Hello's en goodbye's: Noren begroeten en nemen afscheid van elkaar met een stevige handdruk, hoe sterker hoe beter. Er zijn weinig formele regels voor de begroeting en er wordt ook geen groot belang gehecht aan een begroeting in volgorde van rang, geslacht enz.
Hoe begroet je iemand, en hoe neem je afscheid? Hei! Dit is de meest gebruikte manier om “hoi” in het Noors te zeggen. Je kunt aan vrijwel iedereen “Hei” zeggen, ongeacht of je die persoon kent of niet.
Noren zijn erg gehecht aan ruimte
De meeste Noren hechten extreem veel waarde aan hun comfort zone. Ze hebben ruimte om zich heen nodig. Veel ruimte. Als je in een ander land dan Noorwegen bent of in een toeristische omgeving, pik je ze er zo tussenuit.
De Noren zijn een Noord-Germaans volk. Ze noemen zichzelf nordmenn, wat Noors is voor "Noordmannen" - mannen (of mensen) van het Noorden. Het Nederlandse woord "Noormannen" (een synoniem voor Vikingen) is hier mogelijk van afgeleid.
Met zowel kerst als pasen zijn de Noren graag creatief met marsepein. Het suikergoed wordt meestal kant en klaar in de winkel gekocht en thuis geverfd en tot bijvoorbeeld kuiken of ei gevormd. Ook in Noorwegen wordt er met pasen uitgebreid eieren gegeten, bij het ontbijt en de lunch en eventueel het avondmaal.
In Noorwegen hoort bij het ontbijt vooral brood, net als bij ons. In iedere supermarkt kan je witbrood of diverse soorten bruinbrood kopen. Er is ook voorgesneden brood maar dat is bedoeld voor tosti's of blijft extra lang goed.
Aquavit is in het Noors akevitt, en het is de populairste gedistilleerde drank van het land.
Middag is de naam voor het diner. In Noorwegen gaan de mensen al vroeg aan tafel voor de warme maaltijd, vanaf 16.00 uur staat het eten klaar. Dit komt doordat het hier eerder donker is. In Denemarken en Zweden schuiven ze wat later aan, daar eten de inwoners rond 18.00 uur of later.
De Noren waren al welvarend, maar worden nu helemaal steenrijk. Olie en gas vloeien in grote stromen naar de rest van Europa en de opbrengsten zijn gigantisch. Noorwegen verdiende volgens de laatste cijfers 115 miljard euro aan olie en gas in 2022. Dat is 85 miljard euro meer dan een jaar eerder.
Het is verboden om de volgende voorwerpen zonder speciale toestemming te importeren: Drugs, medicijnen en gif (kleine hoeveelheden medicijnen voor eigen gebruik is toegestaan) Alcoholische drank met meer dan 60% alcohol. Wapens en munitie.
Juni en juli zijn zowel in het noorden als in het zuiden de warmste maanden. Wel heb je in deze periode te maken met meer muggen dan in augustus en september.
Het geven van een fooi is in Noorwegen niet gebruikelijk, de enige plaatsen waar de Noren af en toe een fooi geven zijn kroegen en restaurants als beloning voor uitstekende service. Deze fooi bedraagt doorgaans rond de 5 tot 15% van de totale rekening.
Proost in Noorwegen
Ben je biertjes aan het doe met een stel uit Noorwegen? Dan hoor je hun zeggen Skoll zeggen als ze proosten.
'Hoi', 'Hallo' en 'Goedendag' kan de hele dag door. Andere begroetingen gebruik je juist alleen in de ochtend, middag of avond. Ook is er soms een verschil tussen een formele en informele begroeting. De formele begroeting gebruik je bij zakelijke contacten, mensen die je niet kent of personen die wat ouder zijn.
In een formele setting: altijd een hand, man óf vrouw. In een informele setting is het wat lastiger, gelukkig hebben we hier wat uitgebreide tips. Maar hou als vuistregel: bij vrouwen één kus en eventueel een (halve) knuffel, bij mannen een stevige hand en eventueel een halve knuffel.
VRIJE TIJD EN VAKANTIE
En veel Noren brengen hun zomervakantie in eigen land door. In het najaar zijn er veel Noren die gaan jagen, terwijl anderen paddenstoelen plukken of gaan vissen. Maar ook bergwandelen is een geliefde bezigheid. Typisch voor Noorwegen is het allemansrecht.
Anders dan in veel andere landen is het in Noorwegen sociaal geaccepteerd om dialect te spreken. Er is niet zoiets als een 'algemeen beschaafd Noors'. Noren, Denen en Zweden kunnen elkaar prima verstaan dankzij de gemeenschappelijke geschiedenis van hun taal.
Noorse specialiteiten
De meest in het oog springende zijn: Rakfisk is een visgerecht dat bestaat uit gefermenteerde forel. De forel wordt na vangst schoongemaakt, gezouten (traditioneel in een emmer met zout water gezet) en daarna laat men het minimaal 2 maanden, soms wel een jaar vergisten.
Het nationale brood van Noorwegen is van oudsher flatbrød, ongegist en dus plat brood. Het is eigenlijk niet meer dan een flinterdunne, zeer breekbare cracker. Flatbrød of roggebrood maakten tot de tweede wereldoorlog deel uit van elke maaltijd.
Tja, Noorwegen is een rijk land en haar bewoners hebben veel te besteden. En dus zijn de prijzen zijn in inderdaad hoger dan die in landen van Midden en Oost-Europa of Azië. Maar als je een beetje slim te werk gaat, kun je ervoor zorgen dat de kosten binnen de perken blijven.
Meer dan 50.000 Noren hebben een nieuw nationaal gerecht gekozen: Fårikål. Het stoofpotje van witte kool, lamsschenkel en hele zwarte peperbolletjes haalde het met 45% van de stemmen van andere klassiekers uit de Noorse keuken als kjøttkaker, raspeball en pinnekjøtt.
Surströmming is een Zweedse delicatesse. Het staat echter bekend als het meest smerig ruikende product ter wereld. Het is gefermenteerde zure haring in een blik. Op social media zijn er filmpjes te zien, waarbij deelnemers de grootst mogelijke moeite hebben om een hapje vis te eten.
Koffie en sterkedrank. De Noren zijn echte koffieliefhebbers, ook al drinken ze hem meestal wat slapper dan wij gewend zijn en houden ze het vaak bij 'gewone' koffie in plaats van cappuccino of espresso. Zeker in de winter is het erg fijn om te merken dat de koffie vrijwel altijd klaarstaat in Noord-Noorwegen.
Trollen en lammetjes
Op de meeste toeristische bestemmingen kun je ook meer traditionele souvenirs kopen, zoals schattige (of enge) trollen, kostbaar designglaswerk, plaatselijke juwelen of schapen- of rendiervacht.