In de tomatenplant en in het steeltje zit de stof 'solanine' wat op zich behoorlijk giftig is. Daarom is het beter om naast het kroontje ook sowieso de groene aanhechting uit de tomaat de snijden. Dus: feit.
Tomaten zijn de vruchten, of beter gezegd het eetbare deel van de tomatenplant, de Solanum lycopersicum. Van de plant zijn alleen de vruchten eetbaar, het overige deel van deze plant, die deel uitmaakt van de nachtschade familie, is giftig.
De groene tomaten die je nog aan de tomatenplant hebt hangen kan je niet zo opeten, deze zijn giftig. Maar hier is wel een manier voor om ze alsnog te kunnen eten. Doordat je de groene tomaten verhit, gaan de schadelijke stoffen dood en kan je de tomaten nog wel gebruiken om dingen mee te maken.
Tomatensteeltjes en groene tomaten bevatten de giftige stof "tomatine", algemeen ook "solanine" genoemd. Die komt trouwens ook voor bij alle planten uit de familie van de "Nachtschade", zoals aardappelen en aubergines. "Het gif beschermt de plant tegen insecten en schimmels", zegt Koen Wauters.
Tomaten die nog niet rijp zijn bevatten de stof tomatine. Deze stof is verwant aan solanine en heeft een vergelijkbare werking. In grote hoeveelheden is tomatine of solanine giftig voor de mens.
Mag ik nachtschade eten als ik een auto-immuunziekte heb? Het wordt officieel afgeraden om nachtschade te eten als je een auto-immuunziekte hebt. De giftige stoffen in deze groente- en fruitsoorten kunnen het immuunsysteem triggeren. Daardoor kunnen de klachten toenemen.
Officieel wordt aangeraden om nachtschade groenten te vermijden als je een auto-immuunziekte, een darmaandoening of een gevoelig verteringsysteem hebt omdat de stoffen in de nachtschade groenten voor irritatie en triggeren van het immuunsysteem kunnen zorgen. Dat de nachtschade familie giftig is, is een feit.
Nee, ze zijn niet schadelijk. Let er bij tomaten op dat ze rijp zijn.
Om één portie van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 5 porties van fruit/groenten te bereiken, zou je één medium tomaat of 7 cherrytomaten moeten eten.
Bijkomen voordeel is, naast dat je geen pitjes meer terugvind in je eten, de tomatensaus of –soep ook meteen een stuk minder waterig is. Om diezelfde reden is dit ontpitten een aanrader als je verse tomatenblokjes in je salade wilt verwerken. De luie kok kan ook gezeefde tomaten maken.
Tomaten kunnen niet rood worden, wanneer ze niet 'groen volwassen' zijn, zelfs niet door technologie. De tomaten beginnen dus pas kleur te krijgen wanneer ze groen volwassen zijn. De groen volwassen groeifase is de fase waarop supermarkt tomaten geplukt worden. Deze rijpen dan af tijdens het transport of in gaskamers.
Waarom tomaten pellen? Tomaten pel je (of pliceer je) vooral wanneer je er tomatensoep of tomatensaus van gaat maken. De schil van de tomaat lost namelijk heel moeilijk op in vloeistof, waardoor er stukjes in je soep of saus kunnen blijven zitten, zelfs als je de tomaten pureert.
Die onrijpe vruchten kun je gebruiken voor een heerlijke chutney en ze kunnen ook worden gefrituurd en geserveerd als bijgerecht. Deze onrijpe groene tomaten zijn niet te verwarren met rijpe groene tomaten die we ook telen en die je wel eens in je zakje zomertomaten aantreft.
In de tomatenplant en in het steeltje zit de stof 'solanine' wat op zich behoorlijk giftig is. Daarom is het beter om naast het kroontje ook sowieso de groene aanhechting uit de tomaat de snijden.
Tomaten dragen bij aan een gezonde stoelgang. Het eten van tomaten kan je helpen om je stoelgang gezond te houden en obstipatie te voorkomen. Dit komt doordat tomaten veel vocht en vezels bevatten. De combinatie van deze twee zorgt ervoor dat je ontlasting meer volume krijgt en soepel blijft.
Tomaten zijn een van de weinige voedingsmiddelen die voedzamer worden zodra ze worden gekookt. Dit betekent niet dat ze niet gezond zijn als je ze rauw eet, maar door ze te verwarmen komt er wel meer lycopeen vrij. Lycopeen werkt als antioxidant en beschermt je tegen ziektes, waaronder prostaatkanker bij mannen.
Van tomaten is bewezen dat ze erg gezond zijn. Uit talloze wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat tomaten een sterk gezondheidseffect hebben. Tomaten zijn verzadigd met vitamine C, zink, calcium en ijzer, maar belangrijker nog is dat tomaten zeer rijk zijn aan lycopeen.
Bijna twee keer zoveel vitamine C
Zo bevat een kerstomaat niet alleen bijna twee keer zo veel vitamine C, maar ook veel meer bètacaroteen (die wordt omgezet in vitamine A) en lycopeen (een antioxidant) dan een gewone tomaat. Ook zit er meer foliumzuur in, een vitamine (B11) waar veel Nederlanders een tekort aan hebben.
Verhitting zorgt vaak voor vermindering van voedingsstoffen bij veel voedingsmiddelen. Bij tomaten werkt het juist andersom. Door hoge temperaturen wordt de celstructuur van de tomaat vernietigd, waardoor lycopeen makkelijker vrijkomt en ervoor zorgt dat het makkelijker opneembaar wordt voor ons lichaam.
Tomaten: lekker, veelzijdig en supergezond
Tomaten zijn niet alleen lekker en veelzijdig, ze zijn ook erg gezond. Ze zijn een goede bron van vitamine C en K, lycopeen, kalium en foliumzuur. Tomaten dragen hierdoor onder andere bij aan een gezond hart en vaatstelsel, sterke botten en een mooie huid.
Bij veel fruitsoorten kun je de pitten prima opeten. Dit geldt onder andere voor aardbeien, druiven, frambozen, kiwi's, mandarijnen en meloen.
Dit prikkelend gevoel wordt ook wel het 'oral allergy syndrome' (OAS) genoemd. Vermoed wordt dat bij de meeste mensen die OAS klachten krijgen bij het eten van tomaat er sprake is van een kruisallergie met gras- en boompollen.
Nachtschades zijn de eetbare delen van bloeiende planten die tot de Solanaceae-familie behoren. Het zijn groenten die botanisch gezien vaak als fruit worden gezien. Onder ander tomaat, aubergine en aardappel horen hierbij. Maar ook bijvoorbeeld paprika.
Tuinbouwkunde: tomaat is groente
Binnen de tuinbouwkunde beschouwen we namelijk alles wat aan een kruidachtige plant groeit als groente. Alles wat aan een houtachtige plant groeit is fruit. En aangezien tomaat groeit aan een kruidachtige plant, is deze rode vrucht tuinbouwkundig gezien een groente.
Snackgroente zijn supergezond!
De snoeptomaat is rijk aan vitamine C en bètacaroteen. Dit zijn antioxidanten die samen met andere voedingsstoffen het lichaam beschermen tegen weefselschade en veroudering. Snackpaprika's bevatten veel gezonde voedingsstoffen.