De groei van internet op de relatiemarkt komt vooral op het conto van veertigers en ouderen. Twintigers gaan weliswaar aanzienlijk vaker samenwonen of trouwen dan vijftigers, maar als vijftigers gaan samenwonen of trouwen dan hebben zij hun partner wel vaker via internet ontmoet.
39% van de koppels gaf aan elkaar via een app te hebben leren kennen. Ter vergelijking: in 2009 was dit nog maar 20% van de koppels. Verder gaf zo'n 20% van de koppels aan elkaar ontmoet te hebben door een gezamenlijke vriend(in). In 1990 lag dit percentage hoger, namelijk rond de 34%.
Tweederde van de romantische relaties begint platonisch, zo blijkt uit een nieuwe studie in Social Psychological and Personality Science. Bij het bestuderen van een steekproef van eerdere studies over hoe relaties beginnen, ontdekten de Canadese onderzoekers dat bijna 75 procent zich richtte op de vonk tussen vreemden.
Onderzoeker Brian Ogolsky van de Universiteit van Illinois onderzocht de relaties van 376 koppels en kwam erachter dat de zogenaamde 'gefocuste partners' het langst bij elkaar blijven. Dus koppels die hun partner belangrijker vinden dan andere zaken en veel tijd met elkaar doorbrengen.
Dit is waarom de meeste relaties uit gaan
De meest voorkomende reden om een relatie te beëindigen is omdat we bang zijn om ons te binden, om te worden verlaten of te worden bedrogen. Ondanks dat deze angst in je hoofd heel logisch lijkt, is het toch geen realistische gedachte, zo blijkt uit onderzoek.
Nederlanders zijn dik tevreden met hun huidige relatie. Als rapportcijfer krijgt die gemiddeld een 8,1. Dat blijkt uit onderzoek dat I&O Research samen met de Universiteit van Utrecht en de Radboud Universiteit uitvoerde voor het wetenschapstijdschrift Quest.
Sommige mensen geloven dat je in je leven slechts één grote liefde kunt hebben, terwijl de ander elk jaar een nieuwe partner heeft. Uit onderzoek is gebleken dat je in je leven op drie mensen écht verliefd wordt. Tijdens die drie keer dat we verliefd worden, worden we telkens op een andere manier verliefd.
Er is goed nieuws en er is slecht nieuws; volgens de wetenschap, dan. We komen er maar gelijk mee voor de draad: 4,2 jaar, dat is hoe lang gemiddelde een relatie van een huidige twintiger duurt, wijst dit onderzoek onder Britse twintigers uit.
(Nog steeds) geen relatie: mogelijke verklaringen
Je bent misschien te kritisch, te perfectionistisch in je beeldvorming van de voor jouw geschikte levensgenoot; Je hebt, onbewust, misschien wel bindingsangst; Je wilt misschien wel té graag, waardoor je mannen onbewust afschrikt.
Wat blijkt? Vrouwen ontmoeten iets eerder hun eerste grote liefde dan mannen. Vrouwen leren 'm gemiddeld op hun 25e kennen, bij mannen is de gemiddelde leeftijd 28 jaar.
Volgens experts is je vijfde seksuele partner je ware partner. Hoe dat werkt? Zeker tweeduizend mensen werden geïnterviewd over hun liefdesleven.
Onderzoek claimt het magische aantal dates voor seks te hebben gevonden: 3.53. Na drieëneenhalve date vinden de meeste mensen het tijd om tot seks over te gaan. Kortom: op de vierde date, nét na het hoofdgerecht? (Wij zeggen: eet gerust lekker nog een dessert hoor!).
Recent onderzoek wijst uit dat we tijdens onze levensloop slechts drie keer verliefd worden, en telkens ook op een andere manier.
Slechts 18 procent van de mannen en 14 procent van de vrouwen beëindigt een relatie nadat hun partner is vreemdgegaan. Dat is heel erg weinig, maar wel te verklaren, legt Jean-Pierrre uit.
Met een leeftijdsverschil van 63 jaar wordt het huwelijk tussen voormalig playmate Anna Nicole Smith en oliemiljardair James Howard Marshall gezien als een uitzonderlijk voorbeeld van zo'n relatie. Op het moment van hun huwelijk was Marshall 89 en Smith 26 jaar oud.
Bijna acht op de tien hervonden eerste liefdes waren nog samen. Ook het scheidingspercentage lag erg laag: slechts 1,5 procent van de mensen die vele jaren na dato getrouwd waren met hun oude vlam, was daarna weer gescheiden.
Het zal geen verrassing zijn, maar mensen in de leeftijd 18-29 jaar hebben de meeste seks. Zij doen het zo'n 112 keer per jaar, wat neerkomt op twee keer per week. Het gaat vanaf daar wel een beetje naar beneden: mensen in de leeftijd 30-39 jaar hebben ongeveer 86 keer per jaar seks, wat 1.6 keer per week is.
Een echte norm bestaat niet
Je behoefte aan seks wordt door heel veel interne en externe factoren bepaalt. Iedereen z'n seks drive is anders. Dus: een echte norm voor hoe vaak je seks 'moet' hebben, bestaat niet. Als jij je goed voelt bij jouw seks leven, dan heb je genoeg seks.
Maar net als je denkt dat dat het zou zijn, heb je het mis: in een studie uit 2018 hadden mannen gemiddeld 26 seksuele partners voordat ze 'gingen settelen'; voor vrouwen was de het gemiddelde 19.
In heteroseksuele relaties korter dan een jaar heeft 86 procent van de mannen een paar keer per week zin in seks; bij de vrouwen is dat 79 procent. Na vijf jaar relatie heeft 70 procent van de mannen een paar keer per week zin in seks en nog maar 29 procent van de vrouwen.
'Zie elkaar slechts één keer per week in de eerste maand dat jullie elkaar leren kennen,' adviseert klinisch psycholoog Seth Meyers. Loop niet te hard van stapel bij prille liefde, waarschuwt psycholoog Seth Meyers, maar doe het kalm aan door maximaal één keer per week te daten in de eerste maand.
De ruzie, leren en groeien fase
Dit is de moeilijkste fase in jullie relatie en het zit voor het eerst tegen. Sommige relaties overleven deze periode niet. Je gaat je partner anders zien en ontdekt meer dingen die je niet zo leuk vindt. Hierdoor ontstaan ruzies.
In een giftige relatie is kritiek en spanning constant aanwezig. Het voelt alsof je op eieren moet lopen om veilig te zijn voor kritiek. Vaak is een kritische aanhouding aangeleerd gedrag, vertelt psychotherapeut Bonnie Ray Kennan. Misschien is je partner opgevoed in een kritisch milieu.