Als u een seksueel actieve vrouw bent, moet u zich minstens eenmaal per jaar laten screenen op chlamydia en gonorroe. Andere criteria voor een jaarlijkse test op deze 2 soa's zijn: Als u een vrouw van boven de 25 bent die seks heeft met een nieuwe partner (of meer dan één partner).
Daarnaast duurt het altijd even voor je een SOA met een test kan aantonen. Voor chlamydia en gonorroe is dit 14 dagen, voor HIV, syfilis en hepatitis B 8-12 weken.
Je krijgt de uitslag van de soa-test binnen 1 week. Die kan positief zijn: je hebt een soa. Of negatief: je hebt geen soa.
Goed om te weten voor de afspraak. Er moet minimaal 1 week zitten tussen de onveilige seks en de soa-test. In deze gevallen is het verstandig om eerder te komen: als je seks tegen je zin hebt gehad.
Tips voor de soa-test
Zorg dat je tot 2 weken voor de test geen seks hebt zonder condoom. Dan weten we zeker dat de testuitslag betrouwbaar is.
Bij vrouwen ligt dat percentage zelfs nog veel hoger, op misschien wel 90 procent. Testen is echt de enige manier om een soa uit te sluiten." "Eén keer onbeschermde seks is gewoon ook één keer een risico op een soa. Het is dus beter om toch je voorzorgsmaatregelen te nemen.
Wat gebeurt er als je niets aan chlamydia doet? Chlamydia kan vanzelf overgaan. Ook als je geen medicijnen slikt. Je kunt wel erge klachten krijgen.
Zo krijg je geen soa
Ook als je een relatie hebt, kun je dus een soa krijgen. Ook als je alleen seks met elkaar hebt. Wil je de kans dat je een soa krijgt van de persoon met wie je seks zo klein mogelijk houden? Gebruik dan een condoom.
Omdat het virus na het verdwijnen van de blaasjes aanwezig blijft, is ook daarna altijd overdracht aan andere personen mogelijk. Deze kans is het grootst de eerste drie maanden na de eerste blaasjes, maar ook korte tijd voor en na een nieuw optreden is er kans op besmetting van de seksuele partner.
Bijna 165.000 mensen hebben zich in 2022 bij een CSG laten testen op soa's. In 2021 waren dat er nog 146.000. Het percentage dat ook een soa had is gestegen tot 21%. In 2021 was dat 20%.
Herpes genitalis, hepatitis-B en genitale wratten zijn virale soa. Het bekendste 'soa-virus is hiv, het virus dat zonder behandeling kan leiden tot aids. Bacteriële soa worden veroorzaakt door een bacterie.
De kosten van een soa-test verschillen. Een chlamydia-test kost ongeveer 40 euro. Doe je meer tests? Dan kan dat een paar 100 euro kosten.
Je kunt chlamydia hebben zonder dat je het merkt. Meestal krijg je geen klachten, soms wel. Zoals pijn of een branderig gevoel bij het plassen, een veranderde afscheiding bij vrouwen of afscheiding uit de plasbuis bij mannen.
Wil je vermijden dat je zwanger wordt? Dan kan je 2 dingen doen, binnen de 5 dagen na de onveilige seks: 'Morning-afterpil' of noodpil nemen. Spiraaltje laten plaatsen.
Klachten van chlamydia
Dan kun je klachten krijgen. Die krijg je meestal 1 tot 3 weken nadat je seks hebt gehad. Bij jongens komt er meestal vocht uit de penis.
De helft van de urogenitale infecties is na 1 jaar verdwenen, bijna alle infecties zijn na 3 jaar weg.
Als je echter lang met een chlamydia besmetting door blijft lopen, bestaat het risico dat de infectie 'opstijgt' naar de vrouwelijke voortplantingsorganen. Je kunt dan verklevingen bij de eileiders krijgen, waardoor zwanger worden moeilijk gaat of helemaal niet lukt.
Een soa geeft niet altijd klachten. Je kunt dus een soa hebben zonder dat je het merkt. Wanneer een soa niet op tijd behandeld wordt kan dit ernstige gevolgen hebben. Chlamydia en gonorroe kunnen bijvoorbeeld onvruchtbaarheid veroorzaken.
Chlamydia kan een ontsteking veroorzaken van de urinebuis, van de anus en bij vrouwen ook van de baarmoedermond. Als vrouw merk je vaak niets van een chlamydia-infectie. Er zijn dan helemaal geen of alleen vage klachten. Daardoor kan het gebeuren dat je lang blijft doorlopen met een chlamydia-infectie, soms wel jaren.
Ongeveer 3 procent van de Nederlanders van 16 jaar en ouder liep tijdens het laatste sekscontact een risico op soa en hiv. Meer mannen (3 procent) dan vrouwen (2 procent) hadden de laatste keer seks zonder condoom met een losse sekspartner.
Je sekspartner kan dus chlamydia hebben en jij niet. En als jij het niet hebt, dan kun je er beter ook geen medicijnen voor slikken. Medicijnen hebben namelijk nadelen en bijwerkingen. Kijk voor meer informatie op Thuisarts.nl bij testen op soa's en chlamydia.
HIV, hepatitis B, syfilis, chlamydia, herpes genitalis en gonorroe kunnen tijdens de geboorte worden overgedragen op de baby. Een SOA krijg je niet door uit het kopje van een ander te drinken. Je krijgt het ook niet via een hoestbui, insectenbeten of een vieze WC-bril. Ook in het zwembad loop je geen risico.
Wanneer kun je weer seks hebben na chlamydia? 7 dagen nadat je de eerste pil hebt geslikt kun je de chlamydia niet meer aan anderen geven. Heb dus geen seks in deze week.
Een onbehandelde chlamydia infectie kan zich uitbreiden naar de onderbuik en eileiders. De eileiders kunnen dan dicht komen te zitten, waardoor je meer kans hebt op onvruchtbaarheid of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Ongeveer 50% van de mannen krijgt klachten nadat hij chlamydia heeft opgelopen.