Als je bruine plekken ziet in het vruchtvlees, betekent dat dat je ananas bevroren is geweest. Eet hem dan zo snel mogelijk op, want de bruine plekken kun je niet eten.
Een ananas wordt rijp geplukt, want hij rijpt moeilijk na. Te vroeg geplukte ananassen smaken heel zuur. Een overrijpe ananas is ook niet lekker: het vruchtvlees ziet er glazig en bruinachtig uit en hij ruikt naar gist. Een ananas kan tot wel vier kilo wegen.
Het is vooral belangrijk dat de vrucht gezonde, groene bladeren heeft. Verder mogen er geen beschadigingen aan de ananas zichtbaar zijn. Een rijpe ananas voelt stevig aan en kan je een klein beetje indrukken. Als hij té zacht aanvoelt, dan is hij waarschijnlijk niet meer vers.
Ook tropisch en subtropisch fruit wordt op lage temperaturen bewaard, maar in de landen van herkomst komen die temperaturen niet voor. Dus de membranen in ananas, banaan, maar ook paprika en tomaat gaan daardoor stuk bij koeling onder 12 graden Celsius. Deze vruchten kunnen dan vanbinnen al eens bruin worden.
Van de kleur van de ananas kan je al veel afleiden. Die gaat van groen-grijs naar geel tijdens het rijpingsproces. Hoe geler, hoe rijper, zou je kunnen stellen. Best is de vrucht helemaal goudgeel, zonder donkeroranje plekjes, want dan is de ananas al te ver.
Aan de buitenkant van een ananas is al veel te zien. Zo is deze meestal groenig met goudgeel en groene bladeren als die rijp is. Donkeroranje plekjes of bruine bladeren duiden er meestal op dat de ananas zelfs al te rijp is. En wanneer de vrucht zelfs helemaal groen is, is die meestal nog onrijp.
Veerkrachtig en stevig vruchtvlees. Te vroeg geoogste vruchten hebben veel zuur en nauwelijks aroma, terwijl het vruchtvlees van overrijpe vruchten glazig tot bruinachtig wordt en naar gist kan ruiken.
Een verse ananas kan je 3 tot 7 dagen op de fruitschaal bewaren. Als je de verse ananas in de koelkast wilt bewaren, moet je die eerst schoonmaken. Dus: schillen, de kern verwijderen en in stukken snijden. Dan kan je de verse ananas in een hersluitbaar bakje een paar dagen bewaren.
Ananas bewaren
De ananas is een tropische vrucht die niet van lage temperaturen houdt. Bewaar 'm dus niet in de koelkast, maar op een koele plaats of op de fruitschaal. In een goed gesloten plastic zakje of bakje kun je ananasstukjes tot wel 12 maanden in de diepvries (bij minimaal -18°C) bewaren.
Ananas is gevoelig voor koudebederf. Een hele ananas bewaar je buiten de koelkast, maar gesneden stukjes ananas kun je beter, goed afgedekt, in de koelkast bewaren. Als je ananas invriest, verwijder dan eerst de schil en de harde kern en snijd in stukken. Vries in in een afgesloten bakje of plastic zakje.
Op ongesneden fruit hoeft geen houdbaarheidsaanduiding te staan. Je kunt gevaarlijk bederf daarvan namelijk goed herkennen. Vers fruit geurt weinig of aangenaam zoet. Rotting, schimmel of vieze geur betekenen allemaal: niet opeten.
In de vrucht zit het eiwitverterende enzym bromelaïne, meldt ze even later. 'Dat enzym knipt eiwitten op in korte peptideketens. Sommige van die opgeknipte stukjes eiwit smaken bitter.
Mag een hond ananas? Ja, ananas is veilig voor honden. De meeste honden vinden ananas heerlijk vanwege de zoete smaak. Ananas zit vol met vitamines, mineralen en vezels.
Eet je te veel van deze tropische vrucht, dan begint je tong te prikken, kriebelen of zelfs branden en wordt je gehemelte ronduit rauw.
Veel groente- en fruitsoorten kunt u dus eten mét schil, maar er zijn ook een aantal producten die u echt zonder moet eten. Dit omdat de schilletjes giftige stoffen bevatten of gewoonweg absoluut niet te eten zijn. Zo is de schil van een ananas, avocado of passievrucht echt niet geschikt voor consumptie.
Maak er lekkere confituur van of een heerlijke saus voor bij een frisse coupe ijs. Als je gezond wil doen is een smoothie ook altijd een goed idee.
Veel mensen denken dat ananas uit blik ongezond is. Gelukkig valt dat reuze mee! Het is dan wel belangrijk dat je kiest voor ananasschijven op sap, dus niet op siroop. Het siroop bevat namelijk veel suiker en maakt de ananas uit blik ongezonder.
Waar moet ik op letten bij het kopen van ananas? Omdat ananassen niet narijpen, is het belangrijk om te weten hoe een rijpe ananas eruit ziet. Zo hoort een ananas bij aankoop stevig aan te voelen, maar geeft de schil bij een lichte vingerdruk een beetje mee. Ook de kroon van de vrucht ziet er vers en groen uit.
Als de ananas een gele gloed heeft, dan is hij rijp. Groene ananassen zijn onrijp en die kun je dus beter niet kopen, tenzij je hem thuis de kans geeft om goed te rijpen. Check of de schil niet gebarsten is, lekt, of aan het rotten is. Daarnaast zijn ananassen met een rode of een dieporanje kleur rot of bijna rot.
Bromelaïne werkt als een sterke antioxidant en is vooral ontstekingswerend waardoor pijn minder kans krijgt. Het wordt daarom ook gebruikt bij lichte maagontstekingen. Bromelaïne heeft ook een zeer actieve enzymatische werking bij het verteren van vele soorten eiwitten.
Er zitten 68 kilocalorieën in 1 schaaltje (125 gram) ananas. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'ananas'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Wie een ananas-allergie heeft en ananas eet of aanraakt, kan last krijgen van onder andere een loopneus, hoesten, zwellingen in het gezicht en de keel, een moeilijke ademhaling, jeuk, roodheid, constipatie, buikpijn, duizeligheid en braken.
De bromelaïne die aanwezig is in de ananas kan niet alleen zorgen voor een tintelende tong, maar ook voor een prikkend gevoel aan de wangen en zelfs een ruw gehemelte. Wees nu niet afgeschrikt om af en toe eens een stukje ananas te eten! Als je al een tinteling voelt, zal dit ook snel verdwijnen.
De harde huid kun je gewoon eraf snijden en weggooien, maar je doet er goed aan om de kern, ook wel ananashart genoemd, wel te bewaren. Deze kern is namelijk een goed bron van bromelaïne, wat regelmatig als voedingssupplement wordt voorgeschreven vanwege de mogelijk bijzondere eigenschappen.
Zout op ananas maakt het fruitstuk zoeter. Ja, dat lees je goed! Bovendien zorgt het zout ervoor dat je tong niet meer tintelt door het zuur van de ananas.