Hoe snel je MB's op gaan hangt af van wat je doet. Zo verbruik je met het laden van een foto bijvoorbeeld een stuk minder data dan bij het streamen van een filmpje of muziek. Via een datamanager krijg je meer inzicht in je verbruik. Vaak staat een datamanager al geïnstalleerd op je telefoon.
Wat er ook aan de hand kan zijn, is dat je jouw telefoon zo hebt ingesteld dat hij automatisch schakelt tussen je wifi en je mobiele internet. Hij maakt dan verbinding met de sterkste verbinding. Dit heet in een Android telefoon de 'Slimme netwerkwissel', in een iPhone heeft dit 'Wifi-assistentie'.
Wanneer het apparaat bijvoorbeeld merkt dat het draadloze signaal zwak of onstabiel is, schakelt hij over naar het mobiele netwerk. Er wordt in dit geval mobiele data verbruikt, ook als het toestel nog steeds verbonden is met wifi.
Als plotseling al je apps veel internet verbruiken dan kan dit komen door je internetinstellingen. Als je updates aan hebt staan via het mobiele netwerk, dan kan je bundel heel snel opraken.
Dataverbruik stijgt
Begin 2020 gebruikten Nederlanders gemiddeld 3,5 GB aan data per maand (ACM). In 2019 was dit nog 2,8 GB. Naar verwachting stijgt het verbruik dit jaar nog verder.
Een veelgebruikte schatting voor surfen via je mobiele telefoon is 2-4 megabyte per minuut: een gigabyte geeft je dus tussen de vier en 8.5 uur surftijd. Facebook verbruikt ongeveer hetzelfde.
Als je regelmatig muziek luistert, bijvoorbeeld via Spotify en ook veel op TikTok en YouTube zit, neem dan een bundel van minstens 10 GB per maand. Kijk je echt vaak video's en bijvoorbeeld ook live televisie op je smartphone, dan is een bundel van minimaal 20 GB op zijn plaats.
U kunt mobiele data in- of uitschakelen om te voorkomen dat apps en voorzieningen via het mobiele netwerk verbinding maken met het internet. Als mobiele data is ingeschakeld, gebruiken apps en voorzieningen uw mobiele verbinding als wifi niet beschikbaar is.
'Ander datagebruik dan van providers'
Pak je smartphone er nogmaals bij en open de instellingen. Kies 'Netwerk en internet' en tik op 'Internet'. Scrol naar beneden en kies 'Ander datagebruik dan van providers'. Ook daar vind je vervolgens weer een lijndiagram, met daaronder de apps en hun verbruik.
Veeg naar links om naar het onderdeel My Data Apps te gaan. Hier zie je onder elkaar de toepassingen die je gebruikt. Bovenaan staat de toepassing die de meeste MB's verbruikt. Achter iedere toepassing staat een gekleurde balk, die het verbruik per maand aangeeft.
Achtergronddata voor specifieke Android-apps beperken
Stap 1. Ga naar Instellingen > Netwerk & internet > Mobiel netwerk. Stap 2. Tik op Gegevens over app-gebruik om te zien welke apps veel data gebruiken.
In de instellingen van je telefoon kun je roaming aanzetten. Standaard staat het uit. Maar wat is nou verstandig? Als roaming uit staat, kan je telefoon geen verbinding maken met het internet.
Hoe dan ook, met 2GB data kun je wel even vooruit. Ben je meer van de podcasts? 2GB is goed voor zo'n 50 podcast-afleveringen van 40 minuten.
Om een indruk te krijgen wat je bijvoorbeeld met 100Gb kunt; bijvoorbeeld dik 140 uur Netflix, RTL XL of 'uitzending gemist' kijken, of bijna 2.400 uur muziek streamen via bijvoorbeeld Spotify, of meer dan 1.000 keer per dag je Facebook checken, of 400.000 minuten bellen met WhatsApp, wat meer is dan er dagen in één ...
5 GB: muziek, WhatsApp en social media
Met deze bundel heb je wat meer ruimte. Je kunt af en toe muziek luisteren, veel scrollen op social media en dagelijks whatsappen. Het is een abonnement waar je je minder druk hoeft te maken om je data. Voor je beeldvorming: een uurtje navigeren met Google Maps kost je 20 MB.
De gemiddelde gebruiker heeft een databundel tussen 3 GB en 10 GB nodig. De grootverbruiker doet er goed aan om te kiezen voor de grootste databundel die er is (12- 20 GB), maar het veiligste is onbeperkte data. Niet elke provider biedt een onbeperkte databundel aan.
Kies een abonnement dat bij je past
Vanaf 100 GB. Bij alle Google-accounts is 15 GB opslagruimte inbegrepen. Als je een Google One-abonnement neemt, ga je akkoord met de Servicevoorwaarden van Google One.
Volgens recente berekeningen zou een uurtje snuisteren door Instagram je bijvoorbeeld zo'n 100 MB aan mobiele data kosten. Het lijkt dan wel niet veel, maar als je dit elke dag doet loopt het al snel op naar zo'n 3 GB per maand. Even ter vergelijking: muziek streamen vraagt maar de helft aan mobiele data.
Hoe kan je het mobiele data verbruik bekijken
Door het gebruik van een MB datateller kun je precies bijhouden wat je MB-verbruik is. Dit kan op een iPhone via Instellingen > Mobiel netwerk, op een Android toestel via Instellingen > Gegevensverbruik. Je kunt ook gebruik maken van MijnKPN.