Als uw buren voor overlast zorgen, zoals geluidsoverlast, probeer dan eerst samen afspraken te maken. Helpt dat niet, dan kunt u melding maken bij uw verhuurder, gemeente, de vereniging van eigenaren (vve) of bij toezichthouders.
Blijf kalm en redelijk
Wat er ook gezegd wordt; blijf kalm. Begin niet direct met het maken van verwijten, maar leg rustig uit waar je ze over wilt spreken en waarom jij last hebt van wat zij doen.
Spugen over de heg. Eieren over de schutting gooien. Moedwillig spullen vernielen. Buren intimideren door het stalken met camera's of telefoons.
U belt naar buurtbemiddeling om uw overlast te melden. De buurtbemiddelaars maken vervolgens een afspraak om bij u thuis langs te komen. De bemiddelaars nemen de tijd om naar uw verhaal te luisteren.
Dit doet u bijvoorbeeld door een geluidsmeting. Strooming kan u daarbij helpen. Meld schriftelijk bij de buren die voor de geluidsoverlast zorgen dat u een dossier aan het opbouwen bent. Zoek een vorm van bemiddeling door bijvoorbeeld buurtbemiddeling, wijkagent of de woningbouwvereniging.
Loopgeluiden van buren worden over het algemeen overdag wel geaccepteerd, mits ze niet te hard zijn, niet te vaak voorkomen en niet te lang duren. De meeste mensen willen hun buren 's avonds, 's nachts en 's morgens vroeg niet horen lopen.
Je kunt de politie bellen op 0900-8844 wanneer je last hebt van gevaarlijk afval of geluidsoverlast.
Zorg voor jezelf: haal de klok weg!
Zorg dan voor jezelf en verander de situatie: vraag of de klok even uit de kamer kan worden gehaald of haal de batterij eruit. Als het geluid ergens vandaan komt waar jij geen invloed op hebt, bijvoorbeeld door bouwwerkzaamheden buiten: zoek een andere ruimte.
Tijden kunnen per gemeente verschillen, maar vallen meestal rond 7.00 - 8.00 in de ochtend en 19.00 - 20.00 in de avond. Vaak kunt u nog wel tot 22.00 - 23.00 lawaai maken, maar er wordt dan aangeraden om geen zwaardere machines meer te gebruiken.
Een hond die een keer blaft, een kind dat huilt of door het huis rent, een feestje. Maar wanneer deze geluiden hinderlijk gaan worden, wordt het ervaren als overlast. Overlast kan echter ook zijn, van buren die zelf overlast bezorgen en er alles aan doen om jou als buur weg te pesten.
Geluidsoverlast door buren
In veel gemeenten is burenoverlast strafbaar volgens de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Heeft u last van geluid dat uw buren maken? Probeer hier dan eerst zelf afspraken over te maken met uw buren. Als dit niet helpt kunt u contact opnemen met de gemeente of de politie.
De maximale waarden voor geluid die bedrijven mogen maken zijn: Overdag (07:00 – 18:00 uur): maximaal 70 decibel, gemiddeld 50 (per tijdsvak gemeten). Avond (18:00 – 23:00 uur): maximaal 65 decibel, gemiddeld 45 (per tijdsvak gemeten). Nacht (23:00 – 07:00 uur): maximaal 65 decibel, gemiddeld 40 (per tijdsvak gemeten).
Leefgeluiden zijn normale geluiden van bewoners die buren toch vervelend kunnen vinden. Voorbeelden van leefgeluiden zijn: Lopende, rennende, spelende of springende kinderen. Geluid van de douche of het toilet.
's Avonds moet het al ietsje stiller zijn: tussen 45 en 65 dB(A). En 's nachts mag hooguit tussen de 40 en 60 dB(A) worden gemeten. Het geluidsniveau kun je meten met een speciale geluidsmeter.
Hoogsensitieve personen hebben vaak de neiging om zich snel iets van hun omgeving aan te trekken. Ze zijn gevoelig en intuïtief en harde woorden of harde kritiek vinden ze moeilijk. Ook kunnen ze zich sneller afgewezen voelen. De meeste hoogsensitieve personen hebben zich vanaf hun jeugd al anders gevoeld.
De geluidsgrenzen voor particuliere woningen, gemeten in een verblijfsruimte, zijn als volgt: overdag (07.00 – 19.00) 35 dB(A) overlast langer dan bijvoorbeeld 1 min en 55 dB(A) voor kortstondige piekgeluiden.
Uit onderzoek blijkt dat mensen na zo'n twintig minuten gewend raken aan geluiden tot en met 65 decibel (pratende mensen of achtergrondmuziek). Wacht bij geluidsoverlast dus eerst even af. Vind je het na een half uur nóg vervelend? Dan is de kans groot dat het geluid niet zal wennen.
Het komt nog wel eens voor dat mensen liever anoniem blijven als ze een klacht bij hun gemeente indienen. Vooral in een dorp, waar iedereen elkaar kent, is dat begrijpelijk. Klagen kan anoniem, provincie, gemeente en politie horen uw klacht ook serieus te nemen als u uw naam liever niet bekend maakt.
Vaak krijgt de politie meldingen van buurtbewoners en bekijkt deze in de buurt of er overlast is. De politie praat dan met alle partijen: de buurtbewoners én de veroorzakers, degenen die zorgen voor de overlast. Met de veroorzakers gaat de politie op zoek naar een oplossing om de klachten te verminderen.
Wettelijke regels over tot hoe laat je wel of niet lawaai mag maken, zijn er niet. Wel is algemeen aanvaard dat het tussen tien uur ´s avonds en zeven uur ´s ochtends stil moet zijn.
De meeste moderne koelkasten zijn redelijk stil; het geluidsniveau van een koelkast ligt rond de 40 dB. Dat is ongeveer zo hard als het normale geluid in de huiskamer of als in een stil klaslokaal.
Kan je niet slapen door nachtlawaai komende van een feestje, blaffende honden van de buren onophoudelijk of word je gek van werkzaamheden aan een naburige werf, meld dit dan op het moment zelf via het noodnummer 101 (24u/24u).