Een aflevering van een serie neemt gemiddeld 250 MB in beslag. Een film van twee uur neemt bij een 'standaard-kwaliteit' 450 MB in beslag en bij 'HD-kwaliteit' 1 GB.
Het hangt af van de gebruikte bitrate. De meeste 1080p bitrates zitten rond de 10 Mbps (Mbit), dus 1 minuut is 75 Mb. 1 uur is 4500 Mb, 4 uur is 18.000 Mb, is dus 18 Gb (voor de echte rekenaars is het inderdaad 17,58 Gb).
Stream je liever in de hoogste resolutie, Full HD, dan kost het je ruim 23 MB data per minuut. Kijk je een complete film via Netflix, dan kost dit je gemiddeld 2 GB aan data. Wij raden je aan om video's en series via WiFi te streamen.
Data verbruikt per uur, per apparaat:
Standaarddefinitie: tot 1 GB. High definition: tot 3 GB. Ultra high definition (4K): tot 7 GB.
Een film van twee uur neemt bij een 'standaard-kwaliteit' 450 MB in beslag en bij 'HD-kwaliteit' 1 GB.
Bij het streamen van een lage resolutie YouTube video, verbruik je zo'n 5 MB data per minuut. Stream je liever in de hoogste resolutie, Full HD, dan kost het je ruim 23 MB data per minuut. Kijk je een complete film via Netflix, dan kost dit je gemiddeld 2 GB aan data.
De Netflix-app op je telefoon of tablet speelt automatisch series en films af met de gemiddelde beeldkwaliteit van 700MB per uur.
Wanneer het apparaat bijvoorbeeld merkt dat het draadloze signaal zwak of onstabiel is, schakelt hij over naar het mobiele netwerk. Er wordt in dit geval mobiele data verbruikt, ook als het toestel nog steeds verbonden is met wifi.
20000 MB (20 GB): vul je social media
Misschien ben je wat voorzichtig met foto's en filmpjes uploaden op Instagram, Twitter of Facebook. Het kan namelijk best in de MB's lopen als je dat vaker doet. Maar 20000 MB's/20 GB is meer dan genoeg om je familie en vrienden wat vaker laten meegenieten van je leven.
Wanneer je live tv kijkt verbruik je gemiddeld 10 MB per minuut. Dit kan flink aantikken wanneer je voor een langere tijd via internet tv kijkt. Wanneer je een uur via je tablet of mobiele telefoon via internet tv kijkt, kan dit dus oplopen tot 600 MB.
Films kunnen al snel 400 tot 600MB groot zijn, dus houd daar rekening mee.
Veeg naar links om naar het onderdeel My Data Apps te gaan. Hier zie je onder elkaar de toepassingen die je gebruikt. Bovenaan staat de toepassing die de meeste MB's verbruikt. Achter iedere toepassing staat een gekleurde balk, die het verbruik per maand aangeeft.
U kunt mobiele data in- of uitschakelen om te voorkomen dat apps en voorzieningen via het mobiele netwerk verbinding maken met het internet. Als mobiele data is ingeschakeld, gebruiken apps en voorzieningen uw mobiele verbinding als wifi niet beschikbaar is.
WhatsApp gebruikt het mobiele netwerk of het wifinetwerk van je telefoon om berichten en gesprekken te verzenden en te ontvangen. Als je nog onder je mobiele datalimiet zit, dan mag je mobiele provider je geen kosten in rekening brengen voor het gebruik van WhatsApp.
64 GB is voor steeds meer mensen niet meer genoeg. 128 GB is bij normaal gebruik en 256 GB meer dan genoeg om te fotograferen en filmen wat je wilt. 512 GB is de ultieme hoeveelheid.
Al zo'n zestig jaar is de speelduur van films ongeveer gelijk: het merendeel van de films is tussen de 80 en 120 minuten lang, de meest populaire speelduur is 90-100 minuten.
Toch wordt in de app duidelijk vermeld hoeveel data er verbruikt wordt bij de verschillende beeldkwaliteiten. Als je de beeldkwaliteit op laag heb staan dan is het verbruik dus 666MB per uur, bij gemiddeld is dat 1GB en bij hoog dus 2GB per uur.
Streamingdiensten die content in lage kwaliteit aanbieden kosten allemaal 300 MB per uur, maar op HD kwaliteit kan het nogal wat verschillen. Bij Amazon Prime Video en Netflix kost het je namelijk 3 GB per uur, waar het bij Disney+ 2 GB per uur is.
Wat film betreft gaat het gemiddelde uit van een opnamesnelheid van 13 MB/s (megabyte per seconde) in Full HD-formaat.
500 MB per maand is genoeg voor geregeld appen, social media en af en toe foto's sturen. Een Whatsappje kost maximaal 1 KB voor een bericht en reactie. Voor 500 MB (500.000 KB) kun je dus flink veel appen. Volgens onderzoek van multiscope ontvangen Nederlanders gemiddeld 65 berichten per dag en versturen er 30.