Anders dan nog wel eens gedacht wordt, komen muggen niet op licht of zoet bloed af. Er zijn 3 andere factoren die bepalen in wie zij geïnteresseerd zijn: geur, koolstofdioxide en lichaamswarmte. Dat is ook meteen de reden dat de één veel meer gewild is bij de vervelende steekdieren, dan de ander.
Muggen houden niet van de geur van lavendel, citroengras, rozemarijn, munt en kattenkruid. Het voordeel van lavendel is dat het niet alleen helpt bij het verjagen van muggen, maar het er ook voor zorgt dat je beter slaapt!
Muggen komen niet op licht af
Ze vliegt gewoon haar neus achterna. Muggen kunnen namelijk koolstofdioxide ruiken. Dat gas ademen wij uit, nadat we energie verbrand hebben in ons lichaam. Vandaar dat muggen ook eerder rond je hoofd cirkelen dan rond de rest van je lichaam.
Muggen hebben een heel goede neus en blijven bij sommige geuren graag ver uit de buurt. Zo houden ze echt niet van de geur van lavendel, goudsbloemen, citroenmelisse, kattenkruid, munt en rozemarijn. Plant dus een aantal van deze kruidachtige planten in je tuin of zet ze in potten op je terras, balkon of tuintafel.
Muggen komen af op geur. In de eerste plaats op CO2, want dat ademen we allemaal uit en dat ruiken ze op grote afstand. Maar als ze dichterbij zijn, wordt het persoonlijker. Dan kiezen ze het lekkerste mensengeurtje uit.
Het is bekend dat muggen de geur van citroenzuur verschrikkelijk vinden. Azijnzuur kan echter hetzelfde effect hebben. Smeer jezelf lichtjes in met azijn of leg een doekje met azijn in de kamer. De muggen blijven nu graag op afstand.
Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat muggen mensen met bloedgroep O twee keer zo aantrekkelijk vinden als mensen met een andere bloedgroep.
Een mug zal zich een weg banen naar een plaats om stil te gaan zitten. Dat is veelal op het plafond of op de muur. Afhankelijk van het type behang en het aantal spullen dat je in de kamer hebt staan kun je de mug gemakkelijk zien zitten.
Het maakt de mug niet uit waar hij je prikt, maar meestal ligt een deel van je lichaam onder het dek. De mug zoekt een onbedekt stuk lichaam en daar is je hoofd er één van. Omdat je op dat moment eigenlijk wilt slapen, heb je nog eens extra last van dat gezoem.
Het beste om je te beschermen tegen muggenbeten is voorzorgsmaatregelen te nemen. Een van de populairste is het muggenspray DEET. Het is een giftig middel en je moet het op je huid smeren. Om die reden zijn velen ertegen, maar het werkt als een van de beste.
Normaal gesproken heeft een mug aan één keer prikken genoeg. Maar stoor je haar tijdens de maaltijd, dan zal ze terugkomen totdat haar buik vol zit.
Hoe vaak bijt een mug? Als een mug de kans krijgt om haar buikje rond te eten, bijt ze niet meer dan één keer. Maar als je een mug halverwege haar maaltijd stoort, dan zal ze proberen om je nog een keer te bijten om haar honger te stillen.
Muggen komen af op je adem (kooldioxide), op de geurstoffen die je verspreidt en op lichaamswarmte. Die stoffen verschillen per mens. Daardoor hebben sommige mensen meer last van muggen dan anderen. Mensen hebben het weleens over 'zoet bloed', maar dat bestaat niet.
U kunt kiezen voor citroeneucalyptusolie, met de actieve stof citriodiol of voor DEET. Eucalyptusolie is op natuurlijke basis en niet schadelijk voor de gezondheid. DEET is wat agressiever en minder goed voor de gezondheid, maar beide middelen zijn behoorlijk effectief.
De lucht wordt van beneden naar boven aangezogen. Muggen die graag in de benen of voeten bijten, weten dat ze tegen de stroming in moeten vliegen om daar te komen. De kans dat je wordt doodgemept als je in het onderlichaam bijt, is kleiner dan bij het gezicht.
Draag lichte kleuren: muggen voelen zich aangetrokken tot donkere kleding. Muggen prikken dwars door dunne broeken en sokken heen. Hoe ruimer de kleding zit hoe lastiger het voor de mug is om er door heen te steken en ook werkelijk in de buurt van je huid te komen.
Dat komt omdat muggen gevoelig zijn voor uitdroging en niet goed tegen droge lucht kunnen. In de nacht is de lucht vochtiger en kunnen ze in en om het huis op pad voor mensenbloed. Dat maakt ze tot nachtdieren en die komen pas in actie als de schemer invalt.
Geluid komt van vleugels
In tegenstelling tot wat sommige mensen, is de zoem niet een geluid wat de mug met de mond produceert. Knols vertelt dat het geluid wordt produceerd door het klappen van de vleugels, een vrouwtjesmug doet dat zo'n 300 keer per seconde.
Fabel: muggen komen op licht af
Nee! Steekmuggen komen niet op licht af. Sterker nog, ze mijden het licht liever. De mugen komen af op de lichaamsgeur van mensen en vooral op de koolstofdioxide die we uitademen.
De volwassen mug leeft maar kort; enkele dagen tot weken.
Muggen komen af op lichaamsgeur, niet op licht. Het licht uitdoen heeft dan ook weinig zin. Ook geluidssignalen en een ventilator werken niet tegen muggen.
Het label “Beste van de Test” is voor Mouskito Tropical Spray DEET 50%, de “Beste Koop” is Kruidvat anti-insect roll-on DEET 30%. Voor wie DEET toch wil vermijden, is er bijvoorbeeld eucalyptus citriodora olie en icaridine.
De huissteekmug zorgt in de zomer voor het meeste gezoem in onze slaapkamers. Zodra de daglengte onder de 12 uur komt, zo rond eind september, is het voor de huissteekmug tijd om in winterrust te gaan.
De samenstelling van vluchtige stoffen, bepaalt uiteindelijk ons geurprofiel, zegt Knols. "Iedereen produceert stofjes die muggen afstoten, maar iedereen maakt ook stoffen die muggen juist aantrekkelijk vinden. Het is de verhouding daartussen die bepaalt of je veel wordt gebeten of niet."
Vitamine B1 is een wateroplosbare vitamine die onder andere wordt uitgescheiden door de huid. De vitamine B1 die uitgescheiden wordt door ons lichaam, geeft een geur af die muggen niet verdragen en werkt zo als een natuurlijk afweersysteem.