Azijn zorgt er inderdaad voor dat het onkruid snel geel wordt en verlept. Het heeft echter geen preventieve werking zodat het middel steeds weer gebruikt moet worden. Vanuit de wortels groeit het onkruid snel weer terug, dat geldt zeker voor soorten met dikke wortels.
Maar kan je onkruid verwijderen met azijn? Het antwoord: nee! Het klopt dat planten verleppen, vergelen en verdwijnen na gebruik van schoonmaakazijn, maar de wortels zullen grotendeels ongeschonden blijven. Wanneer het zichtbare topje van de plant weg is, zal in een kwestie van tijd een nieuw topje opkomen.
Veel mensen gebruiken azijn tegen onkruid of groene aanslag op hun terras of oprit, maar dit is niet toegestaan. Het gebruik van azijn tegen onkruid en groene aanslag kan een risico vormen voor mens en milieu.
Het overgieten van onkruid met kokend water werkt, omdat het kokende water niet alleen de plant dood, maar ook de wortels zo toetakelt dat zij zich niet meer kunnen herstellen. Ze sterven af en het onkruid kan gemakkelijk verwijderd worden.
Sommige tuiniers gaan op zoek naar een goedkope onkruidverdelger en komen zo bij azijn terecht. 'Maar azijn inzetten tegen onkruid is geen goed idee', zegt Geert Gommers, expert pesticiden bij Velt. 'Het is schadelijk voor de natuur. Borstelen, harken of heet water gebruiken zijn veel betere alternatieven.
Azijn werkt snel, maar is na een dag uitgewerkt. Zout werkt langer door. Met branden verdwijnt het onkruid voor een korte tijd. Zaadjes komen na het branden weer snel uit.
De beste manier om onkruid te voorkomen is om meteen een laag mulch tussen je planten uit te strooien. Mulch houdt niet alleen het onkruid tegen, het zorgt er ook voor dat het water in de zomer minder snel verdampt en dat de grond eronder luchtig blijft. Vooral de eerste twee jaar zijn cruciaal.
De rijksoverheid zegt daarom dat u geen azijn ter bestrijding van onkruid in de tuin mag gebruiken; het is geen goed alternatief voor wettelijk goedgekeurde middelen. TIP Alle soorten azijn, chloor en zout, puur en verdunt, zijn schadelijk voor het milieu. Gebruik het daarom niet in de tuin.
Een onkruidbrander, overgieten met kokend water of bespuiten met een oplossing van water en azijn (verhouding 1 liter azijn en 1 liter water) kunnen wonderen doen. Daarna goed schrobben en wegspoelen.
Waterstofperoxide en azijn kun je best in combinatie met elkaar gebruiken, maar je kunt de twee middeltjes beter niet in dezelfde container of spuitfles gebruiken. Dit veroorzaakt namelijk perazijnzuur, wat giftig kan zijn en de huid, ogen en luchtwegen kan irriteren.
Het hete water zorgt ervoor dat zowel het bovenste gedeelte van het onkruid als de wortels en de celstructuur vernietigd wordt. Na iedere behandeling wordt het onkruid zwakker. Drie tot vier behandelingen per jaar is voldoende om het onkruid onder controle te houden.
Wat is dat slijm in de azijn? Het slijmachtige eiwit is een natuurlijk bijproduct van de fermentatie die zorgt dat wijn uiteindelijk azijn wordt. Dat slijm heeft overigens ook een naam: de azijnmoeder. Het is een bacterie die zich voedt met alcohol.
Wat is het verschil tussen schoonmaakazijn en natuur azijn? Zoals de naam het zegt, dient schoonmaakazijn om schoon te maken. Het wordt op synthetische wijze geproduceerd en bevat ook veel meer azijnzuur dan natuurazijn. Daardoor is het absoluut niet geschikt voor consumptie.
Vanwege de milieu- en gezondheidsrisico's, raadt ook Milieu Centraal het gebruik van schoonmaakazijn in de tuin ten sterkste af. Dit geldt zowel voor het onverdund aanbrengen van het middel als voor het aanbrengen ervan nadat je het zelf verdund hebt met water.
Katten zijn gevoelig voor geuren
Je kunt ze wegjagen met geuren zoals knoflook, azijn en peper. Dit is niet schadelijk voor katten. Ze hebben er gewoon een hekel aan en gaan die geuren dan uit de weg.
Baking soda verwijdert onkruid tussen de voegen. Vul een emmer met heet water en 5 eetlepels zuiveringszout. Gebruik een plantenspuit om het over je onkruid te spuiten. Let op: doe dit op een dag dat er geen regen is voorspeld, anders spoelt het mengsel weg.
Om gebruik te kunnen maken van schoonmaakazijn in de strijd tegen het onkruid welke zich tussen de tegels bevindt is het belangrijk om een droge dag af te wachten. Bovendien mag schoonmaakazijn niet puur worden gebruikt.
Zo komen ze uit bij huis-, tuin- en keukenmiddeltjes maar azijn, javel of zout inzetten tegen onkruid is echt geen goed idee. De ecologische tuindersvereniging Velt die sensibiliseert rond pesticidengebruik dient nu uit te leggen dat dergelijke alternatieven ook schadelijk zijn voor de natuur.
Het beste antwoord. Wanneer de buitentemperatuur gemiddeld ongeveer onder de 12 graden komt stopt de sapstroom van de meeste planten. Dus groeit er niks meer en zal ook het onkruid afsterven zolang het geen meerjarig- of groenblijvend onkruid is.
Hoe minder voegen, hoe minder de kans op onkruid op je terras. Kies voor polymeer voegzand in plaats van gewoon voegzand. Dit voegzand vormt een stevige basis tussen je tegels, waardoor er geen ruimte is voor onkruid. Kies voor een waterdoorlatend soort om afwateringsproblemen te voorkomen.
2 x per jaar strooien bij wat vochtig weer en alles blijft onkruid vrij. Binnen 2 dagen gaat je onkruid dood (uitkijken voor je plantjes en hagen!). De fabrikant kan variëren, de afgebeelde verpakking is een indicatie en kan ook variëren.
Een gestabiliseerde onderlaag van gebroken puin zorgt voor een dichte laag waar onkruid bijna niet doorheen komt. Een laag van 5cm Grind erop (met grindplaten om te voorkomen dat het grind teveel verschuift) en de onderlaag wordt nog beter afgedekt van zonlicht en voedingsstoffen.
De Kinzo Garden onkruidbrander - 2000W - tot 650°C - hebben wij geselecteerd als beste onkruidverwijderaar door middel van het wegbranden van onkruid. Deze onkruidbrander is elektrisch en daarmee milieuvriendelijk. Ook werkt hij erg effectief doordat hij vlammen tot 650 graden kan afgeven.