dus relatief veel calorieën, vooral als je bedenkt dat een 'normale' vrouw bijvoorbeeld dagelijks 2000 calorieën kan eten om op gewicht te blijven. Een lang verhaal kort: je kan een patatje eten, maar houdt rekening met je persoonlijke caloriedoel en eet niet te vaak een patatje.
Wie zin heeft in een vettige snack kan beter een zakje frieten gaan halen dan een pak chips. Frieten, zonder saus, bevatten namelijk maar 350 calorieën ten opzichte van 510 calorieën bij chips. Een frietje bevat bovendien ook drie keer minder vet dan een zak chips.
Alleen de gefrituurde groenten absorbeerden de antioxidanten uit de olie. De antioxidant die door de groenten werden opgenomen verlagen het risico van bepaalde vormen van kanker en andere ziekten. Friet gezond?! Belangrijkste conclusie: gefrituurde aardappelen zijn dus gezonder dan gekookte aardappelen.
Als je gezond en gevarieerd eet, is het geen probleem om af en toe een frietje te eten. Het gaat erom dat je friet niet té veel en té vaak eet.
Patatje met berehap is slechter. Een pizza wordt bereid in de oven en dat is minder slecht dan eten bereid in frituurvet. Bovendien zitten er in het patatje meer verzadigde vetten. En wellicht zitten er op de quattro stagioni ook nog wat groenten.
De minst ongezonde snack uit de frituurpan is de is kroket. Ja, een favoriet van velen komt als beste uit de test met 150 calorieën per stuk. Niet alleen op het gebied van calorieën scoort de kroket het beste, maar ook op andere vlakken.
De juiste aardappel
Voor de lekkerste friet neem je iets bloemige aardappels zoals bintje, agria, désirée, première of santé. Deze hebben de juiste verhouding zetmeel en vocht om goede friet van te bakken; met een knapperig korstje van buiten en zachte, luchtige aardappel vanbinnen.
Denk bijvoorbeeld aan rasfriet, kreukelfriet, Franse frieten of Vlaamse frieten. Ook afhankelijk van de saus of snacks krijgt de friet een andere naam. Denk aan een patatje oorlog of een frietje saté.
"De term moest worden afgekort. Frites is eigenlijk het minst belangrijke woord. Vandaar dat boven de rivieren is gekozen voor het belangrijkste woord: patat." Maar beneden de rivieren en in België betekende 'patat' al aardappelen.
Kip en groenten uit de airfryer is makkelijk en ook nog een supergezond. Omdat je bijna geen olie of boter nodig hebt om het vlees of de groenten te garen bespaar je een hoop overbodig vet.
Is koken met een airfryer gezond? Met een airfryer bak je met hete lucht in plaats van met vet. Daardoor heb je weinig tot geen olie nodig om te bakken, en dat maakt het gerecht gezonder. Bovendien blijven vitamines en gezonde voedingsstoffen goed behouden wanneer je het gerecht bereidt met hete lucht.
Energie. Als we kijken naar het energieverbruik van de 3 apparaten blijkt de airfryer het meest zuinig. Deze en de oven komen dicht bij elkaar in de buurt, maar eten bereiden in de oven duurt meestal net wat langer. Hierdoor verbruikt u ook meer energie.