Kidneybonen kun je beter niet rauw eten. Er zit een natuurlijke gifstof in bonen, lectine. Als je de bonen kookt is de stof niet schadelijk meer.
Het is belangrijk om kidneybonen (nierbonen) altijd te weken en te koken voordat u ze eet. Deze bonen bevatten namelijk net als sperziebonen het giftige stofje lectine, wat misselijkheid veroorzaakt en u kan laten braken. Kidneybonen uit blik kunt u wel onbereid eten, omdat deze al zijn verhit.
Kidneybonen zijn zowel koud als warm te eten. Deze veelzijdige peulvrucht kun je zo gebruiken: In een Mexicaanse ovenschotel met tomaat, gehakt, ui, maïs, tortillachips en geraspte 30+ kaas. In een Mexicaans roerbakgerecht met kip, groene paprika, tomaat, ui en gele saffraanrijst.
Peulvruchten uit pot en blik hoef je niet meer te koken. Ze zijn al gekookt. Natuurlijk kun je ze wel opwarmen als dat beter in het gerecht past. Let op, dit geldt bijvoorbeeld niet voor peulvruchten uit de diepvries.
Toepassing: Kidneybonen worden verwerkt in bonen- en stoofschotels, maaltijdsoepen, wraps, taco's en salades. Kidneybonen moeten goed worden geweekt omdat het velletje in rauwe vorm giftige stoffen bevat. Het is van belang dat de bonen daarna eerst 10 minuten stevig koken voordat ze gaar worden gekookt.
Kidneybonen uit blik of glas kun je verwarmen zonder te koken. Kidneybonen kun je beter niet rauw eten. Er zit een natuurlijke gifstof in bonen, lectine. Als je de bonen kookt is de stof niet schadelijk meer.
Kun je linzen uit blik Zo eten? Voorbeelden van peulvruchten zijn bruine bonen, witte bonen, kidneybonen, kikkererwten en linzen. Peulvruchten in blik, pot of zak zijn klaar voor gebruik. Je hoeft ze alleen maar op te warmen.
Koken vernietigt fytinezuur niet, weken en kiemen wel. Saponinen, het woord zegt het eigenlijk al, zijn zeepstoffen. Ze kunnen zich binden aan zowel water als vet (da's best bijzonder). Daardoor spoelen ze vetten als het ware weg, net zoals je afwasmiddel gebruikt op een vette ovenschaal.
Ze zijn een goede bron van koolhydraten en rijk aan eiwitten, welke helpen je botten en spieren sterk te houden. Ook bevatten rode kidneybonen veel vezels, maar liefst 23,4 gram per 100 gram. Het Voedingscentrum raadt aan om per dag zo'n 30 tot 40 gram vezels te eten.
Kidneybonen koken
Je hoeft ze in feite alleen maar op te warmen. Gebruik je liever gedroogde kidneybonen? Dan moet je die eerst ongeveer 12 uur in koud water of 3 uur in warm water laten weken voordat je ze klaarmaakt. Kook ze vervolgens in ongeveer drie kwartier gaar.
Witte bonen bevatten zelfs meer vezels dan bruine bonen [9]. Kidneybonen bevatten met name veel vezels, maar ook erg veel van het antinutriënt lectine [10]. Rauwe kidneybonen zijn erg giftig [11]. Daarom is het aan te raden om kidneybonen goed te weken en te koken voordat je ze eet.
ze worden door velen verward met groenten, hoewel het eigenlijk peulvruchten zijn. Peulvruchten zijn de rijpe, eetbare zaden van planten. Ze bevatten minder vitamines dan groenten, maar wel veel eiwitten, zetmeel en ijzer. In tegenstelling tot groenten kunnen peulvruchten dus vlees vervangen.
Als je gedroogde bonen weekt nemen ze water op en worden ze zachter. Zo garen ze sneller en regelmatiger. Zou je ze niet eerst weken, dan valt een deel van de bonen uit elkaar terwijl het andere deel nog hard blijft.
Rauwe peulvruchten bevatten het giftige planteneiwit lectine. Als je te veel lectine binnenkrijgt, kun je misselijk worden en buikpijn, koorts en diarree krijgen. Uiteindelijk kan lectine zelfs de darmen en nieren beschadigen. Koken maakt lectine onschadelijk.
Eet sperziebonen niet rauw. In peulvruchten zoals sperziebonen komt de natuurlijke gifstof lectine voor. Door het koken van de sperziebonen raakt de giftige stof uitgewerkt. Gekookt zijn sperziebonen dus niet gevaarlijk voor de gezondheid.
Als u vlees in uw gerecht vervangt door peulvruchten zoals linzen of kidneybonen, gebruik dan ongeveer 75 gram (gekookt gewicht) peulvruchten per persoon.
Peulvruchten
Waar het voedingscentrum je adviseert om eenmaal per week peulvruchten te eten, ziet dokter Greger liever iedere dag drie porties bonen, linzen of kikkererwten op je bord. Het klinkt wat veel, maar drie ruime eetlepels hummus tellen al als een portie.
Kidneybonen: Veel gestelde vragen
Kook ze vervolgens minimaal anderhalf uur in ruim kokend water. Hoeveel kidneybonen per persoon? Als kidneybonen het hoofdingrediënt van de maaltijd zijn, kun je uitgaan van 75 tot 100 gram gedroogde kidneybonen. Dit zijn zo'n 200 tot 250 gram kidneybonen uit blik.
Bereiden van peulvruchten uit blik of pot
De bonen en peulvruchten in blik of pot kun je zowel koud als warm eten. Ze zijn namelijk al eens gekookt. Alle blik- en potgroenten bevatten doorgaans wel zout, conserveermiddelen en soms ook suiker.
Je kunt de peulvruchten afspoelen voordat je ze gaat koken, maar dat hoeft niet. Linzen hoef je overigens niet te weken. Gooi het weekwater weg. Je gooit dan weliswaar wel wat voedingsstoffen weg, maar ook de anti-nutriënten.
Bonen zitten vol met de natuurlijke suikers raffinose, stachyose, en verbascose. Die kunnen onze darmen niet opnemen. Daarom gaan de bacteriën in de darmen de suikers eten. Daarbij produceren ze gas, dat jij op je beurt laat ontsnappen.
Peulvruchten uit pot, blik of gedroogd
Blik is een gezonde keuze als er minder dan 0,5 gram zout in elke 100 gram zit en er geen suiker aan is toegevoegd. Kijk hiervoor op het etiket. Spoel de peulvruchten eventueel af om wat van het zout kwijt te raken.
Bonen in de koelkast bewaren
Algemeen voor alle verse Bonen/Peulvruchten (zie hierboven): Deze kunnen tot 2 dagen in een open papieren zak in de koelkast bewaard worden.