U mag ook zelf de bedrijfsarts bellen of mailen voor advies. U heeft recht op contact met de bedrijfsarts van een werkgever, als 1 van deze dingen voor u klopt: U werkt er in vaste dienst.
Wilt u een afspraak met de Bedrijfsarts in het kader van arbeidsomstandigheden spreekuur neem contact op met de contactdesk door een email te sturen naar [email protected] of bel via +31 (0)88 272 62 00.
Als u een zieke werknemer heeft, schakelt u een arbodienst of bedrijfsarts in. Zij helpen u bij uw verzuimbeleid. Geef daarom zo snel mogelijk door aan uw arbodienst of bedrijfsarts dat uw werknemer ziek is. Met deze dienst heeft u afspraken gemaakt over hoe en wanneer u een ziekmelding doet.
Voor meer informatie over wat je kunt verwachten van een gesprek met een verzuimconsulent, zie ons kennisitem hierover. De bedrijfsarts mag de volgende dingen doen: Belangrijke (medische) informatie opvragen bij jouw huisarts of andere behandelaar. Dit mag alleen als je hier schriftelijk toestemming voor hebt gegeven.
Er is een groot tekort aan bedrijfsartsen in ons land. Dit maakt dat de uurtarieven voor artsen erg hoog zijn. Vaak ligt het tarief ergens tussen 175 en 225 euro per uur. Alles bij elkaar moet je bij de inhuur van een arbodienst rekenen op een bedrag van tussen 120 en 200 euro per medewerker per jaar.
U mag ook zelf de bedrijfsarts bellen of mailen voor advies. U heeft recht op contact met de bedrijfsarts van een werkgever, als 1 van deze dingen voor u klopt: U werkt er in vaste dienst.
Bedrijfsarts bepaalt of je ziek bent
Een bedrijfsarts beoordeelt of je hierdoor je werk wel of niet kan uitvoeren. Dat is een andere beoordeling. Je huisarts of behandelaar kan hier natuurlijk wel een oordeel over hebben, maar het oordeel van de bedrijfsarts is in beginsel doorslaggevend.
Wanneer verplicht bedrijfsarts tot werken? Dat de bedrijfsarts verplicht tot werken komt nooit voor. Deze persoon heeft namelijk een adviserende rol. Hij of zij zal aan u als werkgever daarom aangeven of de werknemer wel of niet in staat is om te werken volgens de beoordeling.
Officieel hoeft de bedrijfsarts pas in het zesde week van het verzuim ingeschakeld te worden om een probleemanalyse op te stellen. Met het oog op de re-integratie is het echter verstandig om eerder contact met de arts op te nemen wanneer het ernaar uitziet dat de ziekte wel eens langer dan zes weken zou kunnen duren.
Ziektegevallen moeten uiterlijk binnen één week na de eerste ziektedag worden gemeld bij de arbodienst of bedrijfsarts. Is de werknemer zes weken ziek, dan moet door de arbodienst of bedrijfsarts een probleemanalyse worden gemaakt.
Vertel de dokter waar je last van hebt en wat je klachten zijn. Beperk je daartoe. Ga niet uitweiden over hoe slecht je leidinggevende functioneert en de slapeloze nachten die je daarvan krijgt. Dan denkt de dokter dat er sprake is van een arbeidsconflict en daar geldt een apart protocol voor.
Bezoek bedrijfsarts is verplicht
Je mag zo'n uitnodiging niet weigeren. Je bent verplicht om te gaan, ook al word je naar de andere kant van het land geroepen. Lukt het je niet om de afspraak na te komen? Probeer de situatie dan in overleg met je werkgever op te lossen.
Neem een overzicht van je medicijnen en medische behandelingen mee en ook een brief van je huisarts of specialist over wat er met je aan de hand is. Je mag een vertrouwd iemand meenemen, bijvoorbeeld een familielid of goede vriend(in). Bedenk met hem of haar welke vragen je kunt verwachten en oefen met antwoorden.
Het eerste gesprek duurt gemiddeld 20-30 minuten. De (bedrijfs)arts laat na dit gesprek aan je weten of een vervolgafspraak nodig is. Na het gesprek schrijft de (bedrijfs)arts een rapportage voor jou en je werkgever.
Een huisarts kan de werknemer ook een advies geven, maar voor de werkgever is het advies van de bedrijfsarts altijd leidend. Het inschatten van beperkingen in combinatie met werkzaamheden is een heel ander beroep dan het werk van een huisarts.
Het wettelijk uitgangspunt is dat een werknemer in beginsel zelf bepaalt wanneer en of er sprake is van ziekte en van herstel. Bij twijfel vanuit de werkgever is het oordeel van de bedrijfsarts leidend. Indien nodig kan er ook nog een deskundigoordeel bij het UWV aangevraagd worden.
Uw werkgever betaalt maximaal 2 jaar uw loon door als u ziek bent. Na 2 jaar ziekte heeft u misschien recht op een arbeidsongeschiktheidsuitkering (WIA-uitkering). UWV bekijkt of u hier recht op heeft.
Optioneel lichamelijk onderzoek doen: op de vraag of een bedrijfsarts lichamelijk onderzoek mag doen is het antwoord 'ja', mits dat nodig is om een gemotiveerde beslissing te nemen. Aan de hand van vastgestelde beperkingen kan de arts beter advies geven. Werknemers mogen lichamelijk onderzoek overigens wel weigeren.
Er zijn geen vaste regels of wetten die bepalen hoe vaak je werkgever contact met je mag opnemen. Uiteraard wil je niet dat je werkgever je constant belt om werkgerelateerde vragen te stellen, en dat mag ook niet: het zou je herstel negatief kunnen beïnvloeden.
De bedrijfsarts mag gegevens verzamelen om een goed oordeel te kunnen vormen over jouw arbeidsongeschiktheid en re-integratie. Dat zijn deze gegevens: medische gegevens die hijzelf verzamelt. medische gegevens van de behandelend arts (als jij hiervoor schriftelijk toestemming heb gegevens)
Kan ik ontslag nemen tijdens ziekte voor nieuwe baan? Ja, dat is mogelijk. Het beste middel voor ontslag tijdens ziekte is een vaststellingsovereenkomst. Op deze manier bestaat er een kans op een WW-uitkering en een transitievergoeding.
Wat mag de bedrijfsarts (of arbodienst) delen met jouw werkgever? Een bedrijfsarts of arbodienst mag bij ziekteverzuimbegeleiding alleen die informatie verschaffen aan een werkgever, die de werkgever nodig heeft om een beslissing te nemen over loondoorbetaling, verzuimbegeleiding en re-integratie.
Alleen een bedrijfsarts kan bepalen of een zieke werknemer (tijdelijk) arbeidsongeschikt is. Een werkgever kan en mag dat niet beoordelen. Het is dan ook belangrijk dat de werkgever de ziekmelding zo snel mogelijk en bij voorkeur binnen een week aan de bedrijfsarts of arbodienst doorgeeft.
Het is in Nederland zo geregeld dat enkel een bedrijfsarts mag en kan bepalen of je ziek bent voor je werk. De huisarts kan een advies geven maar deze zal nooit leidend zijn. Een bedrijfsarts is de enige persoon die kan bepalen of je wel of niet in staat bent om te werken.