Hoe lang duurt de uitspraak in hoger beroep? De termijn voor het doen van uitspraak in hoger beroep (ook wel het wijzen van arrest genoemd) bedraagt 10 weken in reguliere hoger beroepszaken en 6 weken in kort geding (zie artikel 5.6 van het bovenvermelde Procesreglement voor civiele dagvaardingszaken).
Het hof doet meestal binnen 2 weken na de zitting uitspraak (arrest). U krijgt de uitspraak thuisgestuurd. Als u een advocaat heeft ingeschakeld, ontvangt deze de uitspraak.
Zittingen voor eenvoudige zaken kunnen een paar minuten duren, terwijl zittingen voor ingewikkeldere zaken enkele uren tot dagen kunnen duren. In sommige gevallen kan een zitting zelfs weken of maanden in beslag nemen.
Van het instellen van hoger beroep in strafzaken tot uitspraak moet u rekenen op een doorlooptijd van ongeveer 3 maand. Dat is sneller dan bijvoorbeeld in het civiel recht. Daar kan een procedure zomaar 1 jaar of langer duren!
In hoger beroep kunnen jij en je advocaat je zaak veel gerichter voorbereiden. Je weet precies wat je extra moet benadrukken om voor eventuele strafvermindering te kunnen zorgen. Je kunt die punten verder beargumenteren en uitvechten door bijvoorbeeld getuigen of experts in te schakelen (bron: AD, 2017).
De kans om in hoger beroep het oordeel van de rechtbank succesvol aan te tasten is vrij hoog: - Percentage bekrachtiging vonnis/beschikking eerste aanleg: 42%. - Percentage vernietiging vonnis/beschikking eerste aanleg: 38% (in handelszaken 29%). - In de overige 20% hoger beroepen is geen arrest gewezen.
Tijdens de zitting
Aan het begin van de zitting geeft de rechter het woord aan de officier. Deze vertelt waarom hij de verdachte heeft gedagvaard. De rechter zal vervolgens vragen gaan stellen aan de verdachte en aan eventuele getuigen. Daarna leest de officier van justitie het requisitoir voor.
Een sepot betekent dat u niet langer als verdachte wordt beschouwd. U wordt niet vervolgd en de strafzaak is voor justitie afgedaan. Wanneer de politie (mondeling) tegen u zegt dat de zaak wordt geseponeerd, moet u altijd vragen om een schriftelijke bevestiging.
Wat moet ik aan naar de zitting? Het is niet nodig om strak in het pak te verschijnen. Nette (zakelijke) kleding is altijd goed. Door netjes en zakelijk gekleed te zijn, laat u zien dat u de rechter en de rechtbank respecteert.
Hoger beroep is het opnieuw behandelen van een rechtszaak door een hogere rechter. Bent u het niet eens met een vonnis, beschikking of uitspraak in uw zaak? Meestal kunt u hiertegen in hoger beroep gaan bij een gerechtshof of bijzonder college.
U moet dan binnen 6 weken een verzetschrift indienen bij de rechterlijke instantie die de beslissing nam. Slaagt uw verzet, dan gaat de behandeling van uw zaak verder. Er komt dan een zitting waar u uw verhaal mag doen.
Als u besluit om hoger beroep bij de Centrale Raad van Beroep aan te tekenen tegen een uitspraak van de rechtbank, dan moet u de Centrale Raad van Beroep zogenaamde griffierechten betalen. Deze administratieve kosten bedragen in dit geval 110 euro.
Aan het indienen van hoger beroep zijn zeker risico's verbonden. In het strafrecht kunt u bijvoorbeeld een hogere straf opgelegd krijgen. Tevens zit u een zekere tijd in onzekerheid. De hele zaak moet opnieuw worden behandeld.
U kunt in hoger beroep gaan tegen een uitspaark van de rechtbank, maar uw tegenpartij ook. Als u gedaagde bent in appél (de tegenpartij stelt beroep in) kunt u wel een eis in reconventie, een tegeneis, indienen.
Voor misdrijven geldt dat ook een sepotbeslissing van het Openbaar Ministerie (OM) om niet verder te vervolgen, of een vrijspraak door de rechter wordt opgenomen op het strafblad.
De rechtbank behandelt in principe alle misdrijven en de overtredingen. Eenvoudige zaken worden door één rechter behandeld, de politierechter genoemd. Moeilijkere zaken worden door drie rechters bekeken (meervoudige kamer). Eerst komt de officier van justitie aan het woord en daarna de verdachte of diens advocaat.
Wanneer een verdachte niet in voorlopige hechtenis zit, moet de strafzaak in beginsel binnen 24 maanden zijn afgerond. Er zijn uitzonderingen op die 16 maanden en 24 maanden. Wanneer een strafzaak gecompliceerd en/of omvangrijk is, mag een strafzaak van de rechter langer duren.
Algemeen geaccepteerd is (gelukkig) dat men de rechter in de rechtbank aanspreekt met mijnheer of mevrouw (de rechter). Maar ook daar zijn uitzonderingen op: zijn er meer rechters, dan spreekt men de voorzitter aan met mijnheer/mevrouw de voorzitter.
De meeste zittingen zijn openbaar voor het publiek. Dit betekent dat u plaats kunt nemen op de publieke tribune om de zitting bij te wonen. Vanwege de privacy van de betrokken personen zijn de volgende zaken niet openbaar: belastingzaken.
Een procedure bij de rechtbank duurt in de regel zes tot acht maanden. Soms kan het echter langer duren, bijvoorbeeld omdat uitgebreide bewijslevering nodig is. Dat is het geval wanneer er getuigenverhoren moeten plaatsvinden, of deskundigenonderzoeken. In dat geval is een jaar tot anderhalf jaar geen uitzondering.
Wilt u in cassatie na hoger beroep? U bent in hoger beroep gegaan bij het gerechtshof, maar bent het ook niet eens met die uitspraak. Dan kunt u in cassatie na hoger beroep bij de Hoge Raad. Deze hoogste rechter oordeelt of het recht en de procesregels correct zijn toegepast door het gerechtshof.
Bestuursrechtelijke procedure: advocaat niet verplicht
Bij bestuursrechtelijke zaken is een advocaat niet verplicht. Gaat u in hoger beroep bij de Centrale Raad van Beroep of de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State? Ook dan hoeft u geen advocaat in te schakelen.
De termijn voor hoger beroep bedraagt 30 dagen. De termijn geldt voor alle partijen in de zaak, dus zowel voor de beklaagde, de burgerlijke partij als het openbaar ministerie. De termijn begint te lopen vanaf de uitspraak of vanaf de betekening van de uitspraak in geval van verstek.