Je kunt de NIPT laten doen vanaf 11 weken zwangerschap.
In principe is het mogelijk om vanaf een zwangerschapsduur van 11 weken te testen op 'trisomie 13, 18 en 21'. Dat is de aanduiding voor respectievelijk patau-, edwards- en downsyndroom. Met de kennis of je kindje een van deze syndromen heeft, kun je als zwangere uiteindelijk weinig. Behandelmogelijkheden zijn er niet.
Kan iedereen een NIPT laten uitvoeren? Ja, iedereen kan een NIPT test laten uitvoeren. Sinds 2017 is er ook een terugbetaling door het RIZIV voorzien en heeft iedereen daar recht op.
De deelname aan NIPT is toegenomen van 39,2% van de zwangerschappen in 2017 naar 55,1% in 2021.
De NIPT of Niet-Invasieve Prenatale Test is een bloedonderzoek dat ten vroegste in de 12de week wordt uitgevoerd en dat het erfelijk materiaal of DNA van je baby dat in jouw bloed circuleert, onderzoekt. Deze test heeft een gevoeligheid van bijna 99%.
Met de NIPT wordt gekeken of een kindje een chromosoomafwijking heeft. Het is niet verplicht om de NIPT of een vervolgonderzoek uit te voeren. De NIPT kan zorgen voor onzekerheid, maar ook voor een betere voorbereiding als het kindje een afwijking heeft. De NPV maakt zich zorgen over zwangerschapsafbreking na de NIPT.
In de meeste gevallen komen kinderen gezond ter wereld. De kans op een aangeboren afwijking is 4%.
De NIPT richt zich niet op het geslacht van de foetus.
Het is hooguit leuk omdat je het geslacht van je baby wat vroeger weet dan via echo: via de NIPT is dit meestal rond 13-14 weken, met de echo meestal op 16 weken. Wees voorzichtig, want ook bij de bepaling van het geslacht door de NIPT zijn fouten mogelijk. Het geslacht moet bevestigd worden door een echo.
NIPT is een niet-invasieve test waarvoor je alleen een eenvoudige en risicoloze bloedafname moet ondergaan. In tegenstelling tot de invasieve testen (vruchtwaterpunctie), loopt de foetus dus geen risico. De geslachtsbepaling van de foetus gebeurt met een juistheid van meer dan 99%.
Je kunt de baby in je buik laten onderzoeken met een bloedtest (de NIPT) en een echo. Deze onderzoeken laten zien of de kans groter is dat je baby downsyndroom, een open rug of een andere afwijking heeft.
Daarom zal het kind goed gecontroleerd worden tijdens de zwangerschap. Dit komt heel weinig voor: veel minder dan 1 van de 1.000 vrouwen die de NIPT laten doen, krijgt deze uitslag. Sommige vrouwen hebben een chromosoomafwijking maar zijn hier (nog) niet ziek van.
Wanneer kan ik de NIPT niet-invasieve prenatale test (niet-invasieve prenatale test ) laten doen? Je kunt de NIPT laten doen vanaf 11 weken zwangerschap.
Jouw lichaam bij 12 weken zwangerschap
Als zwangere vrouw kun je last hebben van ochtendmisselijkheid, maar geen zorgen: die kwaal verdwijnt meestal wanneer het tweede trimester begint, omdat dan het gehalte HCG-hormoon afneemt. Je kunt ook merken dat je gevoeliger bent voor bepaalde luchtjes, omdat je reuk sterker is.
Non-invasieve prenatale testen (NIPT)
De test kan vanaf 10 weken worden uitgevoerd met 2 buisjes bloed van de zwangere. De NIPT biedt geen 100% zekerheid. De uitslag van de NIPT kan afwijkend of niet-afwijkend zijn.
De geslachtsorganen zijn bij de 13 wekenecho nog te klein om betrouwbaar te kunnen beoordelen op afwijkingen. Het is om die reden geen onderdeel van de 13 wekenecho en de echoscopist kijkt er dus niet naar.
Na 10 weken zwangerschap beginnen de geslachtsorganen zich te ontwikkelen, toch is het pas vanaf volgende week echt zichtbaar. Je kan dan een NUB-test doen, pas in week 20 kan via echo het geslacht achterhaald worden.
8 weken zwanger: vitaliteitsecho
Tijdens deze echo kijkt de echoscopist of er wel een levend vruchtje in je baarmoeder zit, en of de innesteling van het embryo goed is verlopen. Ook kijken we of je zwanger bent van een eenling, of van een meerling.
De NIPT wordt sinds 1 april 2017 aangeboden aan alle zwangere vrouwen. Hij kost 175 euro, ongeveer even veel als de combinatietest. In het eerste jaar hebben 73.000 vrouwen de test laten doen, dat was ongeveer 42 procent van alle zwangere vrouwen.
Betrouwbaarheid NIPT naar Down syndroom
Als de uitslag positief is, wat wil zeggen dat je kindje bijvoorbeeld Down syndroom heeft, is er 25% kans dat je kindje toch gezond is. Bij die 25% is er dan bijvoorbeeld een afwijking in de placenta, maar is het kindje gezond.
De kosten hiervan betaalt jouw zorgverzekering. Deze zorg zit in het basispakket. Maar meestal betaal je eerst een bedrag van jouw eigen risico. Vraag dit aan jouw zorgverzekeraar.
De ideale leeftijd om zwanger te worden, is tussen de 25 en 35 jaar. Gemiddeld heb je 20% kans per maand om zwanger te worden. Als je ouder bent dan 35 jaar, kan het langer duren om zwanger te worden. Na je 35ste is de kans per maand nog 10%.
De meeste miskramen vinden plaats tussen 8 en 13 weken zwangerschap. Een miskraam komt best vaak voor, gemiddeld 1 op de 5 vrouwen maakt dit wel eens mee.
Vrouwen zijn het meest vruchtbaar tot hun 30ste jaar.
Daarna wordt het langzaam maar zeker minder. Na je 35ste daalt je vruchtbaarheid sterk, de kans op een zwangerschap ligt dan op ongeveer 50% ten opzichte van die van een 20-jarige.