U kunt controleren of wachtwoorden in uw Google-account zijn vrijgegeven bij een gegevenslek, zwak zijn of worden gebruikt voor meerdere accounts. Vervolgens kunt u onveilige wachtwoorden wijzigen om uw accounts beter te beveiligen. Ga op uw computer naar passwords.google.com. Selecteer Wachtwoorden controleren.
Op de website haveibeenpwned.com van Troy Hunt kon je sindsdien al achterhalen of jouw accountgegevens ook werden buitgemaakt, en of en hoe vaak jouw wachtwoord zich tussen de gekraakte wachtwoorden bevond. De zoekmachine van D0gberry toont je nu ook de twee eerste tekens van het wachtwoord dat bij jouw login hoort.
Hoe weet ik of ik gehackt ben? Controleer op https://haveibeenpwned.com/ of je e-mailadres of eventuele andere gegevens zijn buitgemaakt door hackers na een datalek.
Het kan voorkomen dat je wachtwoord ineens voorkomt op de lijst met gelekte wachtwoorden. Dit zijn wachtwoorden die bij datalekken wereldwijd bekend zijn geworden. Om je account te beschermen is het daarom noodzakelijk een nieuw wachtwoord in te stellen.
Gelukkig kun je nu eenvoudig controleren of jouw inloggegevens en wachtwoorden op straat liggen via de website: haveibeenpwned.com. De website heeft alle gelekte gegevens verzameld in een database. Vul op de pagina je e-mailadressen in die je gebruikt voor verschillende online diensten.
Stalkerware is een vorm van malware waarmee iemand een smartphone bespioneert. Dit gebeurt zonder toestemming van de eigenaar van de smartphone. In het gros van de gevallen wordt stalkerware gebruikt om de (ex-)partner in de gaten te houden.
Een riskant maar bekend gevolg van een e-mail wachtwoord lek, is wanneer een hacker toegang kan krijgen tot andere account diensten van derden die je met datzelfde e-mail adres hebt ingesteld. Het enige wat de hacker namelijk hoeft te doen is op een knop te klikken die je wachtwoord herstelt.
Een slim wachtwoord bestaat uit hoofdletters, kleine letters, cijfers en leestekens. Ga voor een wachtwoord met minimaal 6 tekens. Of gebruik een lange zin. Zinnen zijn makkelijker te onthouden en voor criminelen moeilijk om te achterhalen.
Ook iets langere wachtwoorden zijn niet onhackbaar. Het duurt amper vijf minuten om een wachtwoord met cijfers, hoofdletters, kleine letters en speciale tekens te kraken.
Wat je zeker NIET moet doen: Gebruik geen voorspelbaar wachtwoord. Gebruik geen persoonlijke gegevens, zoals je naam en geboortejaar (bijvoorbeeld 'JouwNaam1985'). Gebruik geen bekende uitdrukkingen, zoals 'Plukdedag'.
Als je bedrijf wordt getroffen door een hack, kan dit ernstige gevolgen hebben. Je bedrijfsvoering kan stil komen te liggen, er kunnen bedrijfsgegevens weg zijn en er kan reputatieschade zijn als klantgegevens zijn buit gemaakt.
Je telefoon werkt abnormaal langzaam.
Het is mogelijk dat een gehackte telefoon al zijn verwerkingskracht geeft aan de malafide toepassingen van de hacker. Dit kan er voor zorgen dat je telefoon langzaam wordt. Onverwacht vastlopen, crashes en onverwacht opnieuw opstarten kunnen soms symptomen zijn.
Controleer datalekken.
Dit kan onder meer via haveibeenpwned.com , scatteredsecrets.com en politie.nl/checkjehack. Ook steeds meer wachtwoordmanagers waarschuwen als je wachtwoorden gelekt zijn.
Op de website van de politie vind je een functie waarmee je kunt controleren of je e-mailadres op in beslag genomen gegevens van de politie staat. Als dat zo is, krijg je binnen een paar minuten een e-mail van de politie. Als je adres niet voorkomt in deze gegevens, krijg je ook geen mail.
Het leren van hacken kan vrijwel iedereen. Voordat je aan een echte cursus begint is er op internet heel veel informatie te vinden. Op die manier kun je al vrij snel wachtwoorden kraken, netwerken binnendringen of webcams overnemen.
Wachtwoorden raden
Wachtwoorden moeten moeilijk te kraken, maar gemakkelijk te onthouden zijn. Helaas onderschatten veel mensen de risico's en kiezen ze meestal een wachtwoord dat ze kunnen onthouden. Vaak kan eenvoudig toegang worden gekregen tot gegevens door te raden dat het wachtwoord inderdaad 'wachtwoord' is.
Waarom hacken mensen? De grootste motivatie is vaak financieel gewin. Hackers kunnen geld verdienen door jouw wachtwoorden te stelen, toegang te krijgen tot uw bank- of creditcardgegevens, je informatie te gijzelen of jouw gegevens te verkopen aan andere hackers of op het dark web.
Hoe meer karakters, hoe beter (minimaal 12 is aan te raden). Gebruik kleine letters, hoofdletters, cijfers, speciale tekens en spaties. Gebruik nooit voor de hand liggende woorden of reeksen, zoals de naam van je partner of kinderen, reeksen als 12345 of qwerty, welkom01.
Volgens een database met 3 TB aan gelekte wachtwoorden, was de populairste in 30 landen “password”, met bijna vijf miljoen hits. Op de tweede plaats kwam “123456”, gevolgd door het iets langere “123456789”. De top vijf werd afgesloten door “guest” en “qwerty”.
Wachtwoorden bewaren
Bewaar inloggegevens op een veilige (verstop)plek die andere personen niet gemakkelijk kunnen vinden. In een ideaal scenario liggen de opgeschreven wachtwoorden in een brandwerende kluis. Deel de code van de kluis met iemand die u volledig vertrouwt, bijvoorbeeld uw partner of (klein)kind.
Tekenen dat je Apple ID is gehackt
Apple heeft je op de hoogte gesteld (via een melding of e-mail) van accountactiviteiten die je niet herkent (bijvoorbeeld als je Apple ID is gebruikt om in te loggen op een apparaat dat je niet herkent of als je wachtwoord is gewijzigd door iemand anders dan jezelf).
Als inloggen niet meer lukt, breng dan alle betrokken partijen op de hoogte. Dit kunnen al uw mailcontacten zijn, of bijvoorbeeld de webwinkel waar u het account had. Neem contact op met uw provider of maak gebruik van de helpfunctie van uw e-mailservice. Controleer uw computer op virussen, malware en keyloggers.
Meld de hack
Als je dat nog niet gedaan hebt, neem dan contact op met je e-mailprovider en rapporteer de hack. Dit is belangrijk, zelfs als je gehackte e-mail er niet toe heeft geleid dat je geen toegang meer hebt. Het melden van een hack helpt providers bij het opsporen van gedrag wat op oplichting duidt.