Omdat LG het patent bezit, kan Samsung geen televisies met witte oleds maken. Vermoedelijk kiest het bedrijf er daarom voor om verder te investeren in lcd-technieken zoals 'quantum dot'. Update 13.43 uur: Uitleg over verschil tussen witte oleds en rgb-oleds aangepast.
Samsung heeft vorig jaar zijn allereerste OLED-tv uitgebracht, en dat is de uitstekende Samsung S95B; een prachtige QD-OLED die we zeer waarderen en die alleen in 55-inch en 65-inch formaten wordt geleverd. Er zijn twee nieuwe Samsung OLED TV's voor 2023.
LG OLED65C24LA - Dit is dé beste oled-tv die op dit moment te vinden is. Philips 55OLED806 - Met deze oled-tv tref je de beste prijs-kwaliteitverhouding. Sony Bravia OLED XR-83A90J - Deze oled-tv geeft je de beste home cinema-ervaring.
De nadelen van oled
Zeker als de zon erop staat, is je beeld minder goed. Ook kun je hinderlijke reflecties zien door omgevingslicht. Dit is natuurlijk op te lossen door de gordijnen dicht te doen of het licht te dimmen. Tot slot bestaat er een klein risico op inbranden van het scherm.
Op papier zou een qled televisie langer mee gaan dan een oled-tv. Toch is de techniek van een qled televisie niet nieuw. De achtergrondbelichting is led en heeft al een langere tijd bewezen dat deze lang mee kan.
Bij een Qled-tv wordt de kwaliteit wat minder als je ver opzij zit. Verder heb je bij oled-tv's eerder last van irritante reflecties, dat heb je met een Qled-scherm veel minder. De kleuren en helderheid zijn bij een Qled-tv levendiger en beter, vergeleken met een oled-tv.
In alle OLED tv's zit een mechanisme dat inbranden tegengaat. Het scherm wordt zo nu en dan gereset door een soort digitale zeem. Elk OLED lampje gaat terug naar zijn basisinstellingen. Als je de tv vervolgens gebruikt, verdwijnt het ingebrande beeld vanzelf.
Een OLED tv kost net iets meer dan de gemiddelde LED tv. Maar als we het over de prijs/kwaliteit verhouding hebben is een OLED tv het dubbel en dwars waard. Alle extra mogelijkheden, de verbeterede processor en beeldkwaliteit maken een OLED tv echt een niveau hoger.
Het is geen geheim dat de beste schermen tegen vermoeide ogen een levensechte beeldkwaliteit bieden. Kiezen voor een OLED-scherm bied je bovendien nog een extra beschermingslaag. Deze performante schermen bieden resoluties tot 3840x2160 pixels - zonder nood aan achtergrondverlichting.
Oled maakt het verschil
De High Dynamic Range-technologie (HDR), die een breder kleurenspectrum levert, maakt net als 4k nog maar weinig verschil meer, maar waar ze de liefhebber van beter beeld wél mee weten te verlekkeren is met oled (Organic Light-Emitting Diodes)-beeld.
Een oled televisie kan tegenwoordig een levensduur van 30.000 uur halen. Dat zijn tien jaar lang elke dag 8 uur televisie kijken.
Beste uit de Test: LG OLED65C24LA
Deze oled-tv van LG is uit 2022 en heeft een identiek broertje met dezelfde kwaliteit en een vergelijkbare prijs. Alleen de kleur van de voet verschilt.
Zo zijn de kleuren veel levendiger en zijn de zwartwaarden niet donkergrijs, maar echt perfect zwart. Ook heeft een OLED tv heeft een responstijd die duizend maal sneller is dan bij een gewone LED tv. Hierdoor ziet het bewegend beeld er veel beter uit en oogt het veel vloeiender dan bij een normale tv.
De kleuren en het contrast verlopen maar weinig, hoe meer je van de zijkant kijkt. Ze hebben wel meer moeite met het weergeven van hele heldere beelden dan lcd-tv's, bijvoorbeeld als er veel wit te zien is. Het beeld ziet er dan fletser uit. De gemiddelde helderheid van een oled-tv ligt dan ook lager dan van lcd-tv's.
Een OLED-tv maakt geen gebruik van achtergrondverlichting. Elke pixel geeft zelf licht. Een QLED-tv maakt – net als een LED-tv – wel gebruik van achtergrondverlichting. Dit zorgt altijd voor heldere kleuren – wat handig is als je tv kijkt in een ruimte met veel (zon)licht.
Uit onze testmetingen blijkt dat oled tv's gemiddeld flink meer energie verbruiken dan lcd-led tv's: zo'n 25%. Waar een lcd-led tv van 55 inch gemiddeld 85 watt verstookt, gebruikt een oled van dezelfde grootte gemiddeld 106 watt.
Algemeen: over het langzaam erger worden: OLED heeft wat last van tijdelijk inbranden. Daar zijn een aantal maatregelen tegen ingebouwd. De oorzaak: het menu venster van de dvd representeert een zeer extreme situatie die bovendien vrij lang op het scherm staat (vaak meerdere minuten).
Als je de TV gebruikt in een kamer met veel lichtinval of direct zonlicht, dan kun je beter kiezen voor LED of QLED vanwege de hoge lichtsterkte. Maar als je op zoek bent naar perfect zwart, dan kun je beter naar OLED kijken.
Afhankelijk van het merk, het model en de kwaliteit zo'n vier tot zestien jaar. Gaat het alleen om de apps, dan moet je er helaas rekening mee houden dat hij het 'zomaar' ineens niet meer doet.
Staat jouw bank bijvoorbeeld op drieënhalve meter van je tv, dan is een beeldscherm van 58 of 65 inch perfect. Hierbij is overigens wel een verschil in bijvoorbeeld Full HD tv en een 4K tv, termen die iets zeggen over de scherpte van de beelden. Daardoor is het advies ook iets anders.
De LED televisie is het best betaalbaar. De QLED is na de LED al een stuk duurder en zal naarmate de inchmaat(de grootte van het scherm) duurder worden. De prijs van OLED ligt nog iets hoger van QLED.
Glasreiniger, bijvoorbeeld Glassex, is niet geschikt om je televisiescherm mee schoon te maken. Glassex bevat alcohol, dat de coating van een plasma scherm kan aantasten. Het heeft dezelfde eigenschappen als spiritus, het elimineert vuil en geeft een streeploos resultaat.
Blootstelling aan zonlicht kan de kenmerken van uw tv-scherm veranderen en kan als niet-uniformiteit worden weergegeven.
De functie Panel Refresh (Schermvernieuwing) is beschikbaar voor modellen met een Organic EL (OLED)-scherm en wordt gebruikt om beeldretentie te voorkomen. Panel Refresh (Schermvernieuwing) past om de uniformiteit van het tv-scherm aan nadat het gedurende een langere periode heeft aangestaan.