Hoewel een spinnenbeet van een kruis- of huisspin óók giftig is (ja, echt), is de beet van een valse wolfspin pijnlijker en te vergelijken met de steek van een wesp. Na een wolfspinnenbeet kun je last krijgen van een rode, jeukende, opgezwollen bult.
In het kort. Alle spinnen in Nederland zijn ongevaarlijk. Een beet van de valse wolfspin is vergelijkbaar met die van andere spinnen die hier voorkomen en is te vergelijken met een wespensteek. Alleen als je allergisch bent kan dat leiden tot medische klachten.
Hoe ziet een beet van een spin eruit? Op de plaats van de beet kan roodheid en zwelling van de huid optreden en kan de huid warm aanvoelen. Soms kan de huid op de plaats van de beet gaan zweren of kan er een roodpaarse blaar ontstaan. Andere veelvoorkomende verschijnselen na een spinnenbeet zijn: uitslag, jeuk.
Mensen die een valse wolfspin in of rond thuis tegenkomen, kunnen deze het beste op zijn plek laten zitten, adviseert Van Helsdingen. "Maar mocht je de spin in huis tegenkomen en naar buiten willen brengen, dan volstaat een glas met een kartonnetje eronder.
Je kan de valse wolfspin herkennen aan de tekening op het achterlijf (een centrale zwarte vlek), de geringde poten (bleek-donker-patroon) en de grootte (15 tot 18mm, zonder poten). Spinnen zien er gevaarlijker uit dan ze zijn.
Eigenlijk zijn alle spinnen giftig, maar ze bijten haast nooit. En dat geldt ook voor de valse wolfspin. Als hij al bijt, is dat niet gevaarlijk voor mensen. Het is te vergelijken met een wespensteek.
Aangezien de Belgische spinnen relatief onschuldig zijn, vragen hun beten niet noodzakelijk medische hulp. Je kan het beste de plaats waar de spin je heeft gebeten, goed spoelen met koud water. Bevindt de beet zich op armen, handen, benen of voeten, dan kan het helpen om dit lichaamsdeel omhoog te houden.
Herkenning: Lichaamslengte: ♀ 10 - 19mm, ♂ 10 - 13mm. Basiskleur geelbruin tot grijsbruin.
Een beet van de valse wolfspin is voor mensen niet dodelijk, maar wel vergelijkbaar met een bijen- of wespensteek.
Valse wolfspinnen zitten vaak erg stil en zijn niet zo snel, dus ze zijn goed te vangen. Pak hem in ieder geval niet op met je handen, want ze kunnen dus bijten.”
Als je 's nachts door je huis loopt, heb je de grootste kans om hem tegen te komen, zegt Van Helsdingen. "Overdag zit ie vaak wat meer verscholen, achter een kast of schilderij bijvoorbeeld. Hij kan dan wel ineens tevoorschijn komen als je hem stoort, bijvoorbeeld tijdens het schoonmaken."
"Maar dat doen andere spinnensoorten in Nederland ook." Het verschil is volgens Dekkers dat de valse wolfspin sterkere kaken heeft waarmee hij de huid kan doorboren. Een beet van de wolfspin is giftig en kan verschillende symptomen hebben.
Biotoop: In Zuid-Europa vooral in bosgebieden, onder stenen of schors, bij ons vrijwel uitsluitend in of rondom huizen. Leefwijze: De Valse Wolfspin is een nachtelijke jager, die zich overdag verscholen houdt onder stenen of boombast.
De wolfspin kan aanvallen uit zelfverdediging, bijt met zijn kaken door de huid heen en kan allergische reacties veroorzaken. De pijn is vergelijkbaar met een wespen- of bijensteek, maar volgens stadsecoloog Jan Doevendans moeten we vooral niet in de kramp schieten.
De valse wolfspin komt oorspronkelijk uit Zuid-Europa. Maar omdat het in Nederland steeds warmer wordt, is 'ie ook hier steeds vaker te vinden. De spin is in alle provincies gezien, behalve in Flevoland. Soms kan de valse wolfspin bijten uit zelfverdediging.
Waar kun je deze spin tegen komen? Valse wolfspinnen die in huis leven verstoppen zich graag op warme, donkere en nauwe plekjes waar ook insecten komen. Denk aan kieren in muren, hoeken van het plafond, ventilatieopeningen en achter spullen of meubilair. Ook vochtproblemen en lekkages kunnen een oorzaak zijn.
50.000 beschreven spinnensoorten zijn er maar enkele waarvan de beet echt gevaarlijk kan zijn voor de mens. Geen van deze soorten komt in Nederland of België voor. Hier komt wel de gerande oeverspin (grote, kleine) voor. Daarvan is de beet zeer onaangenaam, vergelijkbaar met een wespensteek.
“Alleen als hij zich bedreigd voelt. Dan schiet de spin in de verdediging en kan gaan bijten.” Eén geruststelling: zo'n beet is ongevaarlijk, je wordt er niet ziek van.
De valse wolfspin komt steeds vaker voor in Nederland. Omdat het hier steeds warmer wordt, is het hier goed toeven voor de dieren. De valse wolfspin is groot en ziet er soms eng uit, maar het dier is niet echt gevaarlijk.
De geur van bepaalde etherische oliën kunnen spinnen op afstand houden, bijvoorbeeld de geur van pepermuntolie. U mengt de olie met wat afwasmiddel en water en u spuit het met een verstuiver op plekken waar veel spinnen voorkomen, bijvoorbeeld in hoekjes of kiertjes. Liever geen olie? Dan kunt u ook wierook branden.
Zo'n spin komt nooit alleen, zijn altijd met z'n tweeen? "Nee, spinnen zijn eigenlijk hele solitaire dieren die onafhankelijk van elkaar leven. Als er meerdere spinnen op één plek te vinden zijn betekent dat eventueel dat er meer voedsel te vinden is."
De Zwarte Weduwe
De Zwarte Spin staat bekend als meest dodelijke spin ter wereld.
De Nederlandstalige naam 'valse' wolfspin verwijst niet naar het gedrag van het dier maar naar de uiterlijke gelijkenis met de wolfspinnen (familie Lycosidae), waartoe deze soort echter niet behoort.