Klachten door verzakkingen
Het voelt alsof er een bal in zit. Ook kunt u een zwaar en zeurend gevoel hebben in de onderbuik of onderrug. De klachten worden erger in de loop van de dag. Als u rust neemt, worden de klachten minder.
Symptomen verzakking
gevoel van een zwelling in of buiten de vagina; problemen bij het plassen zoals een gevoel de blaas niet goed leeg te kunnen plassen, vaak plassen, hevige aandrang hebben om te plassen; incontinentie bij inspanning of bijvoorbeeld bij lachen, hoesten en niezen (stressincontinentie);
Bij een baarmoederverzakking is de baarmoeder naar beneden gezakt in het bekken. Deze verzakking is te zien of te voelen als een uitpuiling van de baarmoedermond in de vagina.
Dit gaat meestal vanzelf weer over; leeftijd; de bekkenbodemspieren verzwakken door minder intensief gebruik van de spieren en afname van de vrouwelijke hormonen na de overgang; zwaar lichamelijk werk, overgewicht of veel hoesten; aangeboren zwakte van het bindweefsel.
Een verzakking is niet gevaarlijk. Een verzakking kan groter worden als je ouder wordt, maar dat hoeft niet. Als er geen klachten zijn, is er geen behandeling noodzakelijk. Wel is het zo dat bij een milde verzakking de kans op goed effect van een operatie groter is dan bij een ernstige verzakking.
Bij een verzakking zijn de bekkenbodemspieren en het bindweefsel uitgerekt of beschadigd. De baarmoeder, blaas of de endeldarm zakken daardoor in de vagina naar beneden en kunnen zelfs naar buiten komen (uitpuilen).
Mogelijk zijn deze klachten voor u herkenbaar:
Heeft u vaak buikpijn, last van een zwaar en moe gevoel in de onderbuik of een druk op uw vagina? Sommige vrouwen spreken over bal gevoel in de vagina. De verzakking kan zichtbaar zijn in de vagina. Deze klachten nemen vaak toe in de loop van de dag en bij zwaar tillen.
Een verzakking kan tot problemen leiden in het seksuele functioneren. Zo kan het een negatieve invloed hebben op de seksuele opwinding. Ook is het mogelijk dat het lichaamsbeeld of zelfbeeld verandert en er eventuele schaamte of schroom ontstaat.
Hoe vaak komen de klachten van de verzakking voor? Verzakkingen komen vooral op oudere leeftijd voor, maar soms hebben ook jongere vrouwen er last van. Zo bezoeken 2,5% van de vrouwen van 45 tot 65, en 7,7% van de vrouwen van 65 jaar en ouder de huisarts, in verband met een verzakking.
De gynaecoloog maakt een insnede in het midden van de achterwand van de vagina en verstevigt het gebied tussen de vagina achterwand en de darm met hechtingen. Ook een stuk van de dunne darm kan verzakt zijn in de achterwand van de schede.
Een verzakking kan aan de buitenkant tussen de benen zichtbaar zijn. Bij persen is dit vaak beter te zien. Er is of komt een bol te voorschijn. Als de verzakking minder groot is, kan de gynaecoloog de verzakking met inwendig onderzoek vaststellen.
Klachten die kenmerkend zijn voor een verzakking: het zien en/of voelen van een balletje in de vagina. de klachten zijn in de ochtend nauwelijks aanwezig, maar nemen in de loop van de dag toe. de klachten verminderen als je een poosje gaat liggen.
Een behandeling voor een verzakking is altijd gericht op het verbeteren van de kwaliteit van leven. Als de verzakking geen of weinig klachten geeft, is een behandeling niet nodig. Bij een niet zo ernstige verzakking kan bekkenfysiotherapie soms helpen, vooral als er problemen zijn met het plassen en poepen.
U kunt de dag na de operatie weer naar huis. Uw herstel duurt 4 tot 6 weken.
Een verzakking komt voor als de bekkenbodem verzwakt is en niet meer goed werkt. Sommige vrouwen hebben aanleg voor een zwakkere bekkenbodem. De bekkenbodem kan ook verzwakken door een bevalling, zware lichamelijke inspanning, veroudering en de hormoonhuishouding rond de overgang.
Aan het eind van de kraamweek is je baarmoeder al flink gekrompen. Je kunt een paar dagen naweeën hebben. Het verschilt per vrouw hoeveel je ervan voelt. Van lichte kramp tot hevige menstruatiepijn.
Het zal nog wel een tijdje duren voordat je echt aan je buik kunt zien dat je zwanger bent. Toch kun je zelf al wel je groeiende baarmoeder voelen.
Een verzakking is niet gevaarlijk. Een blaasverzakking kan groter worden als u ouder wordt, maar dat hoeft niet. Als er geen klachten zijn, is behandeling niet nodig. Als de verzakking wel klachten geeft, kan de behandeling bestaan uit bekkenfysiotherapie, een ring of een operatie.
Ga op uw rug liggen, uw knieën opgetrokken en uw handen losjes langs uw lichaam. Adem langzaam in tot uw buik opbolt. Trek dan tijdens de uitademing uw bekkenbodem op vanaf het stuitje, alsof u de rits van een strakke broek dichttrekt. Trek uw stuit niet zo ver op dat hij van de grond komt.
Bekkenbodemklachten bij veel vrouwen niet behandeld
Bekkenbodemklachten komen in Nederland bij vrouwen boven 40 jaar veel voor: 30-55 procent heeft UI-klachten en meer dan 40 procent heeft een prolaps. De klachten hebben grote gevolgen voor het dagelijks leven van deze vrouwen.
Wanneer je denkt dat je een verzakking hebt, kan de gynaecoloog dat door een inwendig onderzoek vaststellen. Een grotere verzakking kan aan de buitenkant zichtbaar zijn bij de vagina. Vaak is het beter te zien wanneer je een beetje perst.
Door de blaasverzakking kan de blaas niet altijd goed geleegd worden. Daardoor heeft u meer kans op een blaasontsteking. Ook kan de aandrang om te plassen toenemen, kunt u last krijgen van ongewild urineverlies en kunt u pijn krijgen in de onderrug of tijdens het vrijen.