Göttinger. Göttinger varkens zijn vooral bekend als 'minivarken'. Ze kunnen echter nog steeds 40 tot 60 kilo wegen en 40 tot 50 cm hoog worden maar zijn wel het kleinste varkensras.
Kleine rassen die hobbymatig veel gehouden worden zijn bijvoorbeeld het Vietnamese hangbuikzwijn, het Kune Kune varken en het Göttinger varken. Het Göttinger varken staat ook wel bekend als 'minivarken'. Ze worden 40 tot 50 centimeter hoog en wegen volwassen 40 tot 60 kilogram.
Onze echte klein blijvende micro biggetjes kosten €595,- dit is inclusief alle kosten tot ze 7 /of 8 weken oud zijn dus ook alle dierenarts kosten entingen ontworming enz.
Sommigen fokken daarbij zo ver door dat je een microvarkentje krijgt van gemiddeld van 25 tot 30 cm hoog en een volwassen gewicht van 10 tot 20 kilo. Garanties kunnen daarbij niet worden gegeven: de kans bestaat altijd dat het eens zo schattige biggetje in twee jaar tijd uitgroeit tot een varken van tachtig kilo.
Per varken heb je een stal met een oppervlakte van 6m² nodig. Voor een minivarken is een stal met een oppervlakte van 3 m² per dier voldoende.
Houders van hobbyvarkens mogen maximaal 4 varkens hebben. Ze moeten beschikken over een UBN (zie www.mijnrvo.nl ). Een UBN moet je aanvragen voordat de varkens bij je komen.
Varkens mogen nooit keukenafval (swill) gevoerd krijgen. Dit is bij de wet verboden. Het voeren van aardappelschillen en rauwe aardappel wordt sterk afgeraden. Dat geldt ook voor allerlei zoetigheid.
Om te beginnen: een stal met uitloop van minimaal 150 m². Hoe meer ruimte het diertje heeft, hoe beter, want een verveeld varken wordt wel eens een probleemvarken. Zorg tegelijk voor een stevige omheining, anders kan een minivarken erdoorheen breken.
Minivarkens moeten niet alleen gehouden worden. Varkens zijn roedeldieren en hebben echt soortgenootjes nodig. Mensen of andere huisdieren kunnen niet vervangen wat een varkentje nodig heeft. Varkens die alleen worden gehouden, kunnen agressief naar mensen worden en je woninginrichting is niet meer veilig.
Varkens zijn van nature zindelijk. Ze houden er niet van hun behoefte te doen op de plek waar ze slapen of eten. Zorg er daarom voor dat als je een varken binnenshuis zindelijk wilt maken je een afgeschermde ruimte maakt waarbij de bak waarop de behoefte gedaan kan worden zo ver mogelijk van de slaap- en eetplek staat.
Jawel, een varken! Het zijn intelligente, zachtaardige, zelfs aanhankelijke dieren en je kan ze gemakkelijk dingen aanleren. Ze zijn dus perfect geschikt om als huisdier te houden en geef toe… ze zien er ook heel schattig uit!
Een mini/micro varkentje kan zo 15 jaar oud worden.
Varkens worden snel te dik en dit kan leiden tot problemen met de gezondheid. Geef ze daarom niet teveel eten. Keukenafval en vleesproducten voeren heeft gezorgd voor uitbraken van klassieke en Afrikaanse varkenspest. Dit zijn ernstige ziektes waar geen behandeling voor mogelijk is.
Ze kunnen in principe samen gehouden worden, maar voer ze dan wel apart. Van de wei zal niet veel overblijven want de varkens zetten die helemaal om.
Pasgeboren biggen zitten het liefst bij een temperatuur van +/-30°C (afhankelijk van roostertype), vleesvarkens leven best bij 17-23°C en zeugen bij een temperatuur om en nabij de 16-19°C. Kortom: het is te koud voor de varkens.
Het kabinet heeft een lijst gepubliceerd met dertig dieren die nog wel gehouden mogen worden. Vanaf 1 januari 2024 wordt het dan verboden om bijvoorbeeld een serval, stokstaartje of luiaard in huis te nemen. Minister Staghouwer van Landbouw wil op die manier het dierenwelzijn in Nederland verbeteren.
Varkens worden ongeveer 12 jaar oud, maar in de vleesindustrie worden varkens veel eerder geslacht. Per keer kan een zeug wel 12 jonkies krijgen. Jonge varkentjes noem je biggen.
Wilde varkens eten echt van alles. Met hun neus spitten ze in de grond op zoek naar wortels, knollen en insecten. Ook jagen ze op kleine dieren en zijn ze dol op fruit.
Deskundigen: gemengde boerderijen onwenselijk vanwege kans op gevaarlijk nieuw virus. Als het aan experts ligt worden kippen en varkens voortaan niet meer samen op één boerderij gehouden. Het gebeurt namelijk steeds vaker dat het vogelgriepvirus overslaat op zoogdieren.
Water is het belangrijkste voedingsmiddel voor varkens. Een varken drinkt meer dan twee keer zoveel als hij eet. Een zogende zeug bijvoorbeeld drinkt per dag gemiddeld meer dan 20 liter water. Een biggetje van 10 kilo drinkt wel 1 liter water per dag en een gespeende big van 30 kilo al zo'n 3 liter per dag.
Varkens zijn sociale en intelligente dieren. Ze worden vaak in één adem genoemd met slimme dieren als mensapen en dolfijnen. Uit verschillende studies blijkt dat hun cognitieve vaardigheden te vergelijken zijn met die van kinderen van rond de vier jaar.
Natuurlijke vijanden van wilde zwijnen zijn wolf, lynx en bruine beer. Ook de mens behoort tot zijn natuurlijke vijanden: er zijn van het wilde zwijn fossiele botten gevonden die bewerkt waren door de mens.
Verblijft het varken zomer en winter buiten dan moeten ze een goede schuilhut hebben. 's Winters hebben ze dan beschutting tegen de kou en regen, in de zomer hebben ze dan beschutting tegen de felle zon. De schuilhut kan worden opgestrooid met stro of hooi , maar wanneer er voldoende stro, takjes, riet etc.
Er is inmiddels voldoende wetenschappelijk bewijs dat het eten van te veel rood vlees zoals varkensvlees en vooral van bewerkt vlees, het risico op bepaalde soorten kanker (waaronder darmkanker) verhoogt. Het eten van veel rood en bewerkt vlees verhoogt eveneens het risico op diabetes type 2 en op beroerte.