Een hen is een vrouwelijke kip; het mannetje heet een haan en het jong heet een kuiken. Zowel wat betreft uiterlijk als gedrag verschillen hennen wezenlijk van hanen.
En net zoals mensen opgedeeld zijn in mannelijk en vrouwelijk en kinderen en volwassenen, zijn kippen dat ook. In deze context, is een man gelijk aan een “haan” en een vrouw gelijk aan een “hen”.
kloek (zn) : hen, kip, klokhen, moederkip.
Een haan is een mannelijke kip; het vrouwtje heet een hen en het jong kuiken.
Ja, een kip kan soms plots veranderen in een haan: "Ze krijgen een soort inwendige teelbal" In Schilde schrok kippeneigenaar Jonas Verdickt zich een hoedje. Plots bleek één van zijn hennen te kraaien als een haan. Het vrouwtje ontwikkelde ook een forsere kam en postuur.
Kuikens zijn de baby's van kippen.
Van vleeskippen eten we zowel de hennen als de hanen. In de reguliere pluimveehouderij worden die binnen zes weken geslacht en op die leeftijd is er geen smaak- verschil tussen haan of hen. We eten dus nog wel hanen, maar weten dat niet.
Venting werkt het best bij kuikentjes van een dag oud. Bij deze methode druk je zachtjes op de onderbuik van een kuiken, zodat het zich ontlast. Als je dan de uitwerpselen verwijdert, kun je de inwendige delen van de cloaca goed bekijken. Bij een haantje merk je dan een klein bolletje op.
Kippen zijn niet zo erg aaibaar. Omdat kippen instinctief weten dat het gevaar (roofvogels) van boven komt moet je ze dus niet over de rug gaan aaien. Aaien over de borst gaat veel beter. Wees niet teleurgesteld als de kippen niet zo tam worden als je wenst.
Zowel hennen als hanen hebben kammen en lellen, waarbij de kam zich bovenop de kop bevindt en de lellen onder de kin hangen. Het uiterlijk van de kam en lellen van kippen verschilt per ras, maar over het algemeen kan het geslacht van een kuiken worden bepaald door naar de kam te kijken.
Maar was er eerst een kip of een kippenei? Honderden miljoenen jaren voordat er kippen waren, legden vissen, amfibieën en reptielen al eieren. Dat is dus duidelijk: het ei was er eerder dan de kip.
Veel gewone legkippen worden zo'n drie jaar oud, maar er zijn rassen die gemakkelijk twintig jaar halen. Daarbij zijn er kippen die amper leggen, maar ook hennen die jaarlijks 180 eieren of meer leggen.
Dat komt neer op 46 miljoen kippen per jaar. Voor de slacht moeten de kippen worden verdoofd. Dat gebeurt meestal door de kippen aan een lijn door een waterbak met stroom te halen. Daarna worden ze met een snee in de hals geslacht.
Jazeker, met het geheugen van kippen is niks mis. Het is zelfs erg goed, ze kunnen wel 100 soortgenoten herkennen en onthouden. Kan een kip mensen herkennen? Door het goede geheugen van kippen, kunnen ze ook mensen aan hun gezicht herkennen.
Met een vleesthermometer meet je de precieze kerntemperatuur van het vlees. Voor borstvlees moet dat 72 ºC zijn, voor poten en dijen wil je dat het vlees 85 ºC is. Op lagere temperatuur is donker vlees ook al wel gaar, maar nog niet lekker mals.
Kippen zijn levendige en nieuwsgierige dieren die graag actief zijn. Net als mensen kunnen kippen zich gaan vervelen als ze geen stimulatie en afleiding hebben in hun leefomgeving.
In goed gezelschap
Een kip lijkt misschien voldoende voor jou, maar het diertje zal zich al snel eenzaam gaan voelen. En dat is gewoonweg zielig. Zorg er dus voor dat je altijd minstens twee kippen koopt of adopteert - sommige organisaties redden afgedankte legkippen van het slachthuis.
Met het sexen van eieren komt ook een einde aan het massaal doden van haantjes in zicht. Twee Nederlandse bedrijven lopen wereldwijd voorop met innovatieve technieken voor vroegtijdige geslachtsbepaling. Het Leidse bedrijf In Ovo, wat Latijn is voor in het ei, heeft tien jaar gesleuteld aan hun machine Ella.
Een scharrelkip leeft 56 tot 63 dagen, en een biologische kip wordt maximaal 81 dagen oud. De biologische kip wordt dan ook het oudst van de kippen die voor hun vlees worden gehouden. Legkippen leven wat langer, maar zodra de eierproductie wat minder wordt, na 1,5 jaar, worden ook deze kippen geslacht.
In het eitje dat jij thuis opeet zit natuurlijk geen kuikentje. Maar jij denkt nu alvast “Een kuiken komt toch uit een ei?”. Dat is volledig correct maar niet uit elk eitje kan een kuiken komen. Het ei van de kip moet eerst bevrucht worden door de haan.
Kraait de haan elke ochtend omdat hij merkt dat de zon opkomt of heeft hij een biologische klok? Japanse onderzoekers hebben dat mysterie ontrafeld: de haan kraait omdat zijn interne klok hem ertoe aanzet. Dat concluderen ze in het vakblad Current Biology.
Vroeger dacht met dat de haan kraaide om een nieuwe dag aan te kondigen. Maar hanen kraaien ook 's nachts. Dit doen ze wanneer ze schrikken. Van geluid, een bewegend object, van licht.
Een kukelt ook om zijn gebied aan te geven, om zijn territorium af te bakenen. Daarmee zegt hij eigenlijk, blijf uit mijn buurt maar vooral uit de buurt van mijn hennen. Als er nou een haan is die wel het lef heeft om de buurt te komen dan gaan ze tegen elkaar opkraaien.