Klachten die hierbij horen zijn: een bruine verkleuring van uw gezicht, handlijnen en tandvlees, algehele moeheid en zwakte, gewichtsverlies, lage bloeddruk en chronische diarree. De behandeling bestaat uit het aanvullen van de hormonen die u tekort komt.
De klachten die aan bijnieruitputting worden toegeschreven zijn zeer divers. Moeheid, slaapproblemen, diffuse pijn, darmklachten of nervositeit worden gepropageerd als typisch.
Vitamine B5 zorgt voor een goede werking van je bijnieren en is aanwezig in alle groenten, aardappelen en peulvruchten. Vitamine B12 vind je enkel in dierlijke voedingsmiddelen. B1: zonnebloempitten, hennepzaad, sesamzaad, cacao en pijnboompitten. B5: shiitake (paddenstoelen), linzen, eieren, boekweit, avocado.
Bij stress maakt de bijnier extra cortisol wat via het bloed verder in het lichaam komt. Door kanker in de bijnier kan de bijnier extra veel cortisol gaan maken. Er komt dan te veel cortisol in het bloed en daardoor krijg je klachten.
Door het toedienen van synacthen tijdens de test wordt de bijnierschors gestimuleerd om extra cortisol te maken en af te geven aan het bloed. Tijdens de test wordt regelmatig bloed afgenomen. De hoeveelheid cortisol in dit bloed wordt gemeten. Hieruit kan de arts ontdekken of de bijnier voldoende actief is.
Voeding deficiënties. Een tekort in nutriënten, zeker vitamine C en vitamine B5 zorgt ervoor dat de bijnier niet kan herstellen. Te kort aan Gelukshormonen; chronische stress put de bijnier uit.
Tot op heden is er geen bewijs gevonden dat de bijnieren daadwerkelijk uitgeput kunnen raken. De bijnieren bevinden zich bovenop de nieren en zijn verantwoordelijk voor de aanmaak van een aantal hormonen in ons lichaam, zoals: Cortisol: zorgt voor een goed werkend immuunsysteem en remt ontstekingen.
Alle B vitamines in een Vitamine B complex ondersteunen je bijnieren. Maar vitamines B3, B5 en B6 zijn in het bijzonder van belang. Deze 3 vitamines verbeteren o.a. de bijnierfunctie, voorkomen beschadiging, stimuleren een goede nachtrust, balanceren de hormoonwaardes en verhogen de cortisol productie.
Behandeling bijnieruitputting
Vind in het dagelijkse leven een balans tussen drukke momenten en periodes van rust. Ook regelmatig bewegen, voldoende water drinken, genoeg slapen en het volgen van een gezond en evenwichtig voedingspatroon kunnen bijdragen tot het herstelproces.
Te veel cortisol kan leiden tot verhoogde bloeddruk, overgewicht, verhoogde bloedsuiker, dunnere huid, regelmatig blauwe plekken, verlies van spierkracht en spiervolume en osteoporose. Een bol gelaat en een vetbult tussen de schouderbladen en striae behoren tot de klassieke uiterlijke kenmerken.
De bijnieren zijn kleine orgaantjes van 2 bij 1 cm die gelegen zijn boven de nieren. Daaraan danken ze hun naam 'bijnieren', verder is er geen relatie met de werking van de nieren. De bijnieren hebben een belangrijke functie in de productie van verschillende hormonen.
Het syndroom van Cushing is een aandoening waarbij een of beide bijnieren te veel cortisol aanmaken. Het syndroom is zeldzaam: het komt voor bij 1 à 10 per miljoen inwoners per jaar. Als de oorzaak van het syndroom in de hypofyse ligt (hypofysegezwel), spreken we specifiek van de ziekte van Cushing.
Je voelt je vermoeid. Cortisol zorgt er voor dat je meer energie hebt, maar na een langdurige periode kan dit leiden tot vermoeidheid en uitputting. Je bent humeurig. De stof serotonine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd omdat het van belang is voor de regeling van je humeur.
Stress is meetbaar
Chronische stress kan biologisch gemeten en aangetoond worden. Via een bloedname kunnen bepaalde bloedmarkers (vb cortisol) opgespoord worden, Microscopisch onderzoek van hersenweefsel kan duidelijk schade aantonen aan de verbindingen tussen de hersencellen (dendritische schade).
Een tekort aan cortisol kan een gevolg zijn van aandoeningen van de bijnier (aangeboren aandoeningen, infecties, tumoren, bloedingen), stoornissen van de hypofyse (infecties, tumoren, trauma, bloedingen…), en ten slotte langdurige (hoge) dosissen cortisone.
Vitamine C.
Vitamine C helpt het lichaam om cortisol om te zetten in andere stoffen zodra het verhoogd is.
De bijnier is een klein orgaan dat aan beide zijden van het lichaam aanwezig is. De bijnier bevindt zich net boven de nier en produceert 2 soorten hormonen die van cruciaal belang zijn in het dagdagelijkse leven.
Bij de ziekte van Conn produceert de bijnierschors te veel aldosteron. Dit hormoon regelt de hoeveelheid zout in het lichaam en regelt dus de bloeddruk. De oorzaak van deze ziekte kan in beide (vergrote) bijnieren liggen, of een (goedaardige) tumor in één bijnier zijn.
Het drinken van cafeïne kan je opvliegers verergeren en 'triggeren'. Cafeïne heeft een werking op onze geslachtshormonen: het kan het hormoon oestrogeen 'boosten' en daardoor zorgen voor oestrogeendominantie. Dit zorgt weer voor stemmingswisselingen, vetopslag op de benen, migraine, etc.
Hoe kun je je cortisolwaarde meten? Heb je het idee dat je cortisolwaarde (te) hoog ligt? Neem dan contact op met je huisarts, die kan je verder helpen bij het onderzoeken van je cortisolwaarde. Er bestaan ook thuistests, waarmee je zelf de waarde van je cortisol kunt meten.
Kun je zelf je cortisol meten? Met een cortisol test kan je via een speeksel sample de hoeveelheid cortisol in jouw speeksel te weten komen. Door je cortisol waarde te meten, kan je ontdekken als jouw cortisol te laag of juist te hoog is.
Met bloedonderzoek kunnen we vaststellen of u de ziekte van Addison hebt. Een acth-stimulatietest is een bloedtest die laat zien of uw bijnieren voldoende hormonen kunnen produceren.
De ziekte van Addison is een ziekte van de bijnierschors, waarbij de bijnierschors te weinig bijnierschorshormonen maakt. Er zijn twee bijnieren, die boven op de nieren liggen. In de bijnierschors worden de hormonen cortisol, aldosteron en een klein beetje mannelijk geslachtshormoon gemaakt.