Die laatste categorie wordt voornamelijk gevormd door intercontinentale ballistische raketten met een bereik van ruim 5500 kilometer. Deze kernwapens veroorzaken verwoestingen over een grote oppervlakte.
Een bom van 1 megaton (circa 80 keer zo groot als Little Boy, maar naar moderne maatstaven nog steeds klein) kan je op een heldere dag tot op 20 kilometer afstand verblinden.
'Russen mogen kernwapen inzetten, als ze geen ander middel meer hebben' Volgens de Russische president Vladimir Poetin neemt het risico op een nucleaire oorlog toe.
Verwoestingen. Een atoombom van 15 kiloton (Hiroshimaklasse) zal alles binnen een straal van 230 meter met de grond gelijk maken, terwijl dat 6000 meter is voor een waterstofbom van 50.000 kiloton zoals de Tsar Bomba.
In de gele zone, de 'Fireball Radius' met een straal van 180 meter, is het effect van de atoombom afhankelijk van de hoogte waarop die tot ontplofffing wordt gebracht. In de rode zone, de luchtverplaatsingsradius met een straal van 340 meter, is het sterftepercentage zo goed als honderd procent.
Het schijnt 2000 keer sterker te zijn dan de atoombom op Hiroshima en Nagasaki. Dus of ze met 1 atoombom Nederland plat kunnen gooien helaas zekers wel. Als die bom op Nederland zou gegooid worden dan is er geen ontsnappen meer aan. In plaats dat de wereld zulke dingen weerhouden om gefabriceerd te worden.
Kortom, als je een nucleaire ontploffing aan de horizon ziet, ga dan naar de achterkant van een gebouw waar je bent en blijf uit de buurt van deuren, ramen en gangen. Volgens de studie zullen gangen en deuren de overdrukwinden kortstondig versnellen wanneer ze door een huis bewegen.
Je kan kiezen uit vier verschillende bommen, die zowel op de grond als in de atmosfeer kunnen ontploffen. Zo zou de Tsar Bomba – de zwaarste bom die Rusland ooit lanceerde – als hij op Amsterdam wordt gegooid, een vijfde van ons land wegvagen.
Waar het dan nog het veiligst is? Op Antarctica. Niet alleen is dit continent overal mijlenver vandaan, het is ook de locatie van 's werelds eerste nucleaire wapenovereenkomst in 1959.
Vermijd deuren en gangen, en zoek de hoeken op van kamers zonder ramen. Als er een kernbom ontploft, komt er straling vrij in de vorm van een verblindend licht en verzengende hitte. Ook volgen er krachtige schokgolven die tientallen kilometers kunnen afleggen.
Als Poetin de zogenoemde 'tactische kernwapens' inzet heeft dat vooral lokaal een verwoestende uitwerking. Deze kernwapens zijn raketten met kernkop die over een afstand van 500 kilometer afgevuurd worden.
"De dreiging van een nucleaire oorlog wordt groter, het zou verkeerd zijn om dat te ontkennen", zei Poetin. "Maar wij zijn niet gek. We zijn ons ervan bewust wat kernwapens doen. Onder geen enkele omstandigheid gaan wij als eerste kernwapens inzetten, en gaan wij ook niemand bedreigen met ons nucleaire arsenaal.
Boven Nova Zembla werd de zogeheten Tsar Bomba tot ontploffing gebracht. Deze drietraps waterstofbom zou een kracht hebben gehad van ongeveer 50 megaton en daarmee ruim 3500 keer sterker zijn geweest dan de bom die in 1945 door de Amerikanen werd gebruikt bij de aanval op de Japanse stad Hiroshima.
Een onderzoeker aan de Universiteit van Cambridge schat de kans dit jaar op 1 op 80. Een groepje 'superforecasters' kwam uit op een kans van 0,067 procent in de komende maand (en 0,8 procent voor dit jaar). Een gelauwerd natuurkundige zegt 1 procent per maand.
De atoombommen die op Hiroshima en Nagasaki vielen hadden een explosieve kracht van respectievelijk 15 en 21 kiloton (oftewel 15-21 miljoen kilogram) TNT. De krachtigste atoombom die ooit getest is, de Russische waterstofbom “Tsar Bomba”, had een kracht van maar liefst 50 megaton TNT, oftewel 50.000 kiloton TNT.
Rusland zegt tactische kernwapens te gaan plaatsen in Belarus. President Poetin heeft dat bekendgemaakt in een interview dat op de staatstelevisie is uitgezonden. De president wijst erop dat het Kremlin de controle houdt over de kernwapens.
Gevolgen van een kernoorlog
Vanwege de desastreuze gevolgen van een nucleaire oorlog wordt tot nu toe getracht om een dreigende oorlog door overleg af te wenden. Volgens computermodellen zou bij een wereldwijde kernoorlog de mensheid, en zeker de westerse beschaving zoals wij die kennen, uitgeroeid kunnen worden.
1. IJsland. Ten slotte natuurlijk de nummer 1: IJsland! Het afgelegen eiland in de Atlantische Oceaan is de veiligste bestemming ter wereld.
Een “beperkte” nucleaire oorlog waarbij 0,5 procent van het wereldwijde nucleaire arsenaal gebruikt wordt, zou bovendien het klimaat ernstig verstoren. Mondiale temperaturen zullen dalen met 1,3 °C, de ozonlaag zal ernstig worden aangetast, en de landbouwproductie zal ernstig verstoord raken.
Tsar Bomba is de krachtigste door mensen veroorzaakte explosie ooit, meldt persbureau Reuters. Een voice-over op de beelden van het Russische staatsatoombedrijf Rosatom stelt dat 'de Sovjet-Unie in het bezit is van een thermonucleair wapen met een kracht van 50 megaton, 100 megaton en meer'.
Veel mensen denken dat de straling direct fataal is: dat is niet zo. De hitte en de schokgolf zijn het ergste aan een atoombom. De radioactiviteit is een sluipmoordenaar, maar deze is met goede medische zorg wel te overleven. Het hangt uiteraard ook af van hoe dichtbij je bij de bom was.
Volgens een inmiddels miljoenen keren bekeken video op YouTube zijn er om één stad te vernietigen gemiddeld ongeveer drie atoombommen nodig. Er zijn 4.500 steden op aarde met meer dan 100.000 inwoners. Die zijn dus weggevaagd met 13.500 bommen. Daarbij sterven zo'n 3 miljard mensen.
mensen vragen te gaan schuilen. Dit houdt in: binnen blijven of naar binnen gaan en deuren, ramen en alles wat als ventilatie werkt, sluiten. Bijvoorbeeld een afzuigkap en toiletrooster; voedsel- en drinkwatermaatregelen treffen.
Een bom kan ontploffen in de ruimte, maar het effect is heel anders dan op aarde. Als een bom op aarde ontploft, ontstaat er een golf van hoge druk, die zich door de lucht voortplant. In een vacuüm, en dat is de ruimte, is er echter niets waar een drukgolf zich in kan uitbreiden.
Fruitvliegen overleven een atoombom eerder dan een kakkerlak
Al in 1963 vonden Amerikaanse onderzoekers van het Virginia Polytechnic Institute in Blacksburg dat kakkerlakken een 6 tot 15 keer zo'n hoge dosis radioactieve straling kunnen overleven als mensen.