Zorg dat je wat lekkers te eten hebt, want van alleen maar appels word je waarschijnlijk niet blij. Avocado's, bloedsinaasappels, gewone sinaasappels, bananen, kakifruit, verse dadels, nootjes, cherrytomaatjes.
“Eiwitten zijn belangrijk, omdat dit de belangrijkste brandstof is voor je spieren en die lijden er het meest onder als je ziek bent. En kies vooral producten die jij lekker vindt. Er is veel variatie mogelijk, zoals kaas, kwark, ei, sojaproducten, vis, vlees, hummus en bonen.
Eiwitrijke producten zorgen namelijk voor voldoende energie en helpen bij het herstellen van spieren en weefsels. Probeer dus genoeg eiwitrijke voedingsmiddelen zoals kip, vis, eieren, bonen of tofu binnen te krijgen. Heb je meer zin in zoet? Probeer dan een schaaltje yoghurt te eten of maak een fruit smoothie.
Tijd om weer wat te gaan eten. Ikzelf heb meestal maar 1 of 2 dagen waarop ik wat lichter eet, daarna kan ik min of meer alles weer aan. Belangrijk hierbij is dat je goed naar je lichaam blijft luisteren, forceer jezelf niet iets te eten wat helemaal niet smaakt 'omdat het gezond is' (of om wat voor reden dan ook).
Ben je ziek, dan heb je waarschijnlijk ook minder eetlust. Nou denk je misschien dat je evenveel moet blijven eten als je normaal doet, maar dat is dus niet per se nodig. Je lichaam is al hartstikke druk met het verjagen van het virus en daardoor is er een stuk minder energie voor het verwerken van eten.
In de gezonde voeding is voldoende groente en fruit belangrijk. Groente en fruit bevatten echter weinig eiwit. De eiwitrijke producten zijn nu belangrijker. Daarom kan tijdens ziekte een handje noten, een gebakken ei of een schaaltje kwark of yoghurt gezonder zijn dan groente en fruit.
De reactie van je lichaam bevordert herstel en voorkomt besmetting van anderen. De verhoogde gevoeligheid voor pijn, vermoeidheid en lusteloosheid zorgen ervoor dat je rust neemt. Door energie te besparen, kan je lichaam zich volledig richten op het bestrijden van de infectie.
Waarom een hamburger goed werkt is omdat hier drie essentiële voedingsstoffen inzitten: eiwitten die nodig zijn om vezels op te bouwen, suikers voor de broodnodige brandstof (heel belangrijk als je koorts hebt of een strijd tegen een ziekte moet aangaan) en vetten voor de energie, brandstof en essentiële vetzuren.
Als u ziek bent of beter wordt na een ziekte, gebruikt uw lichaam meer energie en voedingsstoffen. Dan heeft u een grotere kans om af te vallen. Ook bij diarree of overgeven valt u sneller af. Dit komt omdat het eten en drinken niet goed verwerkt kan worden door uw lichaam.
Vooral vitamine C is belangrijk voor je weerstand en stimuleert de aanmaak van witte bloedcellen. Je immuunsysteem te boosten? Maak dan soep van paprika, witloof, boerenkool, broccoli en andere groenten die gekend zijn om hun hoge dosis vitamine C.
Zorg dat je een voorraad in huis hebt van houdbare producten waar veel energie in zit. Je kunt hierbij denken aan noten, mueslirepen of eiwitrepen. Drinken gaat soms makkelijker dan eten. Je kunt bijvoorbeeld een smoothie drinken, met kwark, fruit en wat havermout.
De helft van de patiënten overlijdt binnen 13 dagen na het stoppen met eten en drinken. U heeft zelf ook enige invloed op de tijdsduur. Als u besluit om toch iets te drinken (meer dan een half kopje per dag), dan kunt u hiermee het proces vertragen. De periode tot overlijden kan dan enkele weken tot maanden duren.
Drink groene thee, dit is rijk aan anti oxidanten. Dit verhoogt de weerstand en draagt bij aan een spoedig herstel. Eet soep op basis van bouillon. Het is een makkelijke manier om zout en vocht binnen te krijgen.
U wordt misselijk, krijgt buikpijn, moet overgeven en heeft diarree. Drink genoeg en kleine beetjes tegelijk. Bijvoorbeeld elke 10 minuten 1 of 2 slokken. Meestal zijn de klachten na 1 dag tot 3 dagen weer over.
De tijd tussen het eten van het besmette voedsel en het ontwikkelen van symptomen verschilt per veroorzakende bacterie. Dit kan variëren van 3 uur tot 3 dagen na het eten. In de meeste gevallen treden de klachten binnen de 24 uur op. Diarree is bijna altijd het belangrijkste symptoom van een voedselvergiftiging.
De klachten beginnen meestal binnen acht tot 24 uur nadat je iets verkeerds hebt gegeten. Gelukkig is het meestal binnen één tot drie dagen weer over, maar in die tijd kun je je heel beroerd voelen. Houden de klachten langer dan drie dagen aan? Dan is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts.
Als je lusteloos bent is het goed om een tijdje wat rustiger aan te doen. Het is ook verstandig om je leefstijl eens goed onder de loep te nemen. Ga na of je wel gezond eet, voldoende ontspant en goed slaapt. Ook is het belangrijk dat je dagelijks minimaal een half uur lichaamsbeweging hebt.
Sommige soorten yoghurt bevatten probiotica, die ervoor kunnen zorgen dat je minder vaak ziek wordt en sneller herstelt. Fruit - bevat flavonoïden genaamd anthocyaninen, die virussen en bacteriën kunnen bestrijden en het immuunsysteem versterken. Flavonoïdensupplementen kunnen ook goed werken.
Misselijkheid gaat vaak gepaard met een gebrek aan eetlust. Toch is het goed om kleine beetjes te blijven eten. Een lege maag kan namelijk ook leiden tot misselijkheid. Als je iets wilt eten, kies dan voedingsmiddelen die niet te zwaar op de maag vallen, zoals rijstwafels, crackers, rijst of geroosterd (wit) brood.
Als je griep hebt, moet je veel drinken om afvalstoffen af te voeren en omdat je mogelijk veel zweet door koorts. Kruidenthee is dan een goede drank. Want er zijn een aantal geneeskrachtige kruiden die helpen bij klachten. Zo kalmeren zoethout en venkel je keel en maag en en helpen salie en tijm bij hoesten.