Regelmatig poetsen met een tandenborstel en speciale tandpasta voor honden is de meest effectieve manier om de tandplak, die zich dagelijks ontwikkelt, te verwijderen. Plaqueverwijdering voorkomt de vorming van tandsteen.
De beste manier om tandplak en tandsteen tegen te gaan is het dagelijks poetsen van de tanden en kiezen. Daarnaast kunnen een speciale dieetvoeding en gebitsverzorgende kauwproducten een belangrijke bijdrage leveren aan het gezond houden van het gebit.
Zo betaal je bij het verwijderen van tandsteen bij een hond ook voor de narcose begeleiding en de pijnstilling. De kosten van het verwijderen van tandsteen bij een hond ligt bij dierenartsen vaak tussen de 100 en de 200 euro.
Sommigen willen het ook zelf proberen met een tandsteen verwijderaar. Maar hier geven we al meteen het belangrijkste advies: zelf tandsteen verwijderen is geen aanrader. Je tandarts is steeds de meest aangewezen persoon om je gebit weer stralend te maken.
Tandsteen kan alleen verwijderd worden door een tandarts, maar je kan het proactief voorkomen door een goede poetsroutine met gebruik van een Oral-B® Elektrische tandenborstel.
Coconut Oil pulling (gemaakt uit biologische kokosolie) is een 100% natuurlijke manier om je mondhygiëne dagelijks te onderhouden. Het zorgt voor minder tandplak, wittere tanden en een langdurige frisse adem.
Probeer 1 à 2 x per jaar een mengsel te maken met natriumcarbonaat (Baking Soda) en water en poets je tanden op een zachte manier. Dit zal zorgen voor een efficiënte en natuurlijke verwijdering van tandsteen. Dit product kan ook je tanden witter maken en het helpt om de zuurtegraad in je mond te verminderen.
De gebitsreiniging duurt circa 45 tot 60 minuten. Bij een erg vervuild gebit kan het zijn dat niet al het tandplak of tandsteen is verwijderd en is een 2e behandeling noodzakelijk voor een goed resultaat. Mocht er na enige tijd weer tandplak of tandsteen vormen, dan kunt u voor een herhaalbehandeling kiezen.
Hou de tandenborstel eerst kort bij de tanden en bouw dit op naar tandenpoetsen. Je hoeft niet het hele gebit te poetsen. De buitenkant van de tanden verzamelen tandplak en kan je het beste poetsen. De binnenkant van de tanden wordt vanzelf schoon door de tong van je hond.
Wanneer tandplak op de tanden blijft zitten, kunnen de zouten uit het speeksel van jouw viervoeter ervoor zorgen dat de tandplak hard wordt. Dit gemineraliseerde tandplak wordt dan tandsteen. Het vervelende van dit tandprobleem is dat tandplak beter blijft 'plakken' aan tandsteen dan aan schone tanden.
Aan de slag met honden mondwater
Het is een veilig product dat uw hond zonder problemen tot zich zal nemen. Met mondwater uw hond helpen is een veilige, zorgvuldige manier om uw hond aan een schonere adem en gezonder gebit te helpen.
Hoewel dagelijks poetsen ideaal zou zijn, is twee tot drie keer per week poetsen meestal genoeg om het gebit van uw hond goed bij te houden. Niet elke hond krijgt even snel last van tandplak. Kleine rassen hebben er vaak sneller last van. Bij de ene hond is tandenpoetsen dus vaker nodig dan bij de andere.
Niet zo vaak als bij onszelf: wanneer de hond geen gebitsproblemen heeft, is 2 tot 3 keer per week poetsen voldoende. Wanneer er gebitsproblemen spelen is het belangrijk met uw dierenarts te overleggen hoe vaak de tanden van uw hond gepoetst moeten worden.
Wie denkt dat tandplak weggepoetst kan worden door meer tandpasta te gebruiken, heeft het mis. Sterker nog, tandpasta heeft er helemaal geen invloed op. Dat meldt het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam, dat tien onderzoeken hierover samenvoegde en analyseerde.
Tandsteen ontstaat door kalk dat in opgeloste vorm in uw speeksel zit. De kalk zet zich af op uw tanden. Hierdoor ontstaat er een ruw laagje op uw tanden, waar door er gemakkelijk vuiligheid aan blijft plakken. Als dat laatste gebeurt, loopt u het risico dat uw tandvlees ontstoken raakt.
Alleen als je weet hoe tandsteen ontstaat, kun je tandsteen voorkomen. Tandsteen bestaat uit vaste afzettingen op de tanden, die niet kunnen worden verwijderd door grondig te poetsen. Tandsteen ontstaat wanneer bepaalde stoffen in je speeksel voedselresten omzetten in tandplak (zachte tandaanslag).
Wanneer tandsteen niet wordt verwijderd en er sprake is van een slechte mondhygiëne, zal op den duur over de bestaande tandsteen een nieuwe laag tandplak vormen. Deze nieuwe laag tandplak verhardt vervolgens ook tot tandsteen. Dit proces blijft zich herhalen, wat kan leiden tot nare klachten, zoals: Tandvleesontsteking.
De tandartsen van Amstel Dental raden het gebruik daarvan echter af. Charcoal en baking soda zouden de tanden witter maken. Dit gebeurt echter niet: het schrobt misschien alleen vervuiling (aanslag) weg. Helaas kleven er ook nadelen aan het poetsen met baking soda of houtskool.
Uit diverse onderzoeken is gebleken dat het flossen met een waterflosser twee keer effectiever is dan gewoon met flossdraad flossen. Het is daarmee een ideale oplossing voor mensen die moeite hebben met flossen, stoken of ragen.
Na een 15 – 20 minuten spuug je de olie uit. Het liefst ergens buiten of in de wc. Liever niet in je gootsteen omdat de olie op dat moment vol zit met bacteriën uit jouw mond. Het is ook belangrijk om daarna je mond nog even goed na te spoelen met lauw water en een beetje opgelost zeezout.
Onderzoeken tonen aan dat oil pulling met kokosolie of sesamolie de algehele mondgezondheid in stand kan houden. Specifiek het gebruik van sesamolie als mondhygiëne-middel vermindert de hoeveelheid Streptococcus mutans op zowel de tanden als in de plaque en in het speeksel.
Je neemt 1 eetlepel ongeraffineerde, koudgeperste olie (bijvoorbeeld kokosolie of sesamolie) en spoelt hiermee een 15-20 minuten je mond. 'Trek' de olie in je mond goed rond alle tanden en je tong. Daarna spuug je de olie uit in de afvalbak oid, niet in de wc of wasbak, deze kunnen verstopt raken.