Aanzeggesprekken of ontslaggesprekken. Het aanzeggesprek of ontslaggesprek wordt ingezet op het moment dat je een medewerker ontslag moet aanzeggen. Leidinggevenden krijgen ermee te maken in de dagelijkse praktijk bijvoorbeeld wanneer de medewerker niet functioneert of bij reorganisatie.
Einde van een (tijdelijke) arbeidsovereenkomst
Heeft uw werknemer een tijdelijke arbeidsovereenkomst van 6 maanden of langer? Dan heeft u een aanzegplicht. Dat betekent dat u uw werknemer minimaal 1 maand voor het einde van de arbeidsovereenkomst schriftelijk moet laten weten of u de overeenkomst verlengt of niet.
Een aanzegtermijn houdt in dat uw werkgever uiterlijk 1 maand voor het einde van uw contract schriftelijk aangeeft of hij de overeenkomst wel of niet voortzet. Ook worden daarbij de voorwaarden aangegeven.
De aanzegging houdt in dat een werkgever ten minste één maand voordat de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd eindigt, aan de werknemer kenbaar maakt of de arbeidsovereenkomst al dan niet wordt voortgezet. Dit is enkel vereist bij bepaalde tijdscontracten met een duur van minimaal zes maanden.
De aanzegging arbeidsovereenkomst is bij elk tijdelijk arbeidscontract van zes maanden of langer verplicht. Dat geldt ook voor een tweede of derde tijdelijk arbeidscontract en een tijdelijk contract dat is aangegaan na een contract voor onbepaalde tijd.
Kort samengevat: Aanzeggen is enkel bevestigen of het dienstverband wel of niet eindigt na de overeengekomen einddatum en bij verlenging onder welke voorwaarden de werkgever dan wilt verlengen. Opzeggen is het dienstverband (na toestemming van het UWV) tussentijds beëindigen.
De aanzegvergoeding bedraagt het pro rato bruto maandloon van de werknemer over het aantal dagen dat te laat is aangezegd, met een maximum van 1 maand.
De wet is duidelijk: een aanzegging door een werkgever, met daarin de mededeling of hij de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd wil verlengen of niet, moet schriftelijk.
Het kopje 'MET AANZEGGING':
Dat betekent dat de rechter een vonnis schrijft waarin wordt toegewezen wat de eiser vraagt. Soms staat er ook onder dit kopje vermeld, dat als u in de procedure verschijnt, u geen griffierecht hoeft te betalen. Het griffierecht is dan al betaald door de eiser.
De werkgever moet dit uiterlijk 1 maand voor het einde van het contract melden aan de werknemer. Geeft de werkgever meteen bij de aanvraag van de arbeidsovereenkomst schriftelijk aan dat er geen opvolgend contract is? Ook dan voldoet hij aan de aanzegverplichting.
Een aanzegtermijn is de omschrijving van de verplichting van een werkgever om werknemers met een tijdelijk contract tijdig te informeren over de beslissing of een contract verlengd wordt of niet. In geval van een contract van zes maanden of langer is er een wettelijke aanzegtermijn van één maand.
minder dan 5 jaar in dienst: 1 maand opzegtermijn; 5 tot 10 jaar in dienst: 2 maanden opzegtermijn; 10 tot 15 jaar in dienst: 3 maanden opzegtermijn; 15 jaar of langer in dienst: 4 maanden opzegtermijn.
De aanzegplicht houdt in dat de werkgever de verplichting heeft om de werknemer uiterlijk een maand voordat een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd van rechtswege eindigt schriftelijk te informeren of de arbeidsovereenkomst wel of niet wordt voortgezet.
Je hebt ontslagbescherming: Op grond van jouw godsdienst, levensovertuiging, ras, geslacht, nationaliteit (verbod op discriminatie). Tijdens de eerste twee jaar dat je ziek, arbeidsongeschikt of arbeidsgehandicapt bent. In bepaalde gevallen kan je wél binnen deze eerste twee jaar ontslagen worden.
Uw werkgever heeft een aanzegplicht als u een tijdelijk contract heeft van minimaal 6 maanden en met een afgesproken einddatum. Dit betekent dat uw werkgever uiterlijk een maand voordat uw contract eindigt, schriftelijk aan u moet laten weten of hij het contract verlengt of niet.
Heeft u een werknemer in dienst met een tijdelijk contract van een half jaar of langer? Dan geldt de aanzegtermijn. Met de aanzegtermijn bent u verplicht uw werknemer te laten weten of u het contract wel of niet verlengt.
Een dagvaardingsprocedure heeft namelijk geen vaste duur. De dagvaardingsprocedure kan enkele weken tot jaren in beslag nemen. Een dagvaardingsprocedure duurt slechts enkele weken als er geen reactie komt op de dagvaarding.
De kosten voor een procedure bij civiele zaken en bestuursrechtelijke zaken betaalt u meestal zelf. Behalve als de rechter beslist dat de verliezende partij deze kosten betaalt. Een strafzaak kost u geen geld.
Als u terecht moet staan voor een strafbaar feit, ontvangt u een dagvaarding om voor de rechter te verschijnen. Als u niet zelf naar de zitting wilt, mag u de verdediging ook overlaten aan uw advocaat. U moet uw advocaat daarvoor wel machtigen. En de rechter moet hiermee instemmen.
Een overeenkomst vernietigen kan door middel van een brief, of door een rechter te verzoeken de vernietiging uit te spreken. De vernietiging heeft andere gevolgen dan de ontbinding. Zo heeft de vernietiging terugwerkende kracht, wat betekent dat er wordt gedaan alsof de overeenkomst nooit heeft bestaan.
U maakt aanspraak op de aanzegvergoeding door aan uw werkgever een brief toe te sturen waarin u meedeelt dat de werkgever aan u een vergoeding moet betalen omdat hij niet of niet tijdig heeft aangezegd. Omdat er een korte vervaltermijn geldt adviseren wij u ook om een korte termijn voor de betaling aan te houden.
Als uw tijdelijke contract niet verlengd wordt, heeft u misschien recht op een transitievergoeding. Om te voorkomen dat u werkloos raakt, kunt u voor afloop van de arbeidsovereenkomst om een verlenging vragen. U kunt uw werkgever ook vragen om ander werk.
Indien de werknemer zijn verplichtingen niet naleeft, kunnen er door de werkgever eventueel strafmaatregelen worden toegepast. Het kan hier gaan om een verwittiging, een boete, een terechtwijzing, … . Deze sancties en de tekortkomingen die zij bestraffen dienen verplicht opgenomen te zijn in het arbeidsreglement.
Wanneer u zelf ontslag neemt, geldt er geen bedenktijd en kunt u niet zomaar op uw ontslag terugkomen.
Maar je hebt de verplichting om de medewerker een maand vooraf duidelijkheid te geven over wat er met het contract gaat gebeuren, verlengen of stoppen. Dit heet de aanzegtermijn. Een opzegtermijn komt in beeld bij een tussentijdse opzegging en arbeidsovereenkomsten voor onbepaalde tijd.