In de Nederlandse wetgeving is er niets geregeld met betrekking tot sollicitatieverlof, anders dan in België. Ongeacht of je ontslag hebt gekregen of zelf hebt genomen, is een werkgever officieel niet verplicht je vrij te geven voor een sollicitatie.
Een werkgever mag sollicitatieverlof nooit weigeren. De concrete inplanning van het sollicitatieverlof gebeurt in onderling overleg tussen werkgever en werknemer. Geraken die het niet eens? Dan heeft de werknemer het laatste woord.
Iedere werknemer, voltijds of deeltijds, arbeider of bediende, heeft tijdens de opzeggingstermijn recht op sollicitatieverlof. Ook een werknemer die de wettelijke pensioensleeftijd heeft bereikt of die ontslagen wordt met het oog op toetreding tot een SWT-regeling heeft er recht op.
U heeft geen recht op (betaald) verlof om te solliciteren. Heeft u een sollicitatiegesprek tijdens uren waarop u normaal gesproken werkt? Dan moet u daarvoor vakantieuren opnemen. In uw cao of bedrijfsreglement kunnen andere afspraken staan.
Als u ontslagen bent of zelf uw ontslag hebt ingediend, hebt u tijdens uw opzegperiode recht op sollicitatieverlof. Dat betekent dat u, met behoud van uw loon, afwezig mag zijn op het werk om ander werk te zoeken of op sollicitatiegesprek te gaan.
Vakantiedagen opnemen
Hebt u vakantiedagen over? U kunt ervoor kiezen deze op te nemen voordat uw arbeidsovereenkomst stopt. Uw werkgever moet hier wel mee akkoord gaan. Hij mag de vakantie weigeren als hij daarvoor een goede reden heeft.
Mag de werknemer zijn dagen afwezigheid zelf kiezen? Er is rechtspraak die stelt dat de werknemer zijn dagen afwezigheid zelf mag kiezen. Die redenering is gebaseerd op het feit dat de voorafgaande toestemming van de werkgever geen wettelijke vereiste is.
Als werkgever heb je het recht om een verlofaanvraag van jouw werknemer te weigeren. Die weigering moet je wel expliciet meedelen. Als je niet antwoordt op een tijdige verlofaanvraag, dan mag jouw werknemer uitgaan van het principe “zwijgen is instemmen”.
Heb je recht om te solliciteren tijdens werktijd? Nee, je hebt helaas geen recht op (betaald) verlof wanneer je onder werktijd op sollicitatiegesprek gaat. Mocht je toch willen solliciteren tijdens werktijden, dan zul je zelf een vrije dag moeten opnemen.
Om te voorkomen dat je leidinggevende denkt dat je niet meer gemotiveerd bent voor je huidige functie, kun je je aankondiging het beste ruim brengen. Gebruik woorden als 'om je heen kijken' en 'binnenkort' of 'op den duur', zonder concreet die ene sollicitatie te noemen waar je mee bezig bent.
Werknemers hebben recht op sollicitatieverlof, ook al hebben zij al een nieuwe job gevonden. De arbeidsrechtbank beschouwt een nieuwe arbeidsovereenkomst, afgesloten tijden de opzegtermijn, niet als 'definitief'.
Indien de werknemer geen outplacementbegeleiding volgt maar een opzegtermijn van meer dan 26 weken heeft, dan krijgt hij tijdens de eerste weken van de opzegtermijn slechts een halve dag sollicitatieverlof per week. Vanaf de laatste 26 weken heeft hij recht op één dag (of twee halve dagen) per week.
Als je dus zelf ontslag neemt, dan heb je recht op een uitkering als het om een geldige reden was. Heb je geen wettige reden voor je vertrek, dan kan er een sanctie volgen. Oordeelt de RVA dat je vrijwillig werkloos bent zonder geldige reden, dan kan je één van onderstaande sancties oplopen: een verwittiging.
Mag je verlof nemen tijdens je opzegtermijn, en heeft dat effect op de einddatum van je opzeg? Het antwoord is: ja, je mag in principe vakantie nemen tijdens je opzegtermijn, maar afhankelijk van de situatie en het soort verlof kan het zijn dat je opzegtermijn daardoor wordt verlengd.
Volgens artikel 41 van de Wet op de arbeidsovereenkomsten heeft een deeltijdse werknemer recht op sollicitatieverlof in verhouding tot de duur van zijn arbeidsprestaties. Dit betekent dat u het aantal uren moet berekenen in verhouding tot een zgn. voltijdse maatpersoon.
Indien een werknemer die door zijn werkgever wordt ontslagen, ziek wordt tijdens de opzegtermijn dan wordt de opzegtermijn geschorst.
Daarvoor gelden onder andere de volgende wettelijke regels: U vraagt het verlof bij uw werkgever aan en minimaal 3 weken voordat u het wilt opnemen. U heeft recht op maximaal 6 weken adoptie- en pleegzorgverlof. U mag het verlof gespreid over een periode van 26 weken opnemen.
Werkweigering houdt in dat een werknemer weigert aan de redelijke opdracht van de werkgever te voldoen. Dit kan inhouden het weigeren van het verrichten van (bepaalde) werkzaamheden, maar ook het weigeren om gehoor te geven aan een opdracht van de werkgever om een dag vanuit een andere vestiging te werken.
Uit onderzoek van een HR-bureau blijkt dat 36% van de sollicitanten succesvol was met een sollicitatie op de woensdag. Op de tweede plaats stond de vrijdag met 30% succesvolle sollicitaties. Ook de dinsdag deed het met 18% goed, terwijl de maandag en donderdag veel minder goed geschikt bleken.
Een huwelijk van bloed- of aanverwanten t/m de derde graad. Ernstige ziekte van bloed- of aanverwanten t/m de derde graad. Overlijden van bloed- of aanverwanten t/m de vierde graad. Viering van een ambts- of huwelijksjubileum van ouders/verzorgers of grootouders.
De regel is dat de werkgever en de werknemer in samenspraak de vakantiedagen moeten inplannen. Als werknemer kan je dus niet eenzijdig goedgekeurde vakantiedagen schrappen of verplaatsen. Ook een werkgever kan dit niet.
Alle werknemers hebben volgens de wet recht op betaald verlof. Misschien heeft u recht op meer verlof. In uw cao of de bedrijfsregels kunnen hierover afspraken staan.
Tijdens het presteren van de opzeggingstermijn heeft de werknemer het recht om van het werk weg te blijven met behoud van zijn loon om een nieuwe dienstbetrekking te zoeken. Dit recht geldt zowel bij opzegging door de werkgever als bij opzegging door de werknemer.
Tijdens de opzeggingstermijn heeft de werknemer het recht om met behoud van loon van het werk weg te blijven om nieuw werk te zoeken. De duur van de totale afwezigheid mag niet langer zijn dan één arbeidsdag per week (of twee halve dagen).
Duur van het sollicitatieverlof
Wanneer de opzegtermijn maximaal 26 weken bedraagt heeft de medewerker recht op een dag sollicitatieverlof per week. Deze dag mag eventueel opgesplitst worden in twee halve dagen.