Bij een overactieve blaas moet u opeens nodig plassen. U gaat ook heel vaak naar de wc, omdat u het gevoel heeft dat u moet plassen. Bijvoorbeeld wel 9 keer gedurende de dag en ook 's nachts. Als de aandrang om te plassen heel sterk is, kan het ook voorkomen dat u hierbij wat urine verliest.
Klachten bij overactieve blaas
Vaak en heel sterk het gevoel hebben dat u moet plassen. Heel vaak moeten plassen: meer dan acht keer per dag en meer dan één keer per nacht. De plas niet meer kunnen ophouden zodra u de aandrang hebt. Sommige mensen hebben ook last van problemen met de ontlasting of pijn bij het vrijen.
Normaal gesproken plassen we per 24 uur ongeveer zes á zeven keer, waarvan soms één keer 's nachts. Als u vaker moet plassen – misschien wel ieder uur- dan spreken we van een overactieve blaas.
Is het ook nog belangrijk wat je drinkt? “Aan koffie en cola kun je beter niet beginnen als je vaak moet plassen. Koolzuur en cafeïne prikkelen de blaas. En energiedrankjes zijn helemaal niet goed.
Plas ophouden (als alles goed gaat)
De bekkenbodem-spieren zitten tussen uw zitbotjes, schaambeen en stuitje. Deze spieren sluiten uw plasbuis af. En houden uw blaas, baarmoeder en darm op hun plek. U kunt deze spieren zelf aanspannen en ontspannen.
Door stress kunnen de spieren van de blaas zich regelmatig onnodig aanspannen, zelfs wanneer deze nog niet helemaal vol zit. Ook kan het zijn dat iemand hierdoor regelmatig ongewild urine verliest.
Primaire overactieve blaas gaat meestal niet vanzelf over, terwijl de secundaire vorm in veel gevallen wel kan genezen zodra de onderliggende oorzaak wordt aangepakt.
Zomerse watermeloen
Sommige vruchten, zoals blauwe bessen en bananen, helpen je blaas gezonder te worden.
Er kan urineverlies optreden op momenten dat uw blaas onder druk staat, bijvoorbeeld bij niezen of lachen. Ook pijn in onderrug, pijn bij het vrijen en het vaak hebben van een blaasontsteking kunnen een symptoom zijn van een blaasverzakking.
Dit kan spontaan gebeuren, maar ook uitgelokt worden door kou, een volle blaas of inname van bepaalde producten zoals cafeïne. Soms is er een achterliggende oorzaak voor deze klachten, zoals een vergrote prostaat, irritatie van de blaaswand, een sluimerende blaasontsteking of een neurologische ziekte.
U hoeft niet in het ziekenhuis te blijven totdat u geplast heeft. Wel is het belangrijk om in de gaten te houden dat u binnen 6 uur na de operatie plast. Wanneer dit niet lukt kan het zijn dat de blaas te vol raakt waardoor u last kunt krijgen of schade aan de blaas over kunt houden.
Elke dag produceren de nieren 180 liter voorurine, waar maar 1,5 liter urine van overblijft. Dit komt vooral omdat 99 procent van het water in de voorurine geresorbeerd wordt. Van een glas water dat je nu drinkt, zal de helft over iets meer dan een week je lichaam verlaten hebben.
Wat merk ik bij een blaasontsteking (man)?
U voelt vaker dat u moet plassen. Maar u plast elke keer maar een klein beetje. Het gevoel te moeten plassen kan al pijn doen. U kunt ook pijn hebben in uw onderbuik of rug.
Klachten en symptomen van een pijnlijke blaas
Je moet dan vaak kleine beetjes plassen, je voelt vaak aandrang om te plassen, je krijgt pijn in de onderbuik, plassen maakt de pijn wat minder. En soms straalt de pijn uit naar de geslachtsorganen, de vagina of de penis en de teelballen.
Je nieren filteren afvalstoffen uit je bloed die samen met water je urine vormen. Via de urineleider komt de urine in je blaas terecht, waarna je het uit kunt plassen. Stoffen die nuttig zijn voor het lichaam worden via je nierader terug in je bloed gebracht.
Drink regelmatig over de dag verdeeld wat citroensap met water of gebruik 3-4 keer per dag een vitamine C supplement (bij voorkeur 500 of 1000 mg in de ascorbinezuur vorm, dus niet de ontzuurde versie). Dit maakt het milieu in de blaas minder geschikt voor foute bacteriën.
Cafeïne zit bijvoorbeeld in koffie, energiedrankjes, cola en chocola. Deze stof kan de blaas irriteren en 'm overuren laten draaien.
Tolterodine ontspant de blaasspier. De blaas kan daardoor meer urine bevatten voordat aandrang ontstaat.
Er wordt aangeraden om 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken. Bij deze vochtinname gaat een volwassene gemiddeld 5 tot 8 keer per 24 uur naar het toilet. Plast u 8 keer of minder op een dag? Dan wordt dat gezien als een normale plasfrequentie.
Plasangst wordt binnen de geneeskunde paruresis genoemd. Mensen met deze aandoening kunnen niet of moeilijk hun blaas legen op openbare plekken. De gedachte dat ze niet in privacy kunnen plassen, vormt een blokkade van de urinewegen. Om die reden wordt paruresis ook wel een verlegen blaas genoemd.
Blaasklachten zijn klachten door een niet goedwerkende blaas, met name kunnen plasklachten ontstaan zoals veel plassen, heftige plasaandrang of de plas niet goed kunnen ophouden. Soms kan de blaas ook branderig aanvoelen of het plassen pijn doen.
Interstitiële cystitis (IC) noemen we ook wel blaaspijnsyndroom. Het is een chronische goedaardige aandoening van de urineblaas, die niet wordt veroorzaakt door bacteriën. Het gaat om een ontstekingsreactie van de blaaswand. Het lijkt op een blaasontsteking, maar antibiotica helpen niet.