Het duurt 65 minuten. U moet 19 vragen goed beantwoorden.
Moet u inburgeren onder de Wet inburgering 2013? Dan hebt u 3 jaar om het inburgeringsexamen te halen. Lukt dit niet, dan krijgt u een boete van DUO. U krijgt een brief van DUO.
Eind 2021 is 44,1% van de statushouders geslaagd voor het inburgeringsexamen. Eind 2020 was dit percentage 44,5%.
U hebt minimaal 3 keer geprobeerd om alle examens te halen. Per examen mag u niet meer dan 2 Nt2-examens meetellen.
Als het inburgeren echt niet lukt, kunt u misschien ontheffing van de inburgeringsplicht krijgen. U hoeft dan het inburgeringsexamen niet meer te halen. Ontheffing vraagt u aan bij DUO. Moet u inburgeren van de gemeente, dan vraagt u ontheffing aan bij de gemeente.
U bent niet verplicht om te in te burgeren als u: de nationaliteit heeft van een EU-land, EER-land, Zwitserland of Turkije. in Nederland bij een familielid woont met de nationaliteit van een EU-land (niet Nederland), EER-land, Zwitserland of Turkije. verblijf heeft bij uw minderjarig Nederlands kind.
U krijgt de uitslag van uw inburgeringsexamen binnen 8 weken. De uitslag van het Staatsexamen Nt2 krijgt u binnen 6 weken.
Taalniveau blijft A2 in 2023
De Nederlandse regering is van plan om het te behalen taalniveau voor het aanvragen van een sterkere verblijfsvergunning en naturalisatie te verhogen van niveau A2 naar niveau B1.
3 jaar tijd. U hebt 3 jaar de tijd om in te burgeren. Dit is de inburgeringstermijn.
Het examen op A2-niveau duurt 65 minuten. Het examen op niveau B1 duurt 110 minuten en niveau B2 duurt 100 minuten.
Luisteren: de examenkandidaat krijgt alledaagse situaties te horen en krijgt daar multiple-choice vragen over. Spreken: de kandidaat bekijkt filmpjes op de computer en beantwoordt daarna vragen. Kennis van de Nederlandse Samenleving: de kandidaat krijgt bij dit onderdeel alledaagse situaties in de Nederland te zien.
Als u het inburgeringsexamen haalt krijgt u een inburgeringsdiploma. Met dit diploma kunt u naturalisatie aanvragen. Soms hoeft u niet het gehele inburgeringsexamen te doen, maar slechts een deel.
Kosten. Het inburgeringsexamen kost € 250,- voor de 5 onderdelen (Lezen, Luisteren, Schrijven, Spreken en KNM) samen. Als je het examen Kennis van de Nederlandse Maatschappij apart doet kost dat € 50,-. Het volgen van een inburgeringscursus kost ook geld.
Welk taalniveau Nederlands geldt als minimum om het inburgeringsexamen te halen? Dat is het niveau A2 van het Europese Raamwerk voor Moderne Vreemde Talen. Dit is vergelijkbaar met niveau 1F uit het referentiekader van de Commissie Meijerink.
Inburgeren doe je om goed mee te kunnen draaien met de Nederlandse samenleving. Dit is dus als je immigrant bent. Het Staatsexamen is erop gericht om mensen hogerop te helpen om te gaan studeren. Dit is niet alleen voor immigranten, maar ook voor Nederlanders die vroeger geen schooldiploma hebben gehaald.
Dan is de B1-route, die opleidt voor het Staatsexamen B1 of diploma A2, misschien iets voor u. Deze cursus van maximaal 800 uur in 2,5 jaar tijd helpt u om de Nederlandse taal zo te beheersen, dat u zich kunt redden in de meeste situaties.
Om het inburgeringsexamen te halen, moet je op taalniveau B1 kunnen lezen, luisteren, schrijven en spreken in het Nederlands. Daarnaast moet je kennis hebben van de Nederlandse samenleving om het onderdeel Kennis Nederlandse Maatschappij (KNM) te kunnen maken.
2. Inburgeringscursus. Op de inburgeringscursus leert u Nederlands (taalniveau A2). Na de cursus doet u het inburgeringsexamen.
Het examenonderdeel spreekvaardigheid bestaat uit ongeveer 24 vragen, u krijgt 35 minuten de tijd om het examen te maken.
Bepaalde inburgeraars moeten verplicht een inburgeringstraject volgen. Het gaat onder meer om nieuwkomers (bijvoorbeeld erkend vluchtelingen, subsidiair beschermden, gezinsherenigers, inburgeraars die bedienaar zijn van een eredienst, … Een aantal van deze personen wordt vrijgesteld van de inburgeringsplicht.
Voor het onderdeel KNS moet u 100 makkelijke vragen en antwoorden uit uw hoofd leren. De 100 vragen staan in het fotoboek “Naar Nederland”.
De Centrale Raad van Beroep haalde 16 augustus een streep door de verplichte inburgering voor Turken die al in Nederland zijn. Die is in strijd met een verdrag tussen de Europese Unie en Turkije uit de jaren zestig. Volgens Donner moet daarom ook het inburgeringsexamen in het land van herkomst komen te vervallen.
U hebt minimaal 600 uur cursus gedaan. U mag uren inburgeringscursus en uren Nederlands als 2e Taal (Nt2) bij elkaar optellen. U mag ook uren inburgeringscursus en alfabetiseringscursus bij elkaar optellen, als u minimaal 200 uur inburgeringscursus hebt gedaan. De rest mag alfabetiseringscursus zijn.
Het doel van de huidige Wet inburgering (ingevoerd op 1 januari 2013) is dat alle mensen met inburgeringsplicht zo snel mogelijk zelfstandig kunnen meedoen aan de Nederlandse samenleving, het liefst via betaald werk. LET OP: Deze handreiking is geschreven in december 2020.