Alhamdulillah: (Alle dank aan Allah) Dit is een uitdrukking van dankbaarheid aan Allâh. Men kan dit zeggen in vele situaties. Bijvoorbeeld wanneer iemand vraagt hoe het met je gaat, wanneer men je een complimentje geeft, in de plaats van applaudisseren enzovoorts.
Hij betuigt zijn dank hiervoor door middel van lofprijzingen en goede daden. Hij dankt Allah voor de gunst van kracht door zich in te zetten voor de zwakkeren. Hij dankt Allah voor de gunst van geld door daarvan uit te geven aan de armen. Hij dankt Allah voor de gunst van voedsel door het voeden van de armen.
Jazaka Allah Khairun uit het Arabisch is een islamitische uitdrukking van dank en dankbaarheid en betekent "Moge Allah je beloven met goedheid".
Subḥānahu wa ta'alā (Arabisch: سُبْحَانَهُ وَ تَعَالَى, geprezen en verheven is Hij) is een uitdrukking door moslims gebruikt na het horen, zeggen, schrijven van of een verwijzing naar de Arabische vertaling van de naam God, Allah, afgekort als swt of het Nederlandse gvH.
Letterlijk “moge de zegening van Allah over je neerdalen!” Gebruik : Om aan te geven dat je iemand dankbaar bent. Om aan te geven dat je iemand zeer waardeert.
We antwoorden meestal met "Alhamdulillah" ("Geprezen zij God") gevolgd door "Subhanallah wa bihamdihi" ("Glorie zij God"). Maar als we onze condoleances aanbieden in het Arabisch: "Allah y rahma", reageren we met "Amin" .
Het gebruikelijke antwoord hierop is 'Al hamdu lillah bi khair', wat zoveel betekent als 'Allah zij gedankt, goed'. Maar je kunt ook kiezen voor 'Ana bikhayr, shukran' en dan zeg je 'het gaat goed met me, dank u'.
Miljoenen malen per dag weerklinkt in de Nederlandse steden het Hamdulillah, de Arabische vertaling van God zij geloofd. En evenals christenen gebruiken moslims dit halleluja om verwondering, dankbaarheid of tevredenheid uit te drukken.
De ware betekenis van 'Laa ilaaha ill-Allah' is: Niets of niemand heeft het recht aanbeden te worden, behalve Allah.
Moge Allah haar genezen. Allahoema Ameen Ya Rabbi Al3alamien.
Wie gegroet wordt, kan het volgende terugzeggen: “Wa calaikoem salaam wa rahmatoellahi wa barakaatoeh.” Dit betekent in het Nederlands: “Vrede zij ook met jullie, en de Barmhartigheid van Allah en Zijn zegeningen.” Bij het groeten houden wij het dus niet alleen maar bij zwaaien, maar wij spreken het ook uit.
Toen de Islam is gekomen heeft Allah de Verhevene de groet voorgeschreven aan de gelovigen, deze groet is de vredesgroet namelijk: Assalamo Alaykom Warahmatollahi Wabarakatuh. Allah azw zegt in Surat Nour: “Wanneer jullie dan huizen binnentreden, geef julliezelf dan de salam, een groet van bij Allah, gezegend en goed.
De uitdrukkingen – min fadlik (vrouwelijk) en min fadlak (mannelijk) betekenen 'alstublieft'.
We zeggen dan “taqabal Allahu minna wa minkoem”, “moge Allah het accepteren, van ons en van jullie”. “ Net als het voor veel moslims afwachten is wanneer de maand precies begint, is dat ook zo bij de afsluiting.
Djazaak Allaahoe Khayran: moge Allah je met het goede belonen. Het antwoord hierop is: wa iyaak. Tegen een vrouw zeg je: wa iyaakie. Djennah: Paradijs.
Subhanallah betekent "Glorie zij Allah". Vaak gebruikt om Allah te prijzen voor Zijn genade in tijden dat je het het minst verwacht. Het getuigt van het feit dat niets onmogelijk is bij Allah.
Deze dua die wordt gebruikt wanneer een persoon ziek is, betekent: "moge Allah je genezen".
'Allahu akbar' zijn woorden die praktiserende moslims dagelijks uitspreken bij de gebeden. Letterlijk vertaald betekenen ze 'God is groot'. De uitspraak valt te vergelijken met het loven van God door christenen, te vergelijken met 'Hallelujah'.
De Salat of Salah (Arabisch: الصّلاة , as-Salah) is het rituele gebed binnen de islam. Het is een van de vijf zuilen van de islam en dus verplicht (fard).
En iedereen fluistert hetzelfde toe aan het kersverse bruidspaar: Allahi kemel bel ghair, moge Allah jullie huwelijk vervolmaken...
Al Malik is degene die moelk bezit: een koningschap, heerschappij, macht en autoriteit. Allah is Malikoel Haqq. Hij is degene die over alle zaken beschikt.
Zuster overleden, Allah yarhamha, Allah yarhamha, Allah yarhamha, moge Allah haar ziel genadig zijn, rust schenken en het Paradijs doen binnentreden, moge Allah de familie sterk houden in deze zware tijden.
“Wie het volgende zegt: Astaghfiroellaah, aladie laa ilaaha illa hoe, al-Hayy ul-Qayyoem, wa atoebo ilayh (Ik vraag Allah om vergiffenis, er is geen ware god dan Allah, de Levende de Onderhouder en ik keer me berouwvol tot hem). Hij wordt vergeven, ook al vlucht hij van het strijdveld.”
En hij heeft niet gezegd: “Zeg niet ar-Rahmaan ir-Rahiem.” Dus het zeggen van 'Bismillaah' is voldoende en het zeggen van Bismillaah ir-Rahmaan ir-Rahiem is geen probleem.
' 'Inna Lillahi wa inna ilayhi raji'un. ' 'Wij behoren tot Allah en tot Hem zullen we terug keren.