Eigenlijk kun je niet echt een verkeerde keuze maken als het gaat om sla. 'Alle soorten bevatten vezels, antioxidanten, voedingsstoffen en mineralen', zegt voedingsdeskundige Abby Langer.
De meest gezonde slasoorten zijn boerenkool en spinazie. Als je niet van deze groentes houdt als sla dan is de meest gezonde “echte” slasoort romaine sla. Hoe donkerder de bladeren van een slasoort en hoe meer de bladeren uit elkaar vallen, hoe gezonder de slasoort.
IJsbergsla vormt een dichte krop. De bladeren zijn lichtgroen van kleur. De bladeren zijn stevig, knapperig en iets doorzichtig, zodat het lijkt alsof ze bevroren zijn. De smaak is pittiger en geuriger dan die van kropsla.
IJsbergsla is rijk aan vitamine K en een goede bron van vezels. Vitamine K is belangrijk voor de normale stolling van je bloed en is betrokken bij de opname van calcium in je botten. Calcium helpt je botten sterk te houden.
Kropsla is rijk aan vitamine K en bevat goede hoeveelheden kalium en vezels. Vitamine K is betrokken bij de opname van calcium in je botten, waardoor het helpt je botten sterk te houden. Daarnaast helpt vitamine K bij de normale stolling van je bloed.
Rauwkost als sla, ui, tomaat, wortel, paprika, leveren vezels, vitamines en bevatten weinig calorieën (mits je niet uitschiet met de dressing). Niets mis mee, mits je darmen het aan kunnen om zo'n grote hoeveelheid groenvoer te verteren.
Als je wilt afvallen zijn salades je beste vriend. De basis van een salade is namelijk sla of een andere bladgroente. Deze bevatten zo weinig calorieën dat het bijna verwaarloosbaar is. Daarnaast vullen bladgroenten goed, waardoor je lange tijd verzadigd blijft.
Maak ijsbergsla schoon door de bladeren van de krop te halen, te wassen, uit te laten lekken en te drogen. Wil je snel de losse bladeren van de krop hebben? Sla dan met de stronk op de rand van een werkblad bijvoorbeeld en draai de stonk eruit. Nu komen de bladeren makkelijk los.
Smaak: IJsbergsla heeft een frisse, iets zoete smaak. Bewaren: In de koelkast. Bereiden: IJsbergsla is Rauw te eten, ook in combinatiesalades met andere slasoorten, komkommer, tomaat en ui.
Als je de verschillende voedingswaarden van de sla soorten met elkaar vergelijkt zie je ijsbergsla en kropsla veel minder scoren dan romaine sla, veldsla, rucola en de rode slasoorten. Maar als je die op hun beurt weer vergelijkt met bladgroenten als spinazie en boerenkool, dan zijn de verschillen aanzienlijk.
Kropsla is altijd een goede basis voor verschillende salades, maar ook lekker in een wrap. Deze sla heeft een frisse en zachte smaak. Kropsla wordt ook wel botersla genoemd.
IJsbergsla, Rucola, Eikenbladsla; knapperig of krachtig
De gangbaarste slasoorten zijn ijsbergsla en rucola. De ijsbergsla vanwege zijn knapperige blad en de rucola vanwege de pittige, nootachtige smaak. Beide soorten zijn erg geschikt als vulling voor sandwiches en belegde broodjes.
Volgens NASA is de ruimtesla net zo gezond als sla uit de moestuin. "Ze testen de plant met DNA-technieken op schimmels en bacteriën en daaruit blijkt dat de ruimtesla minstens zo schoon en veilig is." Het NASA-onderzoek doet denken aan de film The Martian met acteur Matt Damon in de hoofdrol.
Salade. Een goed gevulde salade is een prima broodvervanger! Salade zit vaak boordevol groente en dat is lekker gezond. Groenten leveren flink wat vezels, die ook hard nodig hebt wanneer je minder brood eet.
Komkommer bestaat voor 95% uit water: een sterke dorstlesser voor je lichaam. Komkommer bevat ontzettend veel goede voedingsstoffen, waaronder vitamine K. Deze vitamine is onder andere betrokken bij het goed verlopen van de stolling van je bloed en helpt daarnaast je botten sterk te houden.
Sla is een frisse en gezonde groente, die rijk is aan vitaminen en mineralen. Zo kom je met 100 gram sla al aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine A en K. Ook zitten er verschillende vitaminen B in sla én een aanzienlijke hoeveelheid vitamine C, wat erg belangrijk is voor een sterk immuunsysteem.
Drink je eten en eet je drinken
Als je een sterke spijsvertering hebt, dan is een beetje rauwkost geen probleem, maar als je spijsvertering verzwakt is -en dat geldt tegenwoordig voor de meeste mensen- dan kan dat voor spijsverteringsproblemen zorgen en zelfs ama veroorzaken.
IJsbergsla bereiden & bewaren. Verpakt in plastic folie is de sla ongeveer een week in de koelkast houdbaar. Wanneer je vooraf de stronk verwijdert, verleng je de houdbaarheid nog verder. Buiten de koelkast is de sla een paar dagen houdbaar als je de sla op een koele plek bewaart (12-15°C).
De oplossing om effectief pesticiden te verwijderen? Doe je groenten bijvoorbeeld in de wasbak en week je groenten en fruit 12-15 minuten in een oplossing van water met baking soda. Een 1% oplossing is afdoende om tot 96% van de pesticiden af te wassen.
Kun je bacteriën en virussen van groente en fruit wassen? Soms kunnen er op groente en fruit ook bacteriën en virussen zitten, zoals E. coli, salmonella en listeria. Deze bacteriën en virussen kunnen bijvoorbeeld via sproeiwater op de gewassen komen.
Wie van spinazie, sla of andijvie houdt, hoeft zich niet meer in te houden: volgens het Voedingscentrum blijkt uit nieuw onderzoek dat het eten van deze nitraatrijke groenten niet gevaarlijk is. Tot nu toe raadde het Voedingscentrum aan om maximaal twee keer per week groente met veel nitraat te eten.
Nitraat en het daaruit gevormde nitriet werden lang gezien als giftige stoffen. Nieuw onderzoek laat echter zien dat de risico's voor de gezondheid bij het eten van veel sla verwaarloosbaar klein zijn. Dat geldt ook voor de combinatie sla (of andere nitraatrijke groente) en vis. Je kunt dus iedere dag gerust sla eten.
Romeinse sla is zeer rijk aan vitaminen en mineralen: in 100 gram Romeinse sla zit meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine A en K, en een mooie hoeveelheid vitamine C en B1, B2, B6 en 11.