Om in- en uit te checken met je contactloze betaalpas, creditcard of mobiel, hoef je niets te activeren. Je kan meteen op deze manier reizen. Haal de pas waarmee je wilt reizen bij het in- en uitchecken uit je portemonnee. Of gebruik de betaalpas op je mobiel.
Reizen met de bus kan ook zonder OV-chipkaart. Losse kaartjes zijn er in verschillende vormen: een papieren kaartje, een e-ticket en een m-ticket. Een aantal kaartjes hieronder kun je direct als e-ticket bestellen, andere kaartjes zijn alleen te koop bij verkooppunten of bij de buschauffeur.
Je scant gewoon je pinpas en de paal reageert eigenlijk hetzelfde als bij de OV-chipkaart. Hetzelfde geldt voor in de trein: is er controle, dan scant de conducteur met zijn apparaat je pinpas om te zien waar je bent ingecheckt.
Zonder OV-chipkaart in de trein en bus? Ja, dat kan! Je kunt nu bijna overal met je betaalpas of creditcard in- en uitchecken in de trein of bus. Ideaal voor als je af en toe het openbaar vervoer gebruikt.
Treinreizigers bij de NS kunnen voortaan inchecken met een bankpas, creditcard of een smartphone. Hiermee wordt een tweede klas reis voor het volle tarief geactiveerd. Abonnementshouders en mensen die met korting willen reizen, blijven voorlopig een OV-chipkaart of los kaartje nodig hebben.
Je kunt een openbaarvervoerkaart toevoegen aan de Wallet-app op je iPhone of Apple Watch.
Nooit meer de trein missen omdat je geen saldo op je ov-chipkaart hebt staan. Reizigers kunnen vanaf vandaag ook bij de Nederlandse Spoorwegen (NS) in het hele land inchecken met hun bankpas. Het kon sinds het nieuwe jaar al in veel bussen en trams.
De betaalpas werkt zonder dat je vooraf een abonnement moet afsluiten. Ook vooraf aanmelden is niet nodig. Zodra je met je betaalpas incheckt gaat de betaling automatisch. De dag na de reis zie je het bedrag in je betaaloverzicht staan van je bank met de omschrijving NLOV.
Reizen met een betaalpas is heel eenvoudig: het werkt precies hetzelfde als met de OV-chipkaart. De reiziger checkt in bij de kaartlezer op het metrostation, en checkt bij het uitstappen ook weer uit. Het is belangrijk dat bij het in- en uitchecken dezelfde betaalpas of creditcard wordt gebruikt.
Reizen met een betaalpas werkt heel eenvoudig en precies hetzelfde als de OV-chipkaart. Een reiziger checkt bij de kaartlezer in met een contactloze betaalpas of creditcard, plastic of op een mobiel, en start de reis. Bij het verlaten van de bus of tram checkt de reiziger uit met dezelfde pas.
Als je een e-ticket gebruikt, kun je reizen zonder OV-chipkaart. Handig als je zo nu en dan gebruik maakt van het openbaar vervoer. Hoe je het e-ticket meeneemt, kies je zelf. Je kunt of het e-ticket laden in de NS-app, of je kunt het geprint meebrengen.
Hoe werkt inchecken met je smartphone? Waar je voorheen je plastic pasje voor de scanner moest houden, kun je nu je smartphone gebruiken. Dit doe je door de achterkant van je telefoon tegen de incheckpaal te houden. De poortjes op het station gaan dan gewoon open.
Je kunt bij de buschauffeur een kaartje kopen. Je betaalt door te pinnen met je pinpas, creditkaart of mobiele telefoon en ontvangt dan een bonnetje. Het bonnetje dat je ontvangt is gelijk je vervoersbewijs.
Zowel de persoonlijke als de anonieme OV-chipkaart kost overal in Nederland 7,50 euro. Schaf je een persoonlijke OV-chipkaart aan via een aanvraagformulier (verkrijgbaar via RET Servicepunten) en betaal je direct aan de balie, dan betaal je daar 8 euro.
Treinkaartje op het station kopen
Het is ook nog steeds mogelijk een treinkaartje op het station te kopen. Je betaalt dan één euro extra per treinkaartje. Als je een treinkaartje op het station koopt, dan lijkt dit erg op het ouderwetse papieren treinkaartje.
De prijs van een reis met je betaalpas is gelijk aan de prijs van een reis met een OV-chipkaart vol tarief tweede klas. De kosten van gemaakte reizen worden per dag bij elkaar opgeteld en zijn de volgende dag voor de reiziger zichtbaar op het betaaloverzicht van de bank of creditcardverstrekker.
Op steeds meer plekken in Nederland kun je nu in- en uitchecken in het OV met je contactloze betaalpas, creditcard of mobiel. Je betaalt het normale OV-chipkaarttarief. Vanaf 28 september 2022 kan het in alle bussen van Arriva en Hermes in Brabant!
Alleen wordt nu niet je OV-chipkaart gescand maar je betaalpas, creditcard, mobiele telefoon of smartwatch. De conducteur ziet alleen of, waar en wanneer met de betaalpas werd ingecheckt en heeft geen inzage in je verdere persoons-, bank- of saldogegevens.
Op de bussen en trams zelf zal contactloos betaald kunnen worden met de bankkaart of met een app op je telefoon. Dat zijn de app van je bank of Apple Pay en Google Pay. De betaling gebeurt concreet door je bankkaart of telefoon tegen een console in het voertuig te houden.
Digitaal betalen voor je bus- of tramrit kan op steeds meer manieren. Sinds dit jaar ook door bij het opstappen je bankkaart, smartphone of wearable tegen een terminal te houden. Makkelijk, snel en vooral coronaproof.
Houd uw documenten bij de hand: paspoort (of nationale identiteitskaart), online reserveringsnummer (code) of een papieren kopie van het ticket (indien u deze heeft). Bij de incheckbalie wordt u gevraagd om bovenstaande documenten aan te bieden en kunt u uw ruimbagage overhandigen.
"Het werkt net zo als het inchecken met een OV-chipkaart. Dus op het station bied je bij een poortje de bankpas aan en het poortje gaat open. Aan het einde van de reis gaat uitchecken op dezelfde manier en aan het eind van de dag wordt het totaalbedrag afgeschreven van je rekening."
Nieuwe OV-pas: veiliger, goedkoper, digitaal en fysiek
De nieuwe OV-pas verschijnt in een digitale versie en als fysieke kaart. De adviesprijs van de digitale versie voor gebruik op een mobiel is 3 euro; wie liever een fysieke kaart heeft, betaalt 6 euro. De nieuwe OV-pas is vijf jaar geldig.
De OV-chipkaart-app is niet meer actief en je kan ze niet langer in de Google Play Store vinden. Translink, het bedrijf achter de OV-chipkaart, verwijst gebruikers naar de mobiele website. Een echte vervanger komt er niet, want die verschijnt in de vorm van de nieuwe OVpay-dienst.