De kneuzing zelf en de plek eromheen zijn pijnlijk. De pijn wordt erger als je op de kneuzing drukt of beweegt. Rondom de kneuzing kan een zwelling ontstaan. En de plek waar het pijn doet voelt warm aan en kan (een beetje) rood zijn.
Symptomen van een kneuzing zijn: De plaats van de kneuzing is pijnlijk. Er is sprake van een bloeduitstorting op de plaats van de kneuzing. Er is sprake van een zwelling en roodheid op de plaats van de kneuzing.
Over het algemeen hoeft een lichte kneuzing niet behandeld te worden. Dit soort kneuzingen zullen meestal binnen drie weken vanzelf weer verdwijnen. Een zware kneuzing is meestal binnen zes weken genezen.
Houd ijs of een coldpack niet rechtstreeks tegen de huid, maar wikkel het bijvoorbeeld in een schone theedoek. Hou op met koelen als de pijn erger wordt. Neem contact op met huisarts als de pijn niet vermindert of als de pijn en zwelling blijven toenemen.
Een kneuzing (verstuiking) is een beschadiging van de weke delen tussen huid en bot. Dit ontstaat door hard contact met een stomp voorwerp. Voorbeelden hiervan zijn vallen, schoppen, stoten, slaan e.d. Mensen denken vaak onterecht dat ze iets gebroken hebben, terwijl het alleen maar om een kneuzing gaat.
Drukken op de kneuzing of verzwikking verergert de pijn. Na enkele dagen neemt de zwelling weer af. De klachten van een kneuzing of verstuiking lijken soms erg op die van een botbreuk. Bij twijfel kan een röntgenfoto in het ziekenhuis uitsluitsel geven.
In de meeste gevallen is de kneuzing binnen 6 weken weer genezen en de bloeduitstorting verdwenen. Voor het herstel van het gekneusde lichaamsdeel is de mate van beweging erg belangrijk. Wanneer er complete rust gehouden wordt zal dit het herstel van het gekneusde lichaamsdeel niet bevorderen.
Bij een kneuzing ontstaat ook vaak een zwelling of een blauwe plek. Een kneuzing kan ook erg veel pijn doen, maar vaak zie je dat een kneuzing in een groter gebied pijnlijker is en bij een breuk de pijn met één vinger is aan te wijzen.
Klachten zijn pijn aan uw borstkas bij bewegen, hoesten, niezen of ademhalen. Bij een gekneusde rib is het weefsel rondom een rib beschadigd. Bij een gebroken rib zit er een scheur in de rib. Beide kunnen meestal geen kwaad.
Soms wat vermoeidheid en lichte pijn. Daarna heb je eigenlijk geen last meer. Maar een halve dag later merk je stijfheid en weer wat later Is de spier pijnlijk. De spierpijn kan één, twee, drie dagen duren en verdwijnt dan vrij spoedig weer.
Arniflor gebruikt u om kneuzingen, verstuikingen en blauwe plekken als gevolg van traumatisch letsel te behandelen. U brengt de zalf aan op een intacte huid. De zalf kunt u ook gebruiken bij een droge huid. Arniflor is voor iedereen geschikt, ook voor baby's.
Koel ongeveer 10 – 20 minuten bij pijn. Stop met koelen wanneer de pijn toeneemt. Koel niet bij overduidelijke breuken. Adviseer om het koelen 4 – 5 keer te herhalen, wanneer de pijn dat nodig maakt.
U voelt pijn op de plaats van de breuk, simpele bewegingen worden opeens moeilijk uitvoerbaar en er ontwikkelt zich een zwelling. Deze zwelling is het gevolg van een bloeduitstorting, die ontstaat bij een breuk. Soms kunt u een fractuur herkennen aan een krakend geluid, net nadat het bot gebroken is.
Bij een kneuzing ontstaat meestal een zwelling, pijn en een bloeduitstorting. Bloeduitstortingen zijn zichtbaar als 'blauwe plekken' en ontstaan door een beschadiging van de onderhuidse fijne bloedvaatjes. En verstuiking ontstaat meestal als gevolg van een verkeerde beweging.
Symptomen. Een kneuzing gaat steeds gepaard met een beperkte inwendige bloeduitstorting en zwelling. Op de huid zie je een blauwe plek. Als je op die plaats drukt doet dat pijn.
Soms kun je na het ontstaan van een blessure niet direct koelen. Vaak is het dan op een later moment ook nog zinvol om te koelen. Daarbij kun je de eerste 24 tot 48 uur na het letsel het koelen blijven herhalen. Langer heeft geen zin, want dan start het herstel.
Bij een kneuzing is er sprake van een beschadiging van het onderhuidse weefsel als gevolg van een direct inwerkende kracht op het lichaam, waardoor de huid en het onderliggende weefsel worden samengedrukt. Hierbij raken ook de fijne bloedvaatjes beschadigd, met een onderhuidse bloeduitstorting als gevolg.
Bij een botbreuk is er vaak sprake van verkleuring van de huid. Meestal wordt de huid rondom de breuk rood, maar er kunnen ook blauwe of paarse bloeduitstortingen optreden. Ook zwelling van de huid rondom de breuk is een duidelijk kenmerk, al hoeft dit dus niet altijd voor te komen.
Een kneuzing is een beschadiging van je onderhuidse weefsel. Omdat de bloedvaatjes ook beschadigd zijn ontstaat een bloeduitstorting: de bekende 'blauwe plekken'. Die krijgen na een paar dagen meestal alle kleuren van de regenboog.
Het gipsverband houdt de botdelen dan op hun plek. Waardoor het bot weer netjes aan elkaar kan groeien. Bij sommige botbreuken is helemaal geen gips nodig. Deze breuken genezen vanzelf.
Er kan een verrekking van een spier zijn, een scheurtje in de spier zitten of de spier kan zelfs helemaal afscheuren! Je kan ook spierpijn hebben van overmatige belasting tijdens sporten of een andere activiteit. Ook kan een spier flink gekneusd zijn (bij inkomende krachten zoals een schop of ergens tegenaan stootten).
Hoe herken je een botbreuk? Het doet pijn als je het lichaamsdeel stilhoudt, en vaak nog meer pijn bij bewegen. Het slachtoffer kan het lichaamsdeel niet normaal bewegen of erop steunen. Soms kan het lichaamsdeel op een gekke manier bewogen worden of is er een krakend geluid bij bewegen.
Ook wanneer de pijn of zwelling na enkele dagen nog niet verdwijnt of zelfs erger wordt, is het belangrijk om contact op te nemen met je huisarts. De huisarts kan bij twijfel besluiten om een röntgenfoto te laten maken, om te controleren of er sprake is van een eventuele botbreuk.
Volledig verdwijnen van de blauwe plek kan wel 3 tot 6 weken duren. Afhankelijk van de mate van de bloeduitstorting en intensiteit van de val alsmede de plek op het lichaam. Daarna is de blauwe plek verdwenen en ziet de huid er weer normaal uit.
De arts heeft bij u een verstuiking, verscheuring, verzwikking of kneuzing van een gewricht geconstateerd. Hiervoor hebt u een drukverband gekregen, waardoor het geblesseerde gewricht steun krijgt en de zwelling en/of pijn afneemt.