De doelgroep 50-64 jaar is de groep die in Nederland het meeste televisie kijkt. Deze mensen kijken maar liefst 4 uur en 8 minuten per dag tv, wat echter wel 32 minuten minder is dan in de eerste helft van 2021.
Naarmate de kijker jonger is, wordt het kijken van zowel televisie als online video's steeds gangbaarder (tabel 3). Bij de leeftijdsgroepen tot 34 jaar kijkt 93,8 procent zowel televisie als online video's, in de leeftijdsgroepen tot 49 jaar is dat ook nog 84 procent. Boven de 50 jaar gaat dit aandeel naar beneden.
De Nederlander keek in 2022 gemiddeld 138 minuten per dag naar televisiezenders (2 uur en 18 minuten); dit is 16 minuten minder dan in 2021. Het percentage uitgesteld kijken binnen zes dagen na de uitzenddag steeg in 2022 naar 21,5%, wat overeenkomt met 30 minuten per dag. In 2021 was dit 27 minuten per dag.
83 procent van de Nederlandse bevolking gaf aan in 2022 een of meer slimme apparaten of systemen in huis te hebben. 60 procent had een smart tv en 55 procent een slimme water-, gas- of elektriciteitsmeter die je op afstand of via een app kunt aflezen.
De Nederlander keek in 2021 gemiddeld 154 minuten per dag naar televisiezenders (2 uur en 34 minuten); dit is 6 minuten minder dan in 2020. Het percentage uitgesteld kijken binnen zes dagen na de uitzenddag steeg in 2021 naar 17,2%, wat overeenkomt met 27 minuten per dag. In 2020 was dit nog 24 minuten per dag.
Wanneer je live tv kijkt verbruik je gemiddeld 10 MB per minuut. Dit kan flink aantikken wanneer je voor een langere tijd via internet tv kijkt. Wanneer je een uur via je tablet of mobiele telefoon via internet tv kijkt, kan dit dus oplopen tot 600 MB.
Na een drukke werkdag lijkt tv-kijken zo verleidelijk voor je ontspanning. Maar het werkt niet. Wat het wél doet is psychische problemen veroorzaken en je brein verprutsen.
Wanneer je de televisie liever niet ziet als je 'm niet gebruikt, dan is een televisiekast een uitkomst. Dit kan een bestaande kast zijn die je een nieuwe functie geeft, een kast op maat of een kant-en-klaar tv-meubel waar de televisie achter deuren verdwijnt.
Ongeveer een miljoen huishoudens in Nederland hebben geen televisie-abonnement. Het aantal televisie-abonnementen is sinds 2014 langzaam maar gestaag blijven dalen, en is eind 2021 gezakt tot 7,3 miljoen. Dat staat in de nieuwste Telecommonitor van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).
De doelgroep 50-64 jaar is de groep die in Nederland het meeste televisie kijkt. Deze mensen kijken maar liefst 4 uur en 8 minuten per dag tv, wat echter wel 32 minuten minder is dan in de eerste helft van 2021. De tv-schermtijd onder 20-34 jarigen daalde het hardst.
6 – 8 jaar: maximaal 1 uur per dag (liefst 2 x 30 minuten) 8 – 10 jaar: maximaal 1 à 1,5 uur per dag. 10 – 12 jaar: maximaal 2 uur per dag. 12 jaar en ouder: maximaal 3 uur per dag.
2-4 jaar: maximaal 30 minuten schermtijd per dag. 4-6 jaar: maximaal 4 momenten, maximaal 1 uur per dag. Ongeveer 15 minuten per keer. 6-8 jaar: maximaal 1 uur per dag.
Nieuws- en actualiteitenprogramma's en non-fictieprogramma's over mens en samenleving zijn de grootste categorieën onder kijkers, en hierbinnen zijn vooral de journaals en talkshows populair: 40% van de Nederlandse bevolking kijkt op een gemiddelde dag tenminste 10 minuten naar een nieuws- of actualiteitsprogramma.
Dat luidt: laat kinderen jonger dan twee jaar zo min mogelijk televisie kijken, want het is waarschijnlijk niet goed voor en mogelijk zelfs slecht voor de ontwikkeling. Lang dachten onderzoekers dat baby's en peuters toch wel een beetje baat hadden bij televisie kijken.
Het advies van specialisten. Beeldschermen van tv, computer, tablet of smartphone kunnen al veel aandacht trekken van een baby of dreumes. Als je niet oplet, is je kind daar lange tijd zoet mee. Een groep Nederlandse artsen adviseert om baby's helemaal weg te houden van beeldschermen.
Een gemiddeld televisietoestel verbruikt tussen de 60 en 80 watt per uur. Als je 365 dagen per jaar zo'n drie uur per dag televisie kijkt, betekent dit dat je op jaarbasis tussen de 65 kWh en 90 kWh verbruikt. De kosten zijn afhankelijk van je energieleverancier, maar liggen rond de 21 eurocent per kWh.
Kies dan niet voor Videoland, Netflix of Pathé Thuis, maar voor Canal Digitaal of NLZiet. Kijk je alleen Nederland 1, 2 of 3? Kies dan voor NPO Start (gratis) of NPO Plus, waarmee je ook programma's kunt terugkijken. Hiermee kan je goedkoop tv kijken wanneer jou het uitkomt.
Een comfortabele kijkafstand blijkt ongeveer 2,4 keer de schermdiagonaal van de tv (in cm) te zijn. Dit getal kun je gebruiken als startpunt voor het bepalen van de ideale grootte van je nieuwe tv. Pin je hierbij niet vast op 1 specifieke grootte van de tv, maar bekijk ook tv-formaten die daar dicht bij zitten.
De locatie van het bed: Plaats de televisie altijd recht tegenover je bed en zorg ervoor dat je het niet boven een deur monteert. De hoogte vanaf de vloer: Ga je een tv ophangen in de slaapkamer? Dan moet je de televisie op minimaal 1,3 meter tot 1,5 meter van de grond hangen.
Kies voor een positie met zo weinig mogelijk lichtinval en zo recht mogelijk voor je zitplaats. Met een roteerbaar tv beugel kun jij vanuit elke positie in je kamer tv kijken. Heb je de perfecte positie gevonden? Maak dan de keuze of je jouw tv wil ophangen of op een meubel wil plaatsen.
Ideeën hiervoor zijn lekkere geurkaarsen, blitse kandelaars, nostalgische souvenirs of kekke koffietafelboeken. Ook wanneer je ervoor kiest om de tv op te hangen, is een tv-meubel een goed idee. Naast decoratie kun je hier ook het zenderkastje, de gaming consoles en een eventuele soundbar in kwijt.
Het zit namelijk zo: als je een serie kijkt, worden je hersenen actief, omdat je alles wat je op het beeldscherm ziet verwerkt. Er ontstaat een alertheid. Wanneer je in slaap valt, staat dit deel van je hersenen nog 'aan' en dat zal ervoor zorgen dat je niet 100% ontspannen bent.
Wees gerust: tv kijken is niet slecht voor je ogen. Deze fabel is ooit de wereld in geholpen toen een elektronicafabrikant in de jaren zestig in de Verenigde Staten een televisie op de markt bracht die 100.000 keer meer elektrische straling afgaf dan wettelijk was toegestaan.
Voor de televisie eet je minder bewust, waardoor je sneller en minder goed kauwt, zegt De Wit. "Hierdoor kunnen te grote brokken eten in je spijsverteringskanaal terechtkomen, wat allerlei klachten teweeg kan brengen, zoals een opgeblazen buik of krampen."