Helaas bevat gewone jam veel suikers, waardoor het niet geschikt is voor een koolhydraatarm / keto dieet of voor mensen met diabetes.
Gezond: nee. Maar ook weer niet zó ongezond. Jam bevat geen vet, maar wel veel suiker. Als je het als broodbeleg gebruikt, weegt dat laagje jam ongeveer 15 gram, dus dan valt de hoeveelheid suiker die je binnenkrijgt best mee: 7-8 gram.
Volgens Richtlijn 2001/113/EG van de Raad moet (extra) jam (of: (extra) confituur) minimaal 60% suikers (of: oplosbare droge stof van bevatten – zoals refractometrisch bepaald hetgeen netto-netto op suikers neerkomt) bevatten.
Jam zonder suiker bestaat helaas niet, omdat jam van fruit wordt gemaakt en fruit nu eenmaal fruitsuikers bevat. Maar daar waar er bij gewone jam heel veel suikers aan worden toegevoegd om een zoete smaak te krijgen, gebeurd dit bij de jam van Low Carb Club niet.
Waarom zoveel suiker? Suiker is een conserveermiddel voor de jam. Door de het fruit met de suiker te verwerken kun je het dus lang(er) bewaren. Daarnaast zorgt suiker voor structuur.
Lightproducten die minder suiker bevatten, mogen daarom geen jam heten en worden bijvoorbeeld 'vruchtenspread' genoemd.
Hierdoor bevat choco bijna twee keer zoveel calorieën als confituur. Wil je de gezondste keuze maken? Kies dan confituur, honing of stroop. Deze bevatten vooral suiker en geen of weinig vet.
Marmelade wordt altijd - en alleen maar - van het vruchtvlees én de schil van citrusvruchten gemaakt. Dat is meteen het belangrijkste verschil tussen jam en marmelade. Marmelade heeft hierdoor een andere structuur dan jam en een bitterzoete smaak.
Jam is dik door de pectine die in vruchten voorkomt. Pectine komt vrij als het fruit wordt gekookt. Niet alle fruitsoorten zijn rijk aan pectine. Aardbeien, frambozen en perziken bevatten weinig pectine.
Pindakaas steekt met kop en schouders boven jam uit, als het gaat om het leveren van energie. 100 gram pindakaas levert 675 kcal, jam bevat 246 kcal. In jam is de energie voornamelijk afkomstig uit koolhydraten. Niet gek, want vaak is één van de eerste ingrediënten op een potje jam suiker.
Halvajam. Ja echt jam! Aardbeien jam of 4 vruchtenjam, deze jam is laag in calorieën en dus een prima broodbeleg voor wanneer je wilt afvallen. Hier geld wel dat er gezonder broodbeleg te vinden is, maar in de categorie jammen is dit de beste.
Niet ongezond, maar ook weer niet zo gezond. Appelstroop bevat namelijk 52% suiker. Ruim de helft dus en iets minder dan jam (daar zit gemiddeld zo'n 60% suiker in).
Kook de jam of gelei nog wat langer. Dit is de meest snelle en makkelijke manier om te dunne jam of gelei te corrigeren. Je kunt ook extra (gelei)suiker, appelsap of pectinerijke vruchten toevoegen.
270 g. Hero Fluweelzacht Aardbeien jam is een heerlijke, zachte Hero fruitspread zonder stukjes of pitjes. Deze marmelade is heerlijk op je boterham, beschuit of cracker en is daardoor het perfecte zoete broodbeleg!
Redelijk. Dit product kan de dagelijkse uitzondering zijn op een verder gezond voedingspatroon. Zoet beleg zoals Halvajam aardbei is niet geschikt als onderdeel van een gezonde dagelijkse voeding.
Een compote heeft meer weg van een moes dan jam en wordt ook gemaakt van fruit en suiker. Het grote verschil is dat het niet zo stevig is en er wordt dan ook geen pectine of ander geleermiddel aan toegevoegd. Vaak zitten er ook nog stukjes fruit in verwerkt, wat het weer onderscheidt van een traditionele moes.
Chutney wordt gemaakt op basis van vruchten aangevuld met specerijen. De smaakmaker komt oorspronkelijk uit de Indiase keuken. Alle ingrediënten worden fijngestampt tot een vruchtenpuree. Chutney is suikervrij en smaakt daarom ook iets pittiger dan confituur of gelei.
Afhankelijk van de gebruikte vruchten levert jam nog wat vezels en vitamine C. Overigens is minder zoete jam niet noodzakelijkerwijs gezonder. Je bent namelijk geneigd om er meer van op je brood te smeren.