Kalmeringsmiddelen zijn medicijnen die uw emoties minder sterk maken. Ze helpen vooral tegen angst, zenuwen en stress. Bekende kalmeringsmiddelen zijn benzodiazepinen. Voorbeelden van kalmeringsmiddelen zijn alprazolam, bromazepam, diazepam en lorazepam.
Voorbeelden zijn fluoxetine, fluvoxamine, paroxetine en sertraline. Benzodiazepinen werken rustgevend, spierontspannend en verminderen angstgevoelens. Hierdoor vermindert een paniekaanval. Voorbeelden zijn alprazolam, clonazepam, diazepam en lorazepam.
Kalmeringsmiddelen (zoals diazepam, lorazepam) helpen tegen angst en stress. Gebruik ze maximaal 2 weken. U raakt er snel verslaafd aan. Ze werken niet tegen de oorzaak van de onrust of angst.
De meest bekende en voorgeschreven kalmeringsmiddelen vallen in de categorie benzodiazepinen, zoals bijvoorbeeld valium (diazepam), alprazolam (xanax), lorazepam en oxazepam. Deze medicatie wordt ook regelmatig gebruikt om angst, paniekaanvallen en slaapproblemen aan te pakken.
Het incidentele gebruik van twee tot drie keer per maand van oxazepam is niet schadelijk en zal geen verslaving geven. Bij chronisch gebruik gedurende langere tijd (meer dan twee maanden dagelijks gebruik) bestaat er wel de kans op het optreden van afhankelijkheid en gewenning.
bij milde tot matige angst: 10 mg 3–4×/dag. Bij ernstige pathologische angst of spanning: starten met 50 mg 's avonds; de volgende dag 50 mg 2×/dag (laat in de ochtend en in de avond); vervolgens dagdosis met 50 mg per dag verhogen tot het gewenste effect, gewoonlijk 100–300 mg per dag (meestal 150 mg per dag).
Tegenwoordig wordt er bij angstklachten het meest selectieve serotonine heropname remmers voorgeschreven, beter bekend als de SSRI's. Voorbeelden van SSRI's zijn o.a.: paroxetine, fluvoxamine, fluoxetine, sertraline, citalopram, mirtazapine en escitalopram.
Een paniekstoornis is goed te behandelen en uiteindelijk te genezen. Er zijn verschillende behandelvormen, maar de meest bekende en effectieve vorm is cognitieve gedragstherapie. De kern van deze behandeling richt zich op de angst die onder de paniekaanval schuil gaat en de gevolgen daarvan.
Een trigger kan gekoppeld zijn aan een innerlijke ervaring
Je kunt getriggerd worden wanneer je bepaalde emoties ervaart; angst, verdriet, woede, schaamte, die vervolgens in paniek over kunnen gaan. Maar ook door lichamelijke ervaringen zoals fysieke pijn, misselijkheid of duizeligheid.
Angststoornissen verdwijnen meestal niet vanzelf, maar je kunt je er goed voor laten behandelen.
'Een angstaanval is een meer informele term', zo vertelt C. Vaile Wright, Ph. D., erkend psycholoog en directeur van onderzoek en speciale projecten bij de American Psychological Association. Dus als je iets voelt dat je zou kunnen omschrijven als een angstaanval, dan heb je waarschijnlijk een paniekaanval.
Helpt paracetamol dan ook tegen zenuwen? Uit een vergelijkbaar onderzoek, is gebleken dat niet alleen de intensiteit van de emotie verlaagd te zijn, maar vertoonden zowel de mannen als vrouwen die een dosis paracetamol hadden ingenomen ook minder stress toen ze lazen over iemand die fysieke of emotionele pijn leed.
Hoe het precies werkt is niet bekend. Het werkt ook niet bij iedereen. Als u na 1 of 2 weken geen verbetering merkt, kunt u het best uw arts raadplegen. De werking begint binnen een half uur en houdt ongeveer 4 uur aan.
De beste antidepressiva tegen angst zijn Duloxetine, Pregabaline, Venlafaxine en Escitalopram. Deze antidepressiva zijn de best onderzochte, de meest effectieve en de best verdraagbare middelen voor het behandelen van een gegeneraliseerde angststoornis.
Ongeveer één uur na inname wordt u slaperig en rustig. Zorg er daarom voor dat u thuis bent, geen ingewikkelde klussen meer moet doen en uw bed makkelijk kunt bereiken. De werking houdt zes tot acht uur aan. Oxazepam werkt als slaapmiddel alleen goed als u het af en toe gebruikt.
Bètablokkers die veel bij angstklachten worden voorgeschreven zijn: Propranolol. Atenolol. Inderal.
Verslaving en angst komen vaak samen voor, bij klinische cliënten zelfs rond de 50%, blijkt uit onderzoek.
Ja, u heeft een recept nodig. Oxazepam is sinds 1964 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de namen Seresta, Seresta Forte en als het merkloze Oxazepam en Oxazepamum.
Artsen schrijven oxazepam voor bij angstgevoelens, gespannenheid, slapeloosheid en alcoholontwenning. Het bevordert de slaap, werkt rustgevend en vermindert angst en spanningen. Daarnaast werkt het medicijn spier ontspannend.
Omdat diazepam sneller en langer werkt, kun je concluderen dat diazepam sterker is dan oxazepam. Daarnaast wordt diazepam ook voorgeschreven als anti-epilepsiemiddel en bij paniekstoornissen.
Zelden voorkomende bijwerkingen van oxazepam
Zelden komt het voor dat het middel juist rusteloosheid, opwinding en prikkelbaarheid veroorzaakt. Depressieve gevoelens.
Voor volwassenen is de dosering 10 tot maximaal 50 mg. Bij ouderen en patiënten met een lever- of nierfunctiestoornis is dit de helft. Start altijd met de laagst mogelijke dosering. Neem het tablet ten minste één uur voor het slapengaan in.
De meest voorkomende effecten zijn slaperigheid en verwardheid. In ernstigere vormen zie je o.a. coördinatiestoornissen, vallen door onvoldoende spanning van de spieren, slaapzucht, bloeddrukdaling, ademhalingsproblemen en coma. Een inname van 110 tabletten oxazepam ineens kan dodelijk zijn.