Nog iets wat je misschien al wel vaker hebt gehoord is dat je wimpers afbreken als je de mascara er niet afhaalt. Dit zal niet na één nachtje gebeuren, maar als je regelmatig met mascara op slaapt is de kans groot dat je uiteindelijk niet veel wimpers meer overhoudt.
Slapen met make-up
Mascara irriteert de huid en zorgt ervoor dat je ogen opzwellen. Daarnaast is het ook niet goed voor de wimpers. Deze krijgen te weinig zuurstof en zullen op den duur afbreken. Ook foundation is een absolute no-go om het bed mee te delen.
Mascara kun je ongeveer 3 maanden bewaren als je het iedere dag gebruikt. Gebruik je de mascara alleen af en toe dan kun je het wel 6 maanden gebruiken. Natte producten hebben meer kans op bacteriën, daarom heeft mascara zo'n korte houdbaarheidsperiode.
Ook oogmake-up moet worden verwijderd
Panda-ogen zullen geen kans krijgen: als je oogmake-up als mascara niet verwijdert kan het in je ogen terechtkomen. Restjes mascara kunnen je wimpers erg uitdrogen. In het ergste geval kunnen ze zelfs afbreken.
Babydoekjes en babyolie
Ze zijn ook ideaal om je make-up mee te verwijderen als je geen remover bij de hand hebt. In tegenstelling tot de vaak te agressieve make-up remover doekjes zijn babydoekjes veel zachter. Ze irriteren de huid doorgaans niet en hebben ook geen uitdrogend effect.
Oogmake-up remover
Waterproof mascara kun je niet met een gewone cleanser verwijderen. Om de substantie af te breken heb je namelijk olie nodig. Je kunt hiervoor een pure olie gebruiken zoals bijvoorbeeld kokosolie of babyolie, alleen zitten daar wel wat risico's aan.
Gebruik lauwwarm water om het grootste deel van je make-up en het vuil op je gezicht te verwijderen. Gebruik vervolgens een make-up remover die jij fijn vindt en die het beste bij jouw huidtype past. Afhankelijk van je voorkeur kan je gebruik maken van een lotion of een reinigingsmelk.
De huid rond je oog is extreem dun en neemt daardoor sneller vuil en bacteriën op. Dat is één keer misschien niet erg, maar als dit dagelijks gebeurt kan dit tot problemen leiden. Zorg er daarom voor dat je je mascara maximaal twee maanden gebruikt, en dan een nieuwe aanschaft.
Na een oogontsteking moet je je mascara ook direct afvoeren richting prullenbak.
Doe een druppeltje olijf-, baby- of amandelolie in je mascaratube en je zult (na even flink schudden) merken dat je mascara weer heel wat vloeibaarder geworden is. Dit trucje is trouwens extra voedend voor je wimpers, maar zorg er wel voor dat de mascara niet in je ogen terecht komt.
De korrels geven bijna geen kleur meer af en het staat natuurlijk ook niet mooi op je wimpers. Klonterig. Een klonterige mascara is ook een duidelijk teken dat je een nieuwe tube moet openen. Zowel het korrelige als klonterige komt omdat de mascara aan het uitdrogen is en/of op raakt.
Elke 3 maanden je mascara vervangen is zéker aan te raden. Bij het gebruik van beautyproducten zoals mascara komen er op een gegeven moment bacteriën in. Binnen 3 maanden is de hoeveelheid bacteriën nog niet schadelijk, maar naarmate het product ouder wordt, neemt ook het aantal bacteriën toe.
Langdurig gebruik van mascara kan in sommige gevallen leiden tot oogliddermatitis, hoornvliesontsteking (keratitis) of pigmentatie van het oogbindvlies (conjunctivale pigmentatie) (Ciolino et al., 2009).
Dat werkt zo: De spiertjes van je ogen worden aangespannen tijdens het opdoen van mascara, dit gebeurt zodat je goed alle haartjes kunt bereiken. Deze spieren staan in verbinding met je mond, waardoor hij vanzelf open gaat staan als je bezig bent.
Ook je mascara kan bacteriën en virussen bevatten die gemakkelijk overdraagbaar zijn. Je ogen hebben niet dezelfde beschermingslagen als je huid, daardoor zijn deze meer vatbaar voor infecties.
Bij een beschadiging van het hoornvlies is uw oog rood. U kunt last van licht hebben. Uw oog traant en kan pijn doen. De huisarts doet zalf in uw oog.
Een gewone mascara kan je met een gewone oogmake-up remover verwijderen. Breng een oogmake-up remover aan op een wattenschijfje. Sommige mensen maken eht wattenschijfje eerst vochtig zodat je minder van je product nodig hebt. Ik zelf doe dat niet, maar het is eventueel een mogelijkheid.
Aan mascara's worden ook vele bewaarmiddelen toegevoegd. Kortom: conventionele mascara's zijn nooit erg gezond voor je ogen. En heb je last van gevoelige ogen, dan kan het voor zeer veel kleine en grotere oog-problemen gaan zorgen, zeker bij langdurig gebruik.
Verschillende soorten mascara
Toch kleven er ook nadelen aan het gebruik van mascara: het kan wimpers sneller laten afbreken of uit laten vallen. Dit komt vooral doordat de mascara opdroogt op de wimpers en ze daardoor hard laat worden.
Vaseline heeft dezelfde werking en hetzelfde effect als wonderolie. Door met een wimperborsteltje vaseline op je wimpers te smeren dek je de wimpers af, waardoor ze beschermd zijn tegen schadelijke invloeden, minder snel afbreken en ongestoord kunnen herstellen.
Bruine mascara staat juist het mooist bij warme kleurtypes, namelijk de herfsttypes en lentetypes. Overigens geldt hetzelfde principe voor de kleur van je eyeliner en oogpotlood! En wat betreft het bijkleuren van je wenkbrauwen geeft het vrijwel altijd een natuurlijker resultaat om een bruintint te gebruiken.
Waterproof oogmake-up en mascara verwijderen
Doordrenk twee wattenschijfjes met de remover, leg die op je gesloten ogen en laat ze even liggen. De reiniger krijgt zo de tijd om de make-up los te weken. Daarna kun je oogschaduw en mascara makkelijk en zonder boenen verwijderen.
Uw make-up kan geen vocht verliezen, maar wel smelten. Of uitlopen door kleine zweetdruppeltjes op uw gezicht. Lippenstift en foundation zwichten als eerste voor de warmte. Maar ook een lijntje met kohlpotlood, lipgloss en vloeibare oogschaduw kunnen gaan uitlopen.
Heel veel vrouwen kunnen geen dag zonder hun favoriete make-up. Maar vaak weten ze niet dat hun mascara, lippenstift en foundation ook een houdbaarheidsdatum hebben, net als eten. Als je make-up na die datum nog gebruikt, kan dat leiden tot huidirritatie, ontstekingen en infecties.