Een liefdevolle relatie is in harmonie zijn met de ander, er zijn voor jezelf en de ander, liefde kunnen delen. Dat is wat we willen hebben: een liefdevolle relatie. In gelijkwaardigheid jezelf kunnen zijn en jezelf kunnen ontplooien. Onafhankelijk zijn en alles met een ander kunnen delen.
Liefde is een gevoel
Voor de meeste personen is liefde niet gedefinieerd in één woord, een zin of zelfs een paragraaf. Hoewel heel veel mensen de zin gebruiken. Liefde is een gevoel dat door je ziel, geest en lichaam reist. Eigenlijk is het een constant gevoel van opwinding dat door je lichaam reist.
In gelukkige relaties kennen partners de belangrijkste gebeurtenissen uit elkaars geschiedenis, weten ze wat de ander belangrijk vindt, kennen ze elkaars voor- en afkeuren en elkaars dromen.
De meest betekenisvolle relaties zijn relaties die worden bijeengehouden door een gemeenschappelijk doel en visie. Wanneer relaties een gemeenschappelijk doel hebben, hebben ze het gevoel dat ze deel uitmaken van een team en voelen zich met elkaar verbonden.
Liefde is diepe acceptatie van en genegenheid voor, welgezindheid tot of toewijding voor een ander, of eventueel zichzelf. Het kan ook betrekking hebben op een dier, zaak of voorwerp. Eveneens kan liefde gevoeld worden voor handelingen, zoals een ambacht, vak, sport en bezigheid.
Vertrouwen is het belangrijkste in een relatie, als je jouw vriend/vriendin niet of moeilijk kan vertrouwen zit er niet zoveel potentieel in, vertrouwen is de basis voor een goede succesvolle relatie. Daarnaast is respect ook belangrijk, je moet elkaars keuzes, interesses, voorkeuren accepteren.
Ze luisteren naar elkaar
"Een van de signalen dat je date een maatje wordt, is als hij of zij echte interesse toont in je leven en naar je luistert als je praat. Ze herinneren zich dingen die je over jezelf hebt verteld."
Een van de belangrijkste kenmerken van een goede relatie is dat je samen over van alles kan praten. Jij en je partner moeten in staat zijn om open en eerlijk te zijn tegen elkaar. Dit is hoe vertrouwen wordt opgebouwd en hoe jullie verbinding sterk blijft.
Als je verliefd bent heb je geen keuze en accepteer je alle gebreken en eigenaardigheden van de ander. Als je van iemand houdt dan maak je zelf de keuze om deze gebreken en eigenaardigheden te accepteren.
Wat is een oppervlakkige relatie? Geen diepgang in de relatie zorgt voor een oppervlakkige relatie. Een oppervlakkige relatie kenmerkt zich vooral aan een stukje verbinding die ontbreekt om elkaar op een dieper level te zien, te horen en te (willen) begrijpen.
Volgens de psycholoog zijn in een stabiele relatie beide personen toegewijd om conflicten en problemen op te lossen. En daarin bedreigt of beschadigt de oplossing de relatie niet. Bij een instabiele relatie zijn er constant directe of indirecte bedreigingen die het einde kunnen betekenen voor het koppel.
een grote gevoeligheid voor geur (mensen schijnen onbewust te kunnen ruiken of hun afweersysteem past bij dat van de partner) en als het een beetje meezit sterke gevoelens van welbevinden bij verliefdheid, opwinding en orgasme.
Een liefdesgevoel verdwijnt niet ineens, zoals woede of seksuele opwinding plotseling over kunnen gaan. Het is ook niet hetzelfde als verliefdheid. Verliefdheid gaat op zeker moment vanzelf over. En dat geldt zeker niet voor een liefdesgevoel.
Je kunt vaak merken of je partner zin heeft in vrijen: aan de opwinding, de ademhaling, aan de manier waarop de ander aan je zit. Wees ook bewust van je eigen lichaamstaal. Je kunt met je hand iemand wegduwen. Maar je kunt met je hand ook laten voelen wat je wilt.
Liefde zorgt voor de aanmaak van endorfines. Deze bevestigen of versterken het geluksgevoel en dragen het rond in het hele organisme. Endorfines zijn goed voor je weerstand en genezingsproces. Daarnaast maakt liefde ook fenylethylamine aan (wat ook in chocola zit, vandaar..)
Het verliefde gevoel heeft niets met liefde te maken. Liefde is daarentegen gericht op de ander. Het is een keuze van je hart, waaraan je niet wilt ontkomen. Liefde is een vorm van je verhouden tot de ander, die door zijn eigenheid het beste in je naar boven haalt.
Polyamorie: een levenswijze waarbij wordt erkend dat het mogelijk is om van meer dan één persoon tegelijk te houden. Polygamie: een echtelijke verbintenis van één man met meer vrouwen (polygynie) of één vrouw met meer mannen (polyandrie). Polygamie heeft vaak een traditionele of religieuze achtergrond.
In gezonde, sterke relaties draait het om het geluk en welzijn van beide partners. Je ontwikkelt je in een fijne relatie niet alleen samen maar ook individueel. Zo'n relatie biedt een veilige basis, waardoor je moed en vertrouwen hebt om nieuwe ervaringen op te doen in dit leven.
Ook zonder seksualiteit kan in een relatie intimiteit aanwezig zijn. De betekenis van intimiteit is het uitwisselen en tot uitdrukking brengen van authentieke gevoelens en behoeften ten opzichte van elkaar zonder deze bewust te censureren. Vertrouwelijkheid, noemt de Dikke van Dale het.
Psychiaters waarschuwen echter dat elkaar in het begin bijna dagelijks zien allesbehalve een goed idee is. Hoe verliefd je ook bent: probeer elkaar niet meer dan 2 keer per week te zien, is het devies van psychiater Scott Caroll. Volgens hem is het in het begin rustig aan doen dé sleutel naar een gelukkige relatie.
Wat is verbinding? Verbinding is volgens schrijfster Brené Brown de energie die bestaat tussen mensen wanneer zij zich gezien, gehoord en gewaardeerd voelen. Het gaat om kunnen geven en ontvangen zonder oordeel en steun en kracht ontlenen aan de relatie.
Je denkt niet meer aan je ex.
Als je ware liefde vindt, komen alle andere dingen op de tweede plaats. Je voelt je in de zevende hemel en je bent zeker van je gevoelens. Je voelt je niet bang, omdat je weet dat de persoon aan je zijde je nooit pijn zou doen. Zonder angst bestaat twijfel niet.