' is een van de bekendste zinnen uit de Nederlandse taal- en literatuurgeschiedenis. Het betekent: 'Alle vogels zijn al aan het nestelen, behalve ik en jij.
'Hebban olla vogala...' is het oudst bekende Nederlandse liefdesversje (opgeschreven ca. 1100); in deze periode werd literatuur in de volkstaal meestal mondeling overgeleverd. Deze regels werden omstreeks het jaar 1100 als pennenproef neergeschreven door een Vlaamse monnik die in een Engels klooster verbleef.
Vroeger werd er nooit in het Nederlands geschreven, maar was het alleen een spreektaal. In het jaar 1100 was er een Vlaamse monnik die bezig was met het overschrijven van Latijnse en Oud Engelse teksten. Toen hij zijn ganzenveer wilde uittesten, schreef hij een zin van een liedje op die hij kende van zijn jeugd.
Hebban olla vogala (ca. 1100) is lange tijd aangemerkt als de oudst bekende zin in het Oudnederlands.
De vertaling luidt: Hebben alle vogels nesten begonnen, behalve ik en jij. Waarop wachten we nu? Waarschijnlijk was dit een oud liefdesliedje dat de monnik kende toen hij deze zin opschreef.
Chr. de plaatsnaam Vada, nu Wadenoijen, een plaats in Gelderland. Dit Vada is de voorloper van het huidige Nederlandse wad, en kan gelden als het oudste geschreven Nederlandse woord – eigenlijk: het oudste 'Nederlandse' woord, want het Nederlands bestond op dat moment nog niet als aparte taal.
Hebban olla vogala nestas hagunnan hinase hic anda thu, wat unbidan we nu? Je zou het niet zeggen, maar dit zinnetje is Nederlands. Het is één van de alleroudste zinnetjes in het Nederlands geschreven, bijna duizend jaar oud. Dertien woorden die heel belangrijk zijn voor onze taal.
Rond 1100 schreef een vermoedelijk Vlaamse monnik in een Engels klooster de volgende tekst: 'Hebban olla vogala nestas hagunnan hinase hic enda thu wat unbidan we nu'.
Hebban is niet voor niets de grootste en leukste lezerscommunity van Nederland en Vlaanderen. Met een gratis Hebban-account kun je recensies plaatsen, boeken beoordelen en de boeken die je hebt gelezen of nog wilt lezen organiseren, maar je kunt nog zoveel meer.
Wat je van bloed weet is een roman over opgroeien in een gewelddadig gezin; over de wording van kind tot man, en over de liefde – de liefde voor Cato, maar ook voor Alex, de jongere broer van de verteller.
Na de volksverhuizingen, dus ongeveer rond het jaar 500 na Christus, zijn uit de Germaanse dialecten aparte talen ontstaan, waaronder het Oudnederlands. Het Nederlands is dus ongeveer 1600 jaar oud.”
Hoe bekend ook, het zinnetje Hebben olla uogala is niet het oudste bewaard gebleven Nederlands. Die eer komt toe aan de zogenoemde Malbergse Glossen in de Lex Salica, een tekst uit de zesde eeuw bewaard in handschriften uit de achtste eeuw.
Hebban in de Klas is een interactief en sociaal platform waar leerlingen en docenten boekentips en opdrachten kunnen delen. Docenten kunnen op Hebban in de Klas de leeslijsten en vorderingen van de leerlingen uit hun klas bijhouden.
De Hebban Rank toont wat de populairste boeken van het moment zijn. Voor de berekening kijkt het naar de afgelopen 14 dagen. Het telt van 1 tot 10.000. Staat er op je boekpagina geen rank, dan zit je boven 10.000.
Met een gratis Hebban-account kun je recensies plaatsen, boeken beoordelen en de boeken die je hebt gelezen of nog wilt lezen organiseren. Hebban maakt sinds 2021 deel uit van de CPNB.
Gutenberg.org
Op Gutenberg.org vind je vele honderden gratis Nederlandstalige boeken in ePub-formaat. Het gaat om klassiekers, waar het copyright van is verstreken. De boeken zijn gedigitaliseerd door vrijwilligers en mogen gratis verspreid worden. Klik hier om naar Gutenberg.org te gaan.
Bij de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL) vind je een flinke collectie met Nederlandse literatuur en ook Bol.com biedt een aantal gratis oudere e-books aan. Amazon.nl biedt gratis Nederlandse klassiekers en Engelstalige klassiekers aan.
Verder naar onder staat het oude Nederlandse zinnetje. Er staat (soms erg moeilijk leesbaar): Hebban olla vogala nestas hagunnan hinase hic anda thu, wat unbidan we nu. Letterlijk vertaald: 'Hebben alle vogels nesten begonnen behalve ik en jij, wat wachten we nu?
Het Middelnederlands is een voorloper van de moderne Nederlandse taal. Het werd tussen 1200 en 1500 in het huidige Nederlandse taalgebied gesproken. Middelnederlands was de opvolger van het Oudnederlands. Het Noord-Middelnederlands wordt vooral door niet-taalkundigen ook wel Diets genoemd.
Oudste Nederlands
Het Oudnederlands, dat wil zeggen de Nederfrankische dialecten zoals die tot circa het midden van de 12e eeuw werden gesproken, was de voorloper van het Middelnederlands.
Nederlands is de officiële taal van Nederland. De Nederlandse Gebarentaal (NGT) en de Friese taal in de provincie Fryslân zijn allebei door de wet erkend in Nederland. Het Fries is de tweede officiële taal in de provincie Fryslân.
Fonologisch gezien ligt het Nederlands dichter bij het Engels dan het Duits. Het Duits heeft de tweede Germaanse klankverschuiving ondergaan waardoor sommige medeklinkers anders zijn geworden. De klankeninventaris van het Nederlands staat dichter bij het Engels dan het Duits.